fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Már kapható fair trade kozmetikum

| Ottlik Judit

Nyár óta fair trade kozmetikai cikkek is vannak a polcokon – elsősorban Nagy-Britanniában. A minősítést szintén megkapó egyes Lush termékek viszont nálunk is elérhetők a boltokban.

 

A brit Fair Trade Alapítvány (Fairtrade Foundation) 57 kozmetikumot – köztük ajakrúzsokat, tusfürdőket és testápolókat – minősített a közelmúltban, amelyeket a szervezet méltányos kereskedelmi védjegyével látnak el.

 

A minősítést egyelőre öt kozmetikai cég bizonyos termékei kapják meg: Boots, Bubble & Balm, Essential Care, Neal’s Yard és a Magyarországon is kapható Lush

A címkét csak olyan szépítőszerek viselhetik majd, amelyek legalább egy fair trade minősítéssel ellátott összetevőt – például kakaó- vagy shea-vajat, mogyoróvajat, cukrot – tartalmaznak.

„Óriási dolog, hogy a szépségipar is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a méltányos kereskedelemre a kozmetikumok előállítása során” – nyilatkozta a Fair Trade Alapítvány igazgatója. Harriet Lamb szerint a természetes alapanyagokat előállító termelők jól járnak a méltányosabb felvásárlási árakkal.

A szervezet közleménye szerint a jövő a természetes összetevőkből álló kozmetikumoké, így várhatóan egyre többen forgalmaznak majd tanúsított fair trade termékeket új piaci lehetőségeket nyitva a szépségipar előtt.

 

A szépségipar is sokat tehet

A Fairtrade Foundation a fair trade minősítéssel foglalkozó nemzetközi szövetség, a Fairtrade Labelling Organisations International (FLO) tagja. A Fairtrade Foundation független minősítő szervezet, amely jogosult a nemzetközi előírásoknak megfelelő méltányos kereskedelem minősítés kiadására.

Számos természetes kozmetikai termékkel foglalkozó vállalat támogat fair trade projekteket Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Néhányuk környezetvédelmi szándékkal veszélyeztetett növényfajtákat termeszt.

A kézi készítésű, formabontó natúrkozmetikumairól ismert Lush például a shea-vajat közvetlenül az őstermelőktől vásárolja a méltányos kereskedelem jegyében, akiknek ezáltal magasabb munkabért, jobb megélhetést biztosítanak.

 

Kép [cc] sunshinecity

 

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok