fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mániákus krémezők

| Markovics Vera

A szépségkultusz korszakában, amikor mindenhonnan szépségápolással kapcsolatos információk és reklámok bombáznak bennünket, nem csoda, ha sokszor félrekezeljük a bőrünket. Íme néhány berögzött rossz szokás, amelyet érdemes lenne elhagynunk.
Kozmetikus szakértőnk tanácsai.  

Kozmetikus praxisom alatt szerzett tapasztalataim alapján állítom, hogy szépségápolással kapcsolatos kérdésekben iskolai végzettségtől függetlenül és az információ-dömping ellenére tájékozottságunk gyakran téves és hiányos. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy hajlamosak vagyunk – a tanult ismeretek és tapasztalataink ellenére – kritika nélkül elfogadni a hangzatos reklámüzeneteket, és hogy sokan még a saját bőrükkel sincsenek tisztában. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy elképesztő mennyiségű kozmetikumot, bőridegen anyagot kenünk magunkra, és hogy a szervezetünket ezeken kívül is megszámlálhatatlan káros anyaggal terheljük. Ezért aztán ne csodálkozzunk azon, ha a bőrünk szenved, és ezt időnként látványosan ki is mutatja. 

 

Krémet mindenkinek?

A reklámok hatását bizonyítja az is, hogy a krémezést mint valami eredendően szükséges dolgot fogjuk fel. Ezért ma azok is kenik a bőrüket, akiknek egyáltalán nem is kellene, mivel bőrük a szükséges anyagokat maga is „megtermeli”.

A krémek, testápolók arra hivatottak, hogy ha kell, segítsék a bőr normális működését, pótolják a hiányzó anyagokat – zsírt, vizet, biostimuláló anyagokat.

A bőrt nem kell a nap 24 órájában krémezni!

 

Gyakran találkozom olyan vendégekkel, akik annak ellenére, hogy az arcuk T vonalán tágak a pórusok, és arcmosást követően is viszonylag gyorsan olajosan fénylővé válik a bőrük, nemcsak kommersz, ásványi olajszármazékot tartalmazó krémet, de alapozót is használnak. A fénylő, tág pórusú bőr nemcsak nem szép látvány, de a felesleges zsír kedvező létfeltételt teremt a gyulladásokat, aknékat kiváltó proprioni baktériumok számára.

Az ilyen bőrtől szenvedők jobban tennék, ha krémezés helyett a felesleges zsírtól szabadítanák meg a bőrüket. Természetesen mindenkit óvok attól, hogy intenzív zsírtalanító hatású szerekkel tegye ezt meg. Bőven elég, ha napközben – akár többször is – meleg vízzel, esetleg aromavízzel leöblítik az arcukat.

 

Korfüggő

A fiataloknál a nedvkeringés, a faggyú- és verejtéktermelés teljes gőzzel működik. Ezért normális esetben – hacsak ki nem szárítják a bőrüket – nincs is szükségük pótlásra, sőt, esetükben inkább a túlzott zsírmennyiség okoz gondot.

 

Túlápolás

Napjainkban gyakori hiba a túlápolás. Ezért bőrprobléma esetén szinte lehetetlen rájönni, hogy melyik kozmetikum melyik összetevője a bűnös, hiszen annyi mindent kentünk magunkra.

Mind anyagilag, mind a bőr állapotát illetően jobban járunk, ha kevés, de jó minőségű, kontrollált natúr, illetve biokozmetikumot használunk, amelyek nem gátolják sem a bőr légzését, sem a káros anyagok kiválasztását. Az ilyen készítmények összetevői nem izolált hatóanyagokból állnak, hanem különféle növényi és állati zsírokból, olajokból, valamint speciális gyógynövények olajos, vizes, alkoholos kivonataiból. 

 

Fejtetőre állt éjszakák és nappalok

A bőrápolásban érdemes figyelemmel lenni – az évszakok váltakozása mellett – a bőr működésének ritmusára is. Éjszaka a bőr anyagcseréje intenzívebb, mint nappal. A zsíros, különösen az ásványolaj-származékokat tartalmazó készítmények akadályozzák az anyagcsere-termékek kiválasztását.

A kozmetikai termékek gyártói nappalra a hidratáló krémeket, éjszakára pedig a zsíros krémeket javasolják, ami tökéletesen ellentétes a bőrműködés ritmusával.

Próbáljuk ki a reklámokaban sulykolt módszer ellenkezőjét: éjszaka zsírmentes kozmetikum (pl. arctonik),  nappalra, ha szükséges (a hiányzó anyagok pótlására, illetve védelemre) a bőr állapotának megfelelő, zsírosabb biokozmetikum. A fiataloknál az átállás általában nem okoz gondot. Akiknek a bőre hosszú évek alatt hozzászokott az éjszakai krémezéshez, annál az átállás időt vehet igénybe.

 

A bőrünk a test és a lélek tükre

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy bőrproblémák esetén elsősorban az életvitelen, táplálkozási és bőrápolási szokásokon kell változtatni, mert a bőr nem választható el a szervezet egészétől. Amikor valamilyen rendellenességet tapasztalunk, akkor először nem azon kell gondolkodni, hogy mit kenjek rá, hanem azon, hogy vajon mi lehet az oka, mitől alakulhatott ki.

 

Mindenki számára adott a lehetőség, hogy nap mint nap megfigyelje az arcbőrét, kiismerje a különféle hatásokra adott reakcióit, és ezekből megpróbáljon következtetéseket levonni.

Például, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után rendszeresen kisebb gyulladt csomócskák, pattanások jelennek meg az arcon. Ezek megszüntetésének nyilvánvalóan a legegyszerűbb módja az, ha kerüljük a bajt kiváltó ételeket, amelyekkel szemben tiltakozik a szervezetünk.

Gyakori, hogy tartós stressz hatására, pl. vizsgaidőszak, határidős munkák idején törnek elő pattanások az arcon, a háton és a mellkason. Ha nem akarunk hegeket, pattanásokat, akkor stresszoldó technikákkal (autogén tréning, jóga stb.), testedzéssel, alvással érdemes védekezni. 

 

A szerző kozmetikus, szakíró. 

 

Fotó (cc): xoombini

 

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok