fbpx

| Dömölki Lívia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Már a Pöttyös sem az igazi

A Túró Rudinak számos reinkarnációjával találkozhatunk a boltokban. Kilenc terméket vizsgáltunk összetevők szempontjából. A legnagyobb meglepetést a túró nélküli Túró Rudi okozta.

Hogy miért nem az igazi? A Túró Rudinak eredetileg kötelező szabványa volt, és csak az gyárthatta, akinek a Tejipari tröszt megengedte. Kezdetekkor még keserű csokoládé volt a bevonata, s ez annyira fontos volt, hogy amikor egy tejipari cég elkezdte gyártani kakaós étbevonóval, a Túró Rudi tulajdonos cég beperelte, és meg is nyerte a pert, mivel az „utánzat” bevonata nem volt csokoládé.

Jelenleg egy az eredeti szabványnál sokkal lazább Magyar Élelmiszerkönyv előírás van érvényben:

„Desszert jellegű sajtkészítmények: A termék desszert jellegét az ízesítő anyag használata (pl.: gyümölcsös túróhab) vagy bevonatként való alkalmazása (pl. csokoládé bevonatos vagy kakaó bevonatos túródesszert) adja. A termékek sajttöltetében a tej eredetű termékhányad legalább 50% (m/m) legyen.”

 

A kakaós bevonómassza rosszabb, de csak ez van

Nos, azért nem az igazi, mert a csokoládé bevonatot lecserélték kakaós bevonóra, ami azon kívül, hogy nem olyan finom, mint a csokoládé, táplálkozástani értéke sem akkora. Az általunk vizsgált 9 termék többségénél bevonómasszát használtak, már amelyiknél el tudtuk olvasni az összetevők listáját.

A bevonó hátránya a csokoládéval szemben, hogy transzzsírsavakat tartalmaz, amelyeket a kutatások összefüggésbe hoztak többek között szívbetegségekkel, cukorbetegséggel és elhízással is (természetesen nem egy túrórudinyi mennyiség fogyasztása okozhat gondot).

A csomagoláson szereplő adatok alapján az 51 grammos Túró Rudi mintegy 18 g étbevonómasszát tartalmazhat, ebben jó néhány gramm transzzsírsav lehet.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint csak az az édesipari termék nevezhető csokoládénak, amelynek kakaótartalma minimum 35%, szemben a bevonómasszával, amelynél a kakaótartalom alsó határa csak 5%.

 

Nem árt, ha van nálunk nagyító

A boltokban kapható túró desszertekből 9 félét vásároltunk, amelyeket 6 éves unokámmal együtt kóstoltunk meg. Az első meglepetés akkor ért, amikor megpróbáltam elolvasni a feliratokat, hogy megállapítsam, melyik miből készült.

A legegyszerűbb dolgom a Cserpes Trudi estén volt, mert kevés összetevőt tartalmaz és elég jól olvasható (tehéntúró, kakaós étbevonó massza min. 30%, cukor, vaj, citromolaj). Mint láthatjuk, nincs benne tartósítószer, aroma vagy egyéb adalékanyag, de a bevonata nem csoki.

Egy sor termékben szerepel az összetevők között a „módosított kukorica keményítő”. Ettől nem kell megijedni, mert csupán annyit jelent, hogy a keményítőt olyan kezelésnek vetették alá, amely után jobban oldódik vízben, könnyebben emészthető és nincs mellékíze.

A Pöttyös feliratainak nagy részét el tudtam olvasni, de nem mindet (zsírszegény tehéntúró 40 %, kakaós bevonómassza min. 35 %, cukor, vaj módosított kukoricakeményítő, savanyú savópor stb. (olvashatatlan) … tartósítószer).

A feliratok jól olvashatók a CBA natúr túró desszertjén (túró – pasztőrözött tejből -, kakaós bevonó min. 32 %, csokoládé aroma, cukor, módosított keményítő, aroma, tartósítószer – kálium-szobrát -) és a túró nélküli Milka Rudin (Milka alpesi tejcsokoládé 39,3 %, aroma, fölözött tej – 27,9 % -, hidrogénezett növényi zsír, szőlőcukor, víz, cukor, soványtejpor, stabilizátor, módosított kukorica keményítő).

A Sole négyféle termékének (natúr, epres, barackos, update), valamint a Mizo boci túródesszertjének feliratával nem tudtam megbirkózni. Az ezüstösen csillogó fémgőzölt műanyag fólián sötét bolha betűkkel nyomtatott szöveg olvashatatlan, pedig a gyerekek kedvenceinél nyilván szeretné látni a szülő, hogy mit is vásárol.

Érthetetlen, hogy ezért még egy hatóság sem szabott ki bírságot, hiszen a 2008. évi XLVI. Törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 10.§. szerint a feliratokat „jól olvashatóan” kell feltüntetni. Tehát az olvashatatlan felirat törvénybe ütközik!

Összegezve tapasztalatainkat megállapítható, hogy a túródesszertek nem csúcs minőségűek, a fogyasztói tájékoztaás pedig hagy némi kívánnivalót maga után.

 

Egy kis történeti csemege

A Túró Rudi 1968-ban került forgalomba, a Budapesti Tejipari Vállalat gyártotta. Történetéhez tartozik, hogy egy tanulmányút során a Szovjetunióban találtak rá egy túró alapú édességre. Miután hazahozták, a Tejipari Kutató Intézet kapta a feladatot, hogy valami hasonlót fejlesszen.

A Túró Rudi név annak idején kisebb botrányt kavart pornográf asszociációk miatt, de végül maradhatott. A Hírlapkiadó Vállalat Reklám Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”.

A Túró Rudi elkészítésénél „bábáskodó” egyik tejipari szakember neve Mandeville Rudolf volt. Az egyik fejlesztő unokája szerint a névadásnál az ő keresztnevét kapta a termék, ezt azonban a fejlesztők nem erősítették meg.

A név, a csomagolás és reklámtervek mellé egy tanulmányt is le kellett adni, amit Klein Sándor úgy kezdett, hogy „Termelni ma már nem nehéz, de egyre nehezebb lesz eladni” – amely megállapítás akkor nagy derültséget keltett. Klein tízezer forintot kapott a vállalattól munkájáért.

 

A szerző az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás