fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mediális iránytű: Tévézz okosan!

| Kovács Gyula

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A tévécsatornák műsorözönének veszélyeiről beszélni mára elég lapos, de továbbra is ugyanolyan érvényes nekifutás. A tévézzokosan.hu üzenete abban különbözik a megszokott kifogásoktól, hogy a naponta televíziózással töltött időt adottnak veszi, és a lebeszélés helyett inkább az átgondolt tévézésben igyekszik segítséget nyújtani.

A célközönség az ifjúság – és így inkább a szülők. A honlap készítői küldetésük megfogalmazásakor a hatalmas kínálatból ügyesen összeállított napi műsorcsokrokat a szocializáció és az ismeretterjesztés eszközeként látják. A lap két felületből áll: gyerekek és szülők oldalából. 

A gyerekek oldala napi és heti műsorajánlókkal indul. A délutáni-koraesti időszakra helyezett kezdések eleve feltételezik, hogy a gyerek csak a leckeírás után kapcsolhatja be a tévét. Egyes műsorokhoz a figyelmet tesztelő játékok kapcsolódnak, továbbá rövid szöveges kiképzés a televízió és az internet okos használatáról.

Nyilvánvaló, hogy erre a helyre szinte kizárólag az a kölyök látogat rendszeresen, akit szülei idevezetnek. Nem is csodálkozhatunk, hogy a szülői felület a tudatos televízió-használattal kapcsolatban már igen gazdag tudnivalókat oszt meg velünk. Elsősorban a médiapszichológia általános és konkrét tanulságainak szüretét találjuk, közérthető blokkokba rendezve. Hogyan tévézzen együtt a család, miként befolyásolják a netes ritmusok az olvasás képességét, milyen összefüggéseket találunk a képernyő és az agresszió alakulása között – és még sok egyéb. 

A pszichológus ajánlja

Egy ilyen vállalkozásnál kulcsfontosságú, hogy kik és milyen szempontok alapján ültetik le csemetéinket valami elé. Dr. Pápay Herbert Zsuzsát, a honlap főszerkesztőjét kérdeztük erről: “Vannak kifejezetten ifjúsági és családi műsorokat népszerűsítő csatornák, amelyek egyértelműen előnyt élveznek.

Az ismeretterjesztő adások között akadnak kimondottan gyermekeknek szóló műsorok, de a felnőtt korosztály érdeklődésére számot tartó természetfilmek vagy sorozatok is fontosak, hiszen kiváló lehetőséget kínálnak a gyerekekkel közös televíziózásra, ahogy a családi filmek és egyes rajzfilmek is.

A fikciós műsorok sorában előnyt élveznek az irodalmi adaptációk, amelyek kapcsán könyv- és zeneajánló teszi teljessé a kicsiknek szóló kínálatot. Az ifjúsági irodalom hazai és külföldi alkotóiról, zeneszerzők vagy festők életéről és alkotásairól szóló dokumentumfilmeket is kiemelt fontosságúnak tartjuk.

Mindeközben nem pusztán a műfajt választjuk, hiszen minden műfajban egyaránt található remekmű, magas színvonalú alkotás és giccs, bárgyúság, bóvli. A válogatást pszichológus szakember végzi, aki az említett szempontok szerint dönt, ajánl.” 

Elismeri, hogy a szűrés ekkora kínálatból, és főként a feladat nemzetközi gyakorlatának hiányában, szükségképp szubjektív. A magam részéről ünneplem ebben a szubjektivitásban az ismeretterjesztő csatornák természetismereti darabjainak felülprezentáltságát. Igaz, ezek a tematikus adók miatt elég könnyen kiválaszthatók.

További információkat találunk a felületen a mára nagyon átrendeződött műsorszolgáltatást kísérő technikai lehetőségekről. Egyik ilyen a gyerekzár használatával foglalkozik, de értékes felvetés a műsorok rögzítésének témája is. 

Nem lehet mellélőni

Tulajdonképpen ez az a pont, ahol logisztikai szinten igazán versenyképes lehet a tévézés a stabil, letöltögethető és online netes tartalmakkal. És így már az elsőre soványnak tűnő napi öt-hat műsor, heti ajánlóba szedve lehetőséget biztosít arra, hogy a szülő a válogatásból is válogasson. Mellé nem lő, az biztos, hogy talál-e, azt nem tudom. Az oldal látogatottsága a mindenütt tapintható apátiához képest jónak mondható. 

Érezhető, hogy eltökéltségben, hozzáértésben és anyagiakban stabil háttér áll az oldal mögött. Nem is tévedünk: a kezdeményezést a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség CSR törekvése hívta életre, fő szakmai támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Valószínű, hogy a 2012 júliusában publikált honlap nem lesz kérészéletű.

Én a legkategorikusabb utat választottam, amikor kiebrudaltam otthonomból a tévét.  Ám azoknak, akik nem ezt az utat járják lehetséges és jó eligazodási pont lehet a tevezzokosan.hu, amivel mindenképp érdemes megismerkedniük.

Mindezzel együtt fenntartom, hogy a heti 23 óra tévézés egy gyerek részéről horrorisztikus, a felnőttekre eső napi öt óra pedig már az elme szuicid vonásaira mutat… Aztán csak pl. a youtube és a putlocker ismeretében feltételezhetjük, hogy a válogatás mátrixa a jövőben nem a folyam, hanem a könyvtár felé mutat.

Kép: dreamestime

 

 A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok