fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Már Budapesten is működik élelmiszerbank – csatlakozz a hétvégi akcióhoz!

| Tudatos Vásárló

Szeptember óta Budapesten is működik élelmiszerbank, amelynek célja, hogy a felesleges, kidobásra kerülő élelmiszereket a rászorulókhoz eljuttassa. Csatlakozz Te is a hétvégi élelmiszergyűjtéshez, és egyszerűen juttathatsz élelmiszeradományt azoknak, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

Budapesti Lakossági Akció

A budapesti szervezet első nagy lakossági gyűjtőakcióját december 9-10-11-én (péntek-szombat-vasárnap) hat Budapesti és pestkörnyéki élelmiszerüzletben rendezi.

A gyűjtés helyszínei:

  • Cora Törökbálint
  • Cora Fót
  • Cora Budakalász
  • Match Mamut
  • Match West-End
  • Match MOM-Park

A Cora áruházakban szombat-vasárnap 9 – 21 óráig, míg a Match boltokban pénteken 12 – 20, szombaton 8 – 18 óráig várják a felajánlott élelmiszereket.

A boltban az Élelmiszerbank önkéntesei tájékoztatnak az akcióról, és gyűjtik a felajánlott élelmiszereket. A részvételhez nem kell nagy erőfeszítés: a hétvégi bevásárlás közben kerüljön a kosaradba plusz 1-2 kg liszt, cukor, némi édesség, konzerv stb. Az önkéntesektől bővebb információt kapsz arról is, milyen típusú élelmiszerekre van a legnagyobb igény, illetve mit tudnak fogadni (fontos: egyelőre csak hűtést nem igénylő árucikkeket várnak!). Vásárlás után a kijárat közelében megtalálod a gyűjtőpultot, ahol leadhatod az adományozásra szánt élelmiszereket.

A lakossági akcióhoz a Budapesti Élelmiszerbank várja önkéntesek jelentkezését is!

Bővebb információ:
Molnár Antal, alelnök
Tel: 06 30 627 8424
Email: antal.molnar@vnet.hu

A Budapesti Élelmiszerbankról

A Budapesti Élelmiszerbank Egyesület non-profit szervezet, célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, hogy ezzel elősegítse a szegénység és az éhezés csökkenését. Az Élelmiszerbank felkutatja a felesleges, kidobásra kerülő, de még fogyasztható állapotban levő alap- és feldolgozott élelmiszereket, összegyűjti azokat a termelőktől, a gyártóktól, a forgalmazóktól és a fogyasztóktól, illetve gondoskodik az így összegyűjtött élelmiszerkészletek szállításáról és biztonságos tárolásáról, azok felhasználásáig. A kereskedelemből és a gyártóktól begyűjtött feleslegek mellett az élelmiszerbankok által összegyűjtött élelmiszerek jelentős része lakossági adományokból származik.

A Budapesti Élelmiszerbank, amely ezév szeptemberében alakult, tagja az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének (www.eurofoodbank.org), amelynek égisze alatt jelenleg 13 országban 178 élelmiszerbank működik. Az európai élelmiszerbankok a tavalyi évben összesen 177 000 tonna, 407 millió euro értékű élelmiszert osztottak szét ingyenesen, közel 20 000 karitatív szervezet részére, amelyek összesen mintegy 3 millió rászoruló emberhez juttattak el ételt, élelmiszert.

Az összegyűjtött élelmiszerek szétosztása olyan közhasznú alapítványok és szervezetek felé történik, amelyek meleg étellel vagy élelmiszerekkel látják el az arra rászorulókat. Az élelmiszerbank tehát hidat teremt a rászorulókat közvetlenül kiszolgáló non-profit szervezetek (hajléktalanszállások, ingyenkonyhák, gyermekekkel foglalkozó karitatív szervezetek) és az élelmiszerfelesleggel rendelkező mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi szervezetek között.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok