fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mediális iránytű: Tévézz okosan!

A tévécsatornák műsorözönének veszélyeiről beszélni mára elég lapos, de továbbra is ugyanolyan érvényes nekifutás. A tévézzokosan.hu üzenete abban különbözik a megszokott kifogásoktól, hogy a naponta televíziózással töltött időt adottnak veszi, és a lebeszélés helyett inkább az átgondolt tévézésben igyekszik segítséget nyújtani.

A célközönség az ifjúság – és így inkább a szülők. A honlap készítői küldetésük megfogalmazásakor a hatalmas kínálatból ügyesen összeállított napi műsorcsokrokat a szocializáció és az ismeretterjesztés eszközeként látják. A lap két felületből áll: gyerekek és szülők oldalából. 

A gyerekek oldala napi és heti műsorajánlókkal indul. A délutáni-koraesti időszakra helyezett kezdések eleve feltételezik, hogy a gyerek csak a leckeírás után kapcsolhatja be a tévét. Egyes műsorokhoz a figyelmet tesztelő játékok kapcsolódnak, továbbá rövid szöveges kiképzés a televízió és az internet okos használatáról.

Nyilvánvaló, hogy erre a helyre szinte kizárólag az a kölyök látogat rendszeresen, akit szülei idevezetnek. Nem is csodálkozhatunk, hogy a szülői felület a tudatos televízió-használattal kapcsolatban már igen gazdag tudnivalókat oszt meg velünk. Elsősorban a médiapszichológia általános és konkrét tanulságainak szüretét találjuk, közérthető blokkokba rendezve. Hogyan tévézzen együtt a család, miként befolyásolják a netes ritmusok az olvasás képességét, milyen összefüggéseket találunk a képernyő és az agresszió alakulása között – és még sok egyéb. 

A pszichológus ajánlja

Egy ilyen vállalkozásnál kulcsfontosságú, hogy kik és milyen szempontok alapján ültetik le csemetéinket valami elé. Dr. Pápay Herbert Zsuzsát, a honlap főszerkesztőjét kérdeztük erről: “Vannak kifejezetten ifjúsági és családi műsorokat népszerűsítő csatornák, amelyek egyértelműen előnyt élveznek.

Az ismeretterjesztő adások között akadnak kimondottan gyermekeknek szóló műsorok, de a felnőtt korosztály érdeklődésére számot tartó természetfilmek vagy sorozatok is fontosak, hiszen kiváló lehetőséget kínálnak a gyerekekkel közös televíziózásra, ahogy a családi filmek és egyes rajzfilmek is.

A fikciós műsorok sorában előnyt élveznek az irodalmi adaptációk, amelyek kapcsán könyv- és zeneajánló teszi teljessé a kicsiknek szóló kínálatot. Az ifjúsági irodalom hazai és külföldi alkotóiról, zeneszerzők vagy festők életéről és alkotásairól szóló dokumentumfilmeket is kiemelt fontosságúnak tartjuk.

Mindeközben nem pusztán a műfajt választjuk, hiszen minden műfajban egyaránt található remekmű, magas színvonalú alkotás és giccs, bárgyúság, bóvli. A válogatást pszichológus szakember végzi, aki az említett szempontok szerint dönt, ajánl.” 

Elismeri, hogy a szűrés ekkora kínálatból, és főként a feladat nemzetközi gyakorlatának hiányában, szükségképp szubjektív. A magam részéről ünneplem ebben a szubjektivitásban az ismeretterjesztő csatornák természetismereti darabjainak felülprezentáltságát. Igaz, ezek a tematikus adók miatt elég könnyen kiválaszthatók.

További információkat találunk a felületen a mára nagyon átrendeződött műsorszolgáltatást kísérő technikai lehetőségekről. Egyik ilyen a gyerekzár használatával foglalkozik, de értékes felvetés a műsorok rögzítésének témája is. 

Nem lehet mellélőni

Tulajdonképpen ez az a pont, ahol logisztikai szinten igazán versenyképes lehet a tévézés a stabil, letöltögethető és online netes tartalmakkal. És így már az elsőre soványnak tűnő napi öt-hat műsor, heti ajánlóba szedve lehetőséget biztosít arra, hogy a szülő a válogatásból is válogasson. Mellé nem lő, az biztos, hogy talál-e, azt nem tudom. Az oldal látogatottsága a mindenütt tapintható apátiához képest jónak mondható. 

Érezhető, hogy eltökéltségben, hozzáértésben és anyagiakban stabil háttér áll az oldal mögött. Nem is tévedünk: a kezdeményezést a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség CSR törekvése hívta életre, fő szakmai támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Valószínű, hogy a 2012 júliusában publikált honlap nem lesz kérészéletű.

Én a legkategorikusabb utat választottam, amikor kiebrudaltam otthonomból a tévét.  Ám azoknak, akik nem ezt az utat járják lehetséges és jó eligazodási pont lehet a tevezzokosan.hu, amivel mindenképp érdemes megismerkedniük.

Mindezzel együtt fenntartom, hogy a heti 23 óra tévézés egy gyerek részéről horrorisztikus, a felnőttekre eső napi öt óra pedig már az elme szuicid vonásaira mutat… Aztán csak pl. a youtube és a putlocker ismeretében feltételezhetjük, hogy a válogatás mátrixa a jövőben nem a folyam, hanem a könyvtár felé mutat.

Kép: dreamestime

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás