fbpx

| Tudatos Vásárló

Majdnem eltűnik az egészségtelen transz-zsír a polcokról

Holnaptól jelentősen csökken az esélye annak, hogy véletlenül transz-zsírt eszik az ember. Az ÁNTSZ becslése szerint a szigorítás miatt évente 3-6 ezer ember halála is megelőzhető. Teljes tiltásról azért még nincs szó.

2015. február 18-tól minden egyes, a hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transz-zsírsav tartalmat korlátozó rendelet előírásainak. Lejár a türelmi idő, le kell szedni a nem megfelelő termékeket a polcokról. Az egy évvel ezelőtt életbe lépett rendelet pozitív hatása már érezhető az ÁNTSZ szerint, és máris csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma. Mindennek eredményeként évente akár 3-6 ezerrel eshet vissza a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás Magyarországon.

 

Mi az a transz-zsír és miért egészségtelen?

Az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transz-zsírsavak (TFA) rendkívül ártalmasak az egészségre. Bizonyított tény, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Így növelik az ún. LDL („rossz”) és csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet.

Emellett fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A transz-zsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is.

A jelentős kockázatot jól tükrözi, hogy már napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét. Azaz a telített zsírsavakhoz viszonyítva is grammonként ötször nagyobb kockázattal számolhatunk.

 

 

Minden a transz-zsírról ebben a kisfilmben

 

Teljes tiltásról még nincs szó

A türelmi idő lejárta azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben még ki lehetett árusítani a rendeletnek nem megfelelő termékeket. 2015. február 18-tól már ezt sem lehet. A jogszabály azonban nem teljesen tiltja a transz-zsírsavak jelenlétét a termékekben.

A teljes tiltás helyett úgy fogalmaz, hogy tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot.

Illetve az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3%, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

 

Kakaóscsiga teszt
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2014-ben laborban tesztelte a kakaóscsigák transz-zsírsav tartalmát. Mind a 10, általunk bevizsgáltatott kakaós csiga megfelelt a törvényes előírásoknak. A legkisebb transzzsír-tartalmat az Auchan kakaós csigájában (0,045 gramm 1 csigában, ha egy 1 csiga 100 grammos), a legnagyobbat a Jókenyér termékében (0,22 gramm, ha 1 csiga 100 grammos) mérte a teszt.

2009 óta 900 élelmiszert vizsgáltak meg, minden ötödik bukott

Az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2009. óta folyamatosan vizsgálja akkreditált módszerrel a hazai kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát.

A megvizsgált közel 900 élelmiszer egyötödében a transz-zsírsav mennyiség meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a minták egy részében annak ötszörösét is elérte.

 

 

 

Mit tehetünk, ha mindenképpen el akarjuk kerülni?

Kerüljük a „hidrogénezett” vagy „keményített” növényi „zsír” vagy „olaj” összetevőt. Az a biztos.

 
 

Transz-zsír mese gyerekeknek

 

A csokoládéÍZŰ termékek a legkockázatosabbak

A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládéízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő. Ennek alapján a becsült lakossági bevitel átlagos fogyasztást feltételezve 6,8 gramm, de nagyfogyasztók esetében 50(!) gramm is lehetett.

 

A jogszabály eddig adott türelmi időt, de már látszik a javulás

A 2014. február 18-án hatályba lépett rendelet kedvező változást eredményezett. A kockázatos élelmiszerek aránya folyamatosan csökken, a korábbi 22 százalékos arány négy százalékra csökkent. A jogszabályi határértéket jelentősen meghaladó élelmiszereket a csokoládéízű termékek, cukrászati termékek és pékáruk között találtak.

 

Magyarország élen jár a transz-zsír elleni harcban

Nemzetközi viszonylatban hazánk azon öt uniós ország közé tartozik, ahol rendeleti korlátozás van érvényben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb, 2015-2020-ra vonatkozó Európai Táplálkozási Cselekvési tervében transz-zsírsavmentes Európát tűzött ki célul. A magyarországi szabályozás már megfelel ennek az elvárásnak.

 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet sajtóközleménye alapján

Fotó: Incase, Flickr

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás