fbpx

Matróz-zuhany, japán mosdás. Így spórolj a melegvízzel fürdés helyett

A meleg víz ára drámaian megemelkedett, miközben a környezetvédelmi aggályok sürgetőbbek, mint valaha. A kádban fürdésnél csak akkor gazdaságosabb a zuhanyozás, ha rövid, de mennyire legyen rövid? A Treehugger egyik cikkében a 4 perces zuhanyozásra esküsznek, amivel vizet, energiát, időt és pénzt egyszerre takarítunk meg. Próbáljuk ki az itt összegyűjtött megoldásokat egy hétig, hónapig vagy legyen ez a böjti kihívásod idén tavasszal! (tovább…)

Az év elején jelent meg a brit Guardian online oldalán a „The four-minute shower: how to wash to save money, water-and stay stink-free” című írás, amely azt tanácsolta az olvasóknak, hogy az emelkedő energiaköltségek és az egyre sürgetőbb környezetvédelmi aggályok mellett az embernek törekednie kell a napi négyperces zuhanyzásra.

A Magyar Villamosművek adatai szerint

 • a háztartási energiafelhasználás legnagyobb hányada – a fűtés után – a melegvíz előállítására esik.
 • Egy ember átlagosan 30-50 liter melegvizet használ el naponta, amelynek több mint fele a fürdéssel folyik le a csatornába, jelentős hányada a konyhában hasznosul, és még a lakás tisztítása is benne foglaltatik.
 • A fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás.
 • Egy háromperces zuhanyozáshoz 30-50 liter víz és 1-1,9 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 liter vizet és 5-6,8 kWh áramot is elhasználunk.

A cikk nyomán záporoztak a hozzászólások, annyi mondanivalójuk volt a négyperces zuhanyokkal kapcsolatban, hogy aztán külön cikket szenteltek a válaszaiknak. A legtöbbjük gyakorlati stratégiákról szólt, amelyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki a 4 percből, és rengetegen nyugtatták a többieket, hogy összesen 4 percig zuhanyozni valójában nem is olyan rossz.

Egy férfi elmondta, hogy Ausztráliában “a vízszolgáltató minden háztartásnak adott egy háromperces homokórát, amelyet a fürdőszobai zuhanyzó falára lehet ragasztani. Egy másik a matróz-zuhany előnyeit hirdette. Ennek lényege, hogy először tiszta vízzel leöblítjük a testünket, majd elzárjuk a vizet és így szappanozzuk/samponozzuk be magunkat, a vizet a hab leöblítéséhez nyitjuk csak meg újra, és kész. „A vízhasználat így körülbelül másfél perc volt, és tökéletesen elvégezte a feladatát.”

“Nem értem, miért nem korábban kezdtem” – ilyen érzés szappannal zuhanyozni

Végül, de nem utolsósorban egy olvasó arra buzdított másokat, hogy használják a jó öreg fürdőszivacsot. “Most, a 80-as éveimben, még mindig szivaccsal tisztálkodok. Nem kell hozzá sok forró víz, elég gyorsan elvégezhető, és kisebb a csúszás és a sérülés veszélye”.

Gyakorlati stratégiák bőven vannak, amelyekből ki-ki kiválaszthatja a magának tetsző megoldást vagy esetleg többet is.

Tippek, megoldások olcsó fürdéshez

Használjunk időzítőt a 4 perces limit betartásához. Ez lehet egy falra tapasztott homokóra, de még jobb, ha egy időzítőt, a telefon ébresztőfunkcióját beállítjuk 4 percre, és a szoba másik felén helyezzük el. Ez arra kényszerít, hogy kilépjünk a zuhany alól.

Zuhanyozáshoz indítsunk el egy négyperces dalt. Ha jól ismered a dalt, akkor lesz időd felkészülni a végére. A Harvard Egyetem Paul Simon “You Can Call Me Al” című számát ajánlja, amely 4:36 percig tart (így ott kap egy kis plusz időt). Egyéb ötletek: Michael Jackson “Beat It” című száma 4:17, az ABBA “Dancing Queen” című száma pedig 3:49 perc.

És ha ez túl tragikusan rövid, mit szólnál heti két 14 perces zuhanyzáshoz a hét négyperces helyett?

Próbálj meg hosszabb időt eltölteni a hajmosások között. A hosszú hajjal való foglalkozás sok időt, vizet és energiát fogyaszt. Az egyik kézenfekvő megoldás az, hogy kevesebbszer mosunk hajat – ez a változtatás eltarthat egy ideig, de megéri az erőfeszítést. Ha van kézi zuhanyzó, akkor a hajunkat külön is megmoshatjuk a kád fölé hajolva. Ennek a módszernek az egyik előnye, hogy kényelmetlen, ezért gyorsabban végzünk vele. Ha nehézkesnek találjuk, megkérhetünk valakit, hogy segítsen.

zuhanyozás spórolás

Fürödjenek együtt a gyerekek. Ez a legjobban a kisebb gyerekeknél működik, nyilvánvaló okokból. Ha a gyerekek nem borzasztóan koszosak, akkor egymás után fürödhetnek ugyanabban a vízben, esetleg egy kis utántöltéssel, hogy újra felmelegítsék. Ha erre nem képesek, adjon nekik két-három perces limitet, és állítsa be, hogy mindegyik gyerek időzítse a másikat. Ezután ez egy játékká válik. (A gyerekek fürdetését amúgy is túlértékelik, néhány hónapja pl. Ashton Kutcher és Mila Kunis botránkoztatta meg a világot, amikor elmondták, hogy ők bizony csak akkor fürdetik le a gyereiket, ha koszosak.)

Fürdetés minden nap, testápoló, alkohol. Tévhitek a babaápolásról, hogyan csináld természetesen?

Vegyél matróz-zuhanyt. Tényleg nincs okod arra, hogy hagyjuk zubogni a zuhanyrózsából a vizet, miközben szappanozod a tested vagy samponozod a hajad. Ahogy a Treehuggeren rendszeresen publikáló Katherine Martinko írja: “Igyekszem racionalizálni a folyamatot, például balzsamot teszek a hajamra, majd amíg hagyom állni elzárom a zuhanyfejet, és a lábam borotválom egy joghurtos edénnyi vízzel, ebben öblítem le a borotvámat. Aztán egy utolsó zuhanyos öblítés mindent levisz.”

Zuhanyozhatunk japán stílusban is: Japánban a nyilvános fürdőkben az embereket székre ültetik, vödörrel, merőkanállal, szappannal és szivaccsal – vagy egy kis kézi zuhanyzóval a könnyebb öblítés érdekében. Ülve zuhanyozni biztonságosabb, és sokkal pihentetőbb is lehet. Helyezz egy sámlit a zuhanyzóba vagy a kádba, és próbáld ki!

Aztán ott van a már említett szivacsfürdő, amely több figyelmet érdemel. Ha igazán hatékony akarsz lenni, dugd be és töltsd meg a fürdőszobai mosdókagylót meleg szappanos vízzel, fogj egy tiszta mosdókendőt, vetkőzz le, állj egy törölközőre, és súrold át a fontos részeket.

A zuhanyzóvizet felfoghatjuk egy vödörben, amit utána a növények öntözésére használhatunk. Ha van felültöltős mosógépünk, vagy fel kell mosni a padlót, ez a víz arra is hasznos lehet.

Mit szólna egy hideg zuhanyhoz? Mostanában nagy divat, és egészen biztosan nem akarsz tovább időzni, mint ameddig feltétlenül szükséges. Egy kültéri zuhany hasonló hatással bír; nem lesz olyan hajlamos az időpocsékolásra.

4 perces zuhanyozás

De olyan jó érzés!

Álszentség lenne nem elismerni azt a mélységes élvezetet, amely egy hosszú, forró zuhany vagy fürdőzés során ér. Sokan közülünk egyszerűen azért ázunk hosszasan a víz alatt, mert olyan jó érzés. A forró vízben és a gőzben még sokáig elidőzünk, miután a testünket megtisztítottuk, mert ez ellazít, elősegíti a koncentrált gondolkodást, és menekülést jelent minden más tennivaló elől.

Gondoljuk át, hogy ugyanezeket az érzéseket máshol, más, kevésbé energiaigényes módon is elérhetjük-e? Például nem lehetne rövidebb ideig zuhanyozni, majd kényelmesen beburkolózva a hálószobába menekülni, hogy néhány percig élvezzük a csendes magányt? Vagy kifeküdni a napra a kertben, erkélyen egy jó könyvvel?

Nem akarunk senkit rábeszélni a teljes aszkézisre, de nem árt, ha megismerkedünk a tisztálkodás kevésbé pazarló módjaival, és igyekszünk ezeket lehetőség szerint beépíteni a mindennapjainkba. Már az is segíthet, ha a rendszeres zuhanyzást vagy fürdést rövidebb változatokra cseréljük – és kiderülhet, hogy nem is olyan nagy áldozat. Próbáljuk ki a fent leírt megoldásokat egy hétig, hónapig vagy legyen ez a böjti kihívásunk idén tavasszal!


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás