fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Mecsek és a Tisza-tó is kiemelt turisztikai célpont

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tavaly az európaiak 51%-a tervezte nyaralását a saját országában. A tendencia feltehetőleg 2012-ben folytatódni fog. Ennek érdekében az Európai Bizottság egy-egy kevésbé ismert célterület népszerűsítésével arra bátorít mindenkit, hogy fedezze fel a közelében található rejtett értékeket. 

Az EDEN (kiváló európai desztinációk) célja bemutatni az európai kontinens által kínált, eddig viszonylag ismeretlen, különleges úti célokat. Ez Európa-szerte lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy többet tudjanak meg saját országuk kultúrájáról, természeti értékeiről és hagyományairól. Az EDEN olyan fenntartható üdülőhelyekre irányítja a figyelmet, ahol a turizmus összhangban van a helyi közösséggel és  környezettel. Ez a helyi gazdaság – elsősorban a kisvállalkozások – számára is előnyös, így az EDEN hozzájárulhat a jelenlegi gazdasági válság leküzdéséhez.

Denevér Múzeum (Mecsek)

A pályázó desztinációk az adott ország kiváló turisztikai célpontjának járó díjáért versenyeznek, amely minden  évben más témát helyez a középpontba. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A magyar EDEN úti célok a fenntartható turizmus kiemelkedő példái, amelyek felejthetetlen élményt nyújtanak a hagyományos üdülőhelyeknél kevésbé zsúfolt és ismert helyre vágyó látogatók számára. Az EDEN kezdeményezés segít a feltörekvő helyek népszerűsítésében, és egész évben látogatható turisztikai célponttá alakítja őket.”

A 2011-es pályázat keretében azokat az úti célokat keresték, amelyek kiemelt szerepet játszanak az adott régió turizmusának megújításában, és új formában mutatkoznak be, miközben megőrzik korábbi kulturális, történelmi és természeti értékeiket.

A 2010-es pályázat azokat az úti célokat díjazta, amelyek innovatív módon közelítik meg a vízi turizmust. A nyertes Magyarország legnagyobb természetes tava, a Tisza-tó lett. A tótól néhány kilométerre található Európa legnagyobb virágzó vízililiommal és tündérfátyollal teli mezője. A Tisza-tó és környéke számtalan lehetőségeket kínál a vezetett túráktól a gyógyfürdőkig.A hazai győztes a Magyarország déli részén elhelyezkedő, gyönyörű tájairól, történelmi és kulturális örökségéről ismert Mecsek lett; a pályázatot három település, Pécs, Pécsvárad és Orfű közösen adta be. A Mecseket mediterrán éghajlat jellemzi; az enyhe hőmérsékletnek  köszönhetően rendkívül elterjedtek errefelé a füge-, mandula- és gesztenyefák. A régióban a vidéki látnivalókon kívül számos nagyobb és kisebb település vár felfedezésre, így a római kori város, Pécs, vagy a leginkább kiváló borairól ismert Villány.

Szoknyás harangláb (Kercaszomor Őrség)

Képaláírás – írd át vagy töröld2009-ben az EDEN a védett területek turizmusára koncentrált. Az Írottkő Natúrpark területe változatos tájairól, egyedülálló kulturális és természeti értékeiről ismert. A Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa, az Írottkő 882 méteres tengerszint feletti magasságával bájos hegyi falvakra, történelmi helyekre és pazar tájakra nyújt kilátást.

 

2008-ban az EDEN pályázat témája az élő hagyományok és a helyi szellemi örökség voltak. Hortobágy, a magyar nyertes, Európa egyik legnagyobb természetes pusztája.

2007-ben az EDEN a vidéki turizmust helyezte középpontba, a pályázat nyertese Magyarországon az Őrség lett. A tiszta levegő és az érintetlen természet igazi kikapcsolódást jelentenek, és olyan szabadtéri tevékenységeket is lehetővé tesznek, mint a lovaglás, a vezetett túrák, és egy környezetvédelmi oktatóközpontba való látogatás.

 

Forrás: Európai Bizottság

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok