fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Madármentő etetők

| Tudatos Vásárló

A madarak téli etetése különösen a havas, fagyos időszakban fontos, mert a megfagyott hó miatt nem jutnak elég táplálékhoz.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) heti rendszerességgel helyez ki eleséget a sasoknak. A téli etetés során a szakemberek ügyelnek arra, hogy olyan területeken helyezzék ki a táplálékot, ahol a madarakat nem érheti áramütés vagy szándékos mérgezés. Az országban mintegy 10-15 ilyen terület lehet – mondta az MTI-nek Horváth Márton, az MME munkatársa. Főként réti és parlagi sasokat etetnek a természetvédők, de a kisebb ragadozó madarak, hollók, egerészölyvek is hozzájutnak a táplálékhoz.

Az énekesmadarak is szívesen fogadják ilyenkor a plusz eleséget. A kertben, parkban kihelyezett madáretetőkbe amíg tart a hideg idő, tehát február végéig, március elejéig rakhatók olajos magvak, amelyek közül a kisebb szemű magok a madarak kedvencei, mint a fekete héjú napraforgómag, továbbá a köles, a tökmag vagy a lenmag. A pintyféléknek, sármányoknak (erdei pinty, fenyőpinty, citromsármány), gabonaszemek is adhatók, mint például búza, árpa. A cinegék a tört diót, mandulát, mogyorót kedvelik.

Sokan akasztanak ki szalonnát vagy szalonnabőrkét, ami szintén nagyban segíti a madarak kalóriaveszteségét pótolni, fontos azonban, hogy sózott és füstölt szalonnát nem szabad kitenni, ahogy kenyeret sem, vagy más pékárut, mert a nedvesség hatására a táplálék megavasodhat, megpenészedhet és a madarak pusztulását okozhatja.

Hagyható egy-két fogyasztásra már nem alkalmas alma is a fákon, hogy a fekete-és fenyőrigók, harkályok lakmározhassanak belőle. A vörösbegyek és feketerigók számára pedig érdemes kiszórni konyhai maradékot, főtt krumplit, tojást, répát, tésztát a kert végébe vagy a bokrok alá.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Rain, Bill Liao

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok