fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Meddig jó az étel?

| Tudatos Vásárló

Mi a különbség az eltarthatósági idő és a minőség megőrzési idő között? Hogyan számolják és milyen jelentősége van a fogyasztókra nézve? A legfontosabb tudnivalók röviden.

Az eltarthatósági időt az élelmiszercímkén általában a minőség megőrzési dátum vagy a felhasználhatósági dátum jelzi. A minőség megőrzési idő azt az időtartamot fejezi ki, ameddig az élelmiszertől elvárható, hogy megtartsa legjobb minőségét pl. ízét. Minőség megőrzési dátummal bíró élelmiszerek közé tartoznak például a konzervek, a szárított és a fagyasztott élelmiszerek.

A felhasználhatósági idő az az időtartam, ameddig az élelmiszertől elvárható, hogy biztonságosan fogyasztható marad, ha az ajánlott tárolási körülmények között tartották. Ezek az élelmiszerek ételmérgezési kockázatot jelenthetnek, ha a felhasználhatósági dátum után fogyasztják őket. A felhasználhatósági dátummal bíró élelmiszerek közé tartoznak például a fagyasztott tejtermékek, főtt/sült húsok, kész saláták.

Hogyan határozzák meg az eltarthatósági időt?

Az élelmiszergyártók felelőssége, hogy meghatározzák az eltarthatósági időt és annak megfelelően címkézzék termékeiket. Ez magában foglalja a tárolási feltételeket, melyek az adott eltarthatósági idő megvalósításához szükségesek, pl. “felbontás után hűtve tárolandó”.

Az eltarthatósági időt az élelmiszerfejlesztés során határozzák meg. Először a gyártó meghatározza az élelmiszer azon (külső és belső) tulajdonságait, melyek befolyásolják biztonságát és/vagy minőségét.

Ezek közé tartoznak:

  • felhasznált összetevők,
  • a gyártási folyamat,
  • a csomagolás típusa (pl. a vákuumcsomagolást és a védőgázas csomagolást néha felhasználják a termék eltarthatósági idejének növelésére),
  • a tárolás típusa

Ahol szükséges, a gyártó egyéb vizsgálatokat is lefolytat, pl. a mikrobiológiai mintavétel és elemzés. Az eltarthatósági idő meghatározása szerves részét képezi a gyártók élelmiszerbiztonság-irányítási rendszereinek.

Mi az eltarthatósági idő gyakorlati jelentősége a fogyasztók számára?

Az eltarthatósági idő célja, hogy segítse a fogyasztókat az élelmiszerek biztonságos és körültekintő felhasználásában. Az élelmiszerek eltarthatósági ideje csak akkor tekinthető érvényesnek, ha a megvásárolt termék bontatlan és sértetlen.

A fogyasztóknak mindig követniük kell a gyártók tárolásra vonatkozó útmutatásait, különösen a hőmérséklettel és a termék felbontás utáni felhasználásával kapcsolatban. Emellett, az élelmiszerhulladék-képződés elkerülése érdekében a fogyasztóknak ajánlatos vásárláskor is figyelembe venni az eltarthatósági időt. Például, a fogyaszthatósági dátummal ellátott élelmiszerekkel ellentétben, számos minőség megőrzési idővel ellátott élelmiszer biztonságosan fogyasztható akkor is, ha ez a dátum már elmúlt.

Forrás: eufic.org

Kép: (CC) Sam Stones

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok