fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Maradjon érvényben a ketreces tilalom!

| Fauna Egyesület

Veszélyben a méltatlan tartási körülményeket szabályozó Tojótyúk Irányelv. Az EU több tojásgyártója arra szeretné kihasználni a jelenleg zajló felülvizsgálatot, hogy vagy több évvel halasszák el a tilalom bevezetését, vagy egyáltalán ne léptessék életbe.

Nyugtalanító felvételeken mutatta be a tojótyúkketrecek alkalmatlanságát tegnap Brüsszelben a Crowne Plaza Europa Hotelben tartott sajtótájékoztatóján Anglia vezető gazdasági állatvédő szervezete, a Compassion in World Farming (CIWF) és az Európai Koalíció a Gazdasági Állatok Védelmében szervezet (European Coalition for Farm Animals – ECFA).

 

A ketreces tilalom

Az EU 1999-ben fogadta el a Tojótyúk Irányelvet, mely 2012-től tiltja a hagyományos tojótyúkketrecek használatát. Az Irányelv életbelépése előtt azonban felülvizsgálják a tilalmat, amelynek léte veszélybe került. Az EU több tojásgyártója arra szeretné kihasználni a jelenleg zajló felülvizsgálatot, hogy vagy több évvel halasszák el a tilalom bevezetését, vagy egyáltalán ne léptessék életbe. A CIWF & ECFA arra kéri az EU Mezőgazdasági Tanácsát, hogy a tilalom bevezetését ne halasszák el.

Az EU-25 országaiban több mint 300 millió tojótyúkot tartanak ketreces rendszerben, melyet joggal nevezhetünk kíméletlen tartási módnak. A hagyományos tojótyúkketrecben az állatok olyan szűk helyre vannak összezsúfolva, hogy a szárnyaikat ki sem tudják teregetni. A tyúk természetes ösztöneit követve fészket épít a tojásrakás előtt, csipeget, kapirgál, porfürdőzik, majd elül. A ketrecben ezeknek a viselkedési formáknak egyikét sem képes gyakorolni. Emellett, a mozgás komoly korlátozása az állatoknál magas szintű csontritkuláshoz vezet, illetve sok állat fájdalmas csonttöréstől szenved.

 

A következő tudományos vizsgálatok támasztják alá a tilalom jogosságát:

  • az Európai Élemiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority) jelentése, mely kimondja, hogy a hagyományos ketrec különösen hátrányosan befolyásolja a tojótyúkok jóllétét.
  • az Európai Bizottság számára készült legújabb, ún. LayWel-jelentés, mely kijelenti, hogy a tojótyúkok jólléte a hagyományos ketrecekben “komolyan veszélyeztetett”.

 

A ketreces tilalom nagyon jól tükrözi a lakosság véleményét. A Eurobarometer felmérése szerint a válaszadók 58%-a vélekedik úgy, hogy a tojótyúkok jólléte nagyon vagy közepes mértékben rossz. Az Európai Bizottság legutóbbi online konzultációja szerint a válaszadók 76%-a szegényesnek vagy kifejezetten szegényesnek ítélte ugyanezt.

 

“Feljavított” ketrecek

Több gazdálkodó úgy próbálja a tilalmat megkerülni, hogy az Irányelv értelmében sajnálatos módon engedélyezett ún. “feljavított” ketreces tartásra tér át. A hagyományos ketrechez képest a “feljavított” ketrecben, az Irányelv előírása szerint, csak 50 cm2 -rel (tenyérnyi nagyságú terület) több hasznos terület jut egy tyúkra. A “feljavított” ketrecben ülőrúd, fészkelőhely és almozott rész található, amely azonban a tojótyúkok etológiai igényeinek kielégítésére teljességgel alkalmatlan.

A CIWF & ECFA új tényfeltáró filmje rávilágít arra, hogy a feljavított ketrec a ketreces tartási rendszerrel inherens módon velejáró állatjólléti problémák többségét képtelen orvosolni. Nyilvánvalóvá válik, hogy a “feljavított” ketrec semmivel sem jobb a hagyományosnál, és hogy az Irányelv eredeti szándékát, mely az állatok védelmére irányul, könnyű megkerülni.

Peter Stevenson, a CIWF vezető szakértője szerint: “Arra kérjük az EU Mezőgazdasági Tanácsát, hogy ne engedjen a nyomásnak, ami a tilalom bevezetésének késleltetését célozza, tartsák magukat az eredetileg az Irányelvben meghatározott 2012-es határidőhöz. Emellett szorgalmazzuk egy újabb, a “feljavított” ketrecekre vonatkozó tilalom bevezetését. Ahogyan új, tényfeltáró filmünk bizonyítja, ezek a ketrecek csak rendkívül kismértékű változást jelentenek a hagyományoshoz képest. Kizárólag azt a célt szolgálják, hogy elvonják a közvélemény figyelmét arról, hogy a tojótyúkok jólléti körülményei lényeges javításra szorulnak, miközben a gazdálkodók továbbra is egy elfogadhatatlan ketreces tartási rendszert üzemeltethessenek. Arra kérjük a gazdálkodókat, hogy ne használjanak se hagyományos, se feljavított ketrecet, térjenek át inkább a mélyalmos vagy szabad tartásos tartási rendszerre.”

 

Amennyiben támogatod a CIWF és az ECFA kezdeményezését, írd alá az online petíciót a CIWF kampányoldalán! URL: http://www.keeptheban.eu/hu/

 

Fotó: freefarmanimals.org

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok