fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A magyarok az EU átlagnál is jobban tartanak a klímaváltozástól

| Tudatos Vásárló

Az ENSZ éghajlat-politikai csúcstalálkozójára készülve az Európai Bizottság felmérést végzett arról, mit gondolnak az uniós állampolgárok éghajlat- és energiapolitika témában. Az eredmények szerint a magyarok az uniós átlagnál is súlyosabb problémának látják a klímaváltozást, és azt várják a vezetőktől, hogy még komolyabb célokat vállaljanak ezen a területen.

A felmérés azt állapította meg, hogy az uniós állampolgárok 93%-a súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, Magyarországon pedig ez az arány az európai átlagnál nagyobb: 96%.

Az uniós állampolgárok 92%-a, a magyaroknak pedig ennél is több, 95%-a támogatja az EU klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött célját.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége az uniós tagállamok mindegyikében – így Magyarországon is – támogatja az éghajlatváltozás ellen hozott intézkedéseket, és azt szeretné, hogy az uniós és a tagállami vezetők még komolyabb célokat tűzzenek ki ezen a területen, és növeljék Európa energiabiztonságát.

A megkérdezettek több mint kétharmada – uniós szinten a 72%-a, Magyarországon pedig a 76%-a – szerint a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra is kedvezően hatna.

Ezen túlmenően a felmérés eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállamban növekedett a polgárok szerepvállalása a klímaváltozás elleni küzdelemben: uniós átlagban 93%, Magyarországon pedig 91% azoknak az aránya, akik személyesen is konkrét lépéseket tettek és tesznek az éghajlatváltozás mérsékléséért.

Az Index frissen publikálta hazai kérdőíves kutatásának eredményeit. Arra voltak kíváncsiak, mit gondol a magyar lakosság az éghajlatváltozásról.

Számít egyáltalán, ha te itt kevesebb húst eszel? – térképen a világ húsevői

Az eredmények szerint a magyarok 88%-a úgy látja, a klímaváltozás az egész emberi civilizáció jövőjét fenyegeti. 77%-unk gondolja azt, hogy emiatt a következő három évtizedben jelentősen át kell alakítanunk az életmódunkat. 82% szerint a klímaváltozás az egyik legfontosabb probléma és mindenkinek sokkal többet kellene foglalkoznia vele. A kormánypárti szavazók is úgy látják, a kormánynak aktívabbnak kellene lennie klímaügyben.

Az egyén felelőssége

A hazai felmérésből az látszik, hogy a felelősség kérdése már nem annyira egyértelmű a lakosság számára. A válaszadók kétharmada úgy gondolja, hogy a fogyasztóknak többet kellene tenniük a környezet védelmében, nagyjából ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a fogyasztók egyéni szinten hiába tesznek erőfeszítéseket, ha a nagy szennyezők és a döntéshozók nem lépnek érdemben.


Ez a tartalom az Agrárminisztérium 2019-es Zöld Forrás programjának támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára