fbpx

| Fauna Egyesület

Maradjon érvényben a ketreces tilalom!

Veszélyben a méltatlan tartási körülményeket szabályozó Tojótyúk Irányelv. Az EU több tojásgyártója arra szeretné kihasználni a jelenleg zajló felülvizsgálatot, hogy vagy több évvel halasszák el a tilalom bevezetését, vagy egyáltalán ne léptessék életbe.

Nyugtalanító felvételeken mutatta be a tojótyúkketrecek alkalmatlanságát tegnap Brüsszelben a Crowne Plaza Europa Hotelben tartott sajtótájékoztatóján Anglia vezető gazdasági állatvédő szervezete, a Compassion in World Farming (CIWF) és az Európai Koalíció a Gazdasági Állatok Védelmében szervezet (European Coalition for Farm Animals – ECFA).

 

A ketreces tilalom

Az EU 1999-ben fogadta el a Tojótyúk Irányelvet, mely 2012-től tiltja a hagyományos tojótyúkketrecek használatát. Az Irányelv életbelépése előtt azonban felülvizsgálják a tilalmat, amelynek léte veszélybe került. Az EU több tojásgyártója arra szeretné kihasználni a jelenleg zajló felülvizsgálatot, hogy vagy több évvel halasszák el a tilalom bevezetését, vagy egyáltalán ne léptessék életbe. A CIWF & ECFA arra kéri az EU Mezőgazdasági Tanácsát, hogy a tilalom bevezetését ne halasszák el.

Az EU-25 országaiban több mint 300 millió tojótyúkot tartanak ketreces rendszerben, melyet joggal nevezhetünk kíméletlen tartási módnak. A hagyományos tojótyúkketrecben az állatok olyan szűk helyre vannak összezsúfolva, hogy a szárnyaikat ki sem tudják teregetni. A tyúk természetes ösztöneit követve fészket épít a tojásrakás előtt, csipeget, kapirgál, porfürdőzik, majd elül. A ketrecben ezeknek a viselkedési formáknak egyikét sem képes gyakorolni. Emellett, a mozgás komoly korlátozása az állatoknál magas szintű csontritkuláshoz vezet, illetve sok állat fájdalmas csonttöréstől szenved.

 

A következő tudományos vizsgálatok támasztják alá a tilalom jogosságát:

 • az Európai Élemiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority) jelentése, mely kimondja, hogy a hagyományos ketrec különösen hátrányosan befolyásolja a tojótyúkok jóllétét.
 • az Európai Bizottság számára készült legújabb, ún. LayWel-jelentés, mely kijelenti, hogy a tojótyúkok jólléte a hagyományos ketrecekben “komolyan veszélyeztetett”.

 

A ketreces tilalom nagyon jól tükrözi a lakosság véleményét. A Eurobarometer felmérése szerint a válaszadók 58%-a vélekedik úgy, hogy a tojótyúkok jólléte nagyon vagy közepes mértékben rossz. Az Európai Bizottság legutóbbi online konzultációja szerint a válaszadók 76%-a szegényesnek vagy kifejezetten szegényesnek ítélte ugyanezt.

 

“Feljavított” ketrecek

Több gazdálkodó úgy próbálja a tilalmat megkerülni, hogy az Irányelv értelmében sajnálatos módon engedélyezett ún. “feljavított” ketreces tartásra tér át. A hagyományos ketrechez képest a “feljavított” ketrecben, az Irányelv előírása szerint, csak 50 cm2 -rel (tenyérnyi nagyságú terület) több hasznos terület jut egy tyúkra. A “feljavított” ketrecben ülőrúd, fészkelőhely és almozott rész található, amely azonban a tojótyúkok etológiai igényeinek kielégítésére teljességgel alkalmatlan.

A CIWF & ECFA új tényfeltáró filmje rávilágít arra, hogy a feljavított ketrec a ketreces tartási rendszerrel inherens módon velejáró állatjólléti problémák többségét képtelen orvosolni. Nyilvánvalóvá válik, hogy a “feljavított” ketrec semmivel sem jobb a hagyományosnál, és hogy az Irányelv eredeti szándékát, mely az állatok védelmére irányul, könnyű megkerülni.

Peter Stevenson, a CIWF vezető szakértője szerint: “Arra kérjük az EU Mezőgazdasági Tanácsát, hogy ne engedjen a nyomásnak, ami a tilalom bevezetésének késleltetését célozza, tartsák magukat az eredetileg az Irányelvben meghatározott 2012-es határidőhöz. Emellett szorgalmazzuk egy újabb, a “feljavított” ketrecekre vonatkozó tilalom bevezetését. Ahogyan új, tényfeltáró filmünk bizonyítja, ezek a ketrecek csak rendkívül kismértékű változást jelentenek a hagyományoshoz képest. Kizárólag azt a célt szolgálják, hogy elvonják a közvélemény figyelmét arról, hogy a tojótyúkok jólléti körülményei lényeges javításra szorulnak, miközben a gazdálkodók továbbra is egy elfogadhatatlan ketreces tartási rendszert üzemeltethessenek. Arra kérjük a gazdálkodókat, hogy ne használjanak se hagyományos, se feljavított ketrecet, térjenek át inkább a mélyalmos vagy szabad tartásos tartási rendszerre.”

 

Amennyiben támogatod a CIWF és az ECFA kezdeményezését, írd alá az online petíciót a CIWF kampányoldalán! URL: http://www.keeptheban.eu/hu/

 

Fotó: freefarmanimals.org

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás