fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Másfél évig járhatunk mosodába egy mosógép árából

| Tudatos Vásárló, Nagy Melinda

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A társasházi mosókonyhák itthon még nem jöttek újra divatba, de az önkiszolgáló mosodák már egyre népszerűbbek. Hányszor moshatunk egy mosógép árából a mosodában?

Nagyanyáink idejében még ismert jelenség volt, mára azonban itthon teljesen eltűntek a társasházi alagsorokban berendezett mosókonyhák. Pedig, ha egy 16 lakásos társasházban nem 16, hanem mondjuk 5 nagyobb kapacitású (7-8kg) mosógépet használnának, harmadannyi mosógépet kellene legyártani. Nem beszélve arról, hogy a közös mosás közösségi élmény is lehet, nagyszerű alkalom arra, hogy a lakók megismerjék egymást.

 Ez is érdekelhet:
 Teszt: önkiszolgáló mosodák

Így van ez például Svédországban, ahol a saját mosógép luxusnak számít a társasházakban. Nekik a közös mosókonyha mellé közösen használható szauna, közösségi tér, kerékpártároló és közösségi grillsütők is tartoznak – mindez a svéd „egyedül és mégis együtt” életfilozófia jegyében. Hasonló a helyzet az amerikai nagyvárosokban is. Ezekben a városokban legtöbben csak bérlik a lakást és a mosást az alagsori mosógépek valamelyikében, vagy a közeli önkiszolgáló mosodában végzik, ami általában pénzbedobós rendszerben működik. Valószínűleg nem lehet ez olyan rossz, ha máshol működik, de egyértelmű, hogy másfajta kulturális berendezkedést igényel.

Habár a társasházi közösségi mosoda még nem, de az önkiszolgáló mosoda itthon is egyre népszerűbb.

Vidéken is elérhető az önkiszolgáló mosoda

A legtöbb egységgel a Bubbles önkiszolgáló mosodahálózat rendelkezik, amelynek vidéken is vannak mosodái (9), és az utóbbi években akkorát nőttek, hogy ma már konkurenciájuk sincs.

Az önkiszolgáló mosodák nagy előnye, hogy nagy kapacitású gépekkel dolgoznak, amelyek kétszer-háromszor nagyobb adagot tudnak kimosni, mint az egyszerű háztartási gépek, ráadásul mindezt 30-40perc alatt. Ha ehhez még a 30-40 perces szárítási időt is hozzászámoljuk, akkor is megvan másfél óra alatt a heti mosás. Otthon már csak be kell hajtani a szekrénybe, a szárítógépből ugyanis puhán és gyűrődés mentesen vehetjük ki a textileket.

 

Kik járnak mosodába?

„Az önkiszolgáló mosodákról sokan azt gondolják, hogy elsősorban a fiatalabb korosztály azon tagjai használják, akik idő hiányában gyorsan szeretnék letudni a mosást (jellemzően főiskolások, egyetemisták). A tapasztalatunk viszont az, hogy a felhasználók között felülreprezentált a nők és a 26-45 évesek aránya, akik – feltételezhetően – nagyobb háztartásban élnek, már nem a szüleik mosnak rájuk, és inkább rájuk hárul a családi szennyes mosása, szárítása.

A felhasználók heterogén összetételűek: egyszerre vannak jelen fiatalok és idősek, a mosoda környékén élők és szingli férfiak is, turista szezonban a budapesti, belvárosi mosodákban a külföldiek is. Megfigyelésünk szerint az AirBnb-zők, lakáskiadók is előszeretettel használják a szolgáltatást, mert két vendég között gyorsan, sok ruhát ki tudnak mosni” – mondja Szabó Christophe a Bubbles munkatársa. A kisebb mosodák is úgy látják, hogy bár bizonyos időszakokban a külföldiek felülreprezentáltak, mindenféle korosztály szívesen használja a szolgáltatást.

A Budapesten megtalálható mosodákban (Mosoda Budapest, Washpoint, Bubbles) körülbelül 1000 forintért tudunk kimosni, és 800-1000 forintért meg is tudjuk szárítani a ruhákat, textileket.

Megéri? 

Kíváncsiak voltunk, hogy egy átlagos mosógép árából hányszor tudnánk elmenni mosodába mosni és szárítani. Ha átlag 1000 forintra kalkuláljuk a mosást és szárítást egyaránt, akkor egy 90 ezer forintos mosógép árából 90 alkalommal tudunk mosni, 45 alkalommal pedig mosni és szárítani.

Ha heti egy mosással számolunk, akkor ugyanez az összeg önkiszolgáló mosodában bő másfél évig elég, ha szárítani is szeretnénk, akkor csak alig egy évig.

Viszont ehhez hozzájön még az a tény, hogy a villanyt és a vizet nem kell ez idő alatt a saját háztartásunkban használnunk. Egy mosógép kb 40-60 liter vizet fogyaszt egy mosás alatt. Ha csak egyszer mosunk egy héten, akkor az évi kb. 2080-3120 liter víz, ami a járulékos költségekkel (Fővárosi Vízművek árai: vízterhelési díj, csatornahasználati díj) együtt 1.800-2.500 forint körül van.

Ehhez jön az áramköltség, ami ezekkel az adatokkal számolva, a Tudatos Vásárló mosógép tesztjében a 90.000Ft-os árkategóriás gépek évi 170kWh átlagfogyasztását alapul véve, heti egy mosásnál évente 6.000 forint körül mozog.

Habár ez éves szinten nem hatalmas tétel, de az öniszolgáló mosoda további előnye, hogy ha elromlik a mosógép, nem nekünk kell állnunk a szervizelést, ami időben és pénzben is elég húzós tud lenni. Ezen felül, ha kicsi a lakás, nem kell még egy mosógépet is kerülgetnünk, elvégre nem kis darabról van szó. 

Még az öko mosószerről sem kell lemondanunk, hiszen vannak olyan mosodák (Mosómedve mosoda, Mosoda Budapest), ahol rugalmasak a saját mosószert illetően.

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok