fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Még csak prémium termék a legzöldebb porszívó

| Mikáczó Orsolya

Idén az Electrolux Lehel Kft. környezetbarát porszívója nyerte el a Környezetvédelmi Innovációs Díjat. A környezetbarát termék nemcsak kicsi és halk, hanem újrahasznosított és újrahasznosítható. Kár, hogy nálunk nem kapható.

Az okos kis zöld masina az Ultrasilencer Green névre hallgat, és azt a vevői igényekből eredő innovatív koncepciót teljesíti be, amelynél a külcsín és a belbecs egyformán jelentős szerepet játszik. A helyes kis készülék az Electrolux Padlóápolási Divízió környezetbarát porszívó sorozatának első tagja.

Sikere nagymértékben meghatározhatja a jövő porszívóit, és akár piaci trendet is fordíthat. Hiszen igen komolyan alátámasztott üzenettel fordul a vevők felé amellett, hogy modern formatervezés és figyelemreméltó teljesítmény jellemzi.

Az Ultrasilencer Green egyik legfontosabb eleme az energiatakarékosság. A porszívóban egy 1250 W-os motor dolgozik, amely az új fejlesztésű ESNO szívófejnek és a technikai megoldásoknak köszönhetően felér egy 2000 W-nál is nagyobb teljesítményű készülék takarítási képességével. Ez hosszabb távon háztartási szinten is jelentős megtakarítást eredményez.

Egy átlagos 2000 W-os porszívóval ugyanis heti egy óra porszívózás megfelel egy A+ energiaosztályú hűtőgép egész heti fogyasztása 60%-ának. A Ultrasilencer Green ennek több mint harmadát spórolja meg, és nemcsak az energiafogyasztás, hanem a széndioxid-kibocsátás terén is. Ez 10 év alatt nagyjából 20 000 Ft megtakarítást jelent a villanyszámlából, és közel 320 kg-mal kevesebb szén-dioxidot a Földnek. 

Az eddigi tapasztalatok nagyon bíztatóak. Úgy fest, az európai fogyasztók hajlandók többet fizetni a környezetbarát megoldásokért. A hazai fizetőképes kereslet hiánya miatt viszont a porszívó nem szerepel a magyarországi boltok kínálatában. Ez nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a gyártó által ajánlott fogyasztói ár 449 ausztrál dollár, ami mintegy 69 ezer forintnak felel meg. Itthon az Ultra Silencer termékcsalád többi tagját 40 ezer körüli áron lehet megvenni, miközben átlagos porszívót már akár 5-6 ezer forinttól is lehet venni…

A környezetbarát technológiával gyártott porszívó 55%-a újrahasznosított műanyagból készül. Ez a végfelhasználók által leselejtezett termékek – például számítógép monitorok, nyomtatók, autók műanyag alkatrészei – újrafeldolgozásából származik. A csomagolóanyagok több mint feléhez – a doboztól a használati utasításig – szintén újrahasznosított anyagokat használnak fel. Ráadásul mindent összevetve a készülék élettartama végén legalább 90%-ban újrahasznosítható lesz egy egyszerű szétszerelés után.

A környezet terhelését az is mérsékli, hogy a gép műanyag elemei nem festettek, a belső vezetékek halogénmentesek, a szűrők pedig nem eldobhatóak, hanem moshatóak. A fejlesztés célja egyértelműen a háztartási gép teljes életciklusára vonatkozó ökológiai lábnyom csökkentése volt, egyrészt az üzemeltetés során felhasznált energia csökkentése, másrészt újrahasznosított anyagok felhasználása által.

További szimpatikus tulajdonság, hogy a készülék zajszintje alacsonyabb a rokon háztartási gépekénél. Egy átlagos, idősebb porszívó nagyjából 80 decibellel búg, míg az Ultrasilencer Green összesen 71 decibeles zajterhelést produkál. Ennél léteznek már alacsonyabb zajszintű készülékek is, azok viszont nem ennyire környezettudatosak. 

Talán ha elég sokan keressük meg a céget, és írunk az Elektrolux ügyfélszolgálatnak, akkor itthon is megvehetjük majd a legzöldebb porszívót.

 

 

Cikkünk megjelenése óta, 2010 tavaszától már nálunk is kapható ez a termék.

 

 

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.   

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok