fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A részvételi minőségbiztosítás és közösségi mezőgazdálkodás Franciaország

Az EATingCRAFT egy oktatási projekt a részvételi minőségbiztosításról és a közösségi mezőgazdálkodásról, melynek célja képzési modulok kialakítása mely elősegíti a részvételi minőségbiztosítás alkalmazását. Tanulmányúton jártunk Lyonban.

2018. március 5 és 9 között a került sor a találkozóra, ahol a projektben résztvevő szervezetek munkatársai és önkéntesei találkoztak (IFOAM International és Urgenci mint nemzetközi szervezetek, a francia Nature&Progrès és Miramap, a cseh AMPI, Magyarországról a TVE és a görög AgroEcopolis). A helyszín a franciaországi Beaujolais volt ahol a résztvevők megismerkedhettek a Nature & Progrès and AMAP (Association pour le Maintien de l’Agriculture Paysanne) részvételi minőségbiztosítási rendszereit.

Az 1972-ben alapított Nature et Progrès a legrégebbi ismert részvételi minőségbiztosítási rendszer (PGS- Participatory Garantee System), gyakran hivatkoznak rá és említik, mint a PGS egy ideális modelljét. A működését az átláthatóság és a horizontális vezetés jellemzi, és a szervezet fő erőssége a részvételben rejlik.

A MIRAMAP egy inter-regionális CSA hálózat, mely régóta foglalkozik a közösségi mezőgazdálkodás és a PGS hibrid rendszereivel, melyek a részvételi értékelési folyamatokkal foglalkoznak. Ezek a rendszerek segítik a termelőket és a fogyasztókat gyakorlataik felülvizsgálatában, és abban hogy azonosítsák a kihívásaikat és problémáikat. 

A Nature & Progrès és az AMAP önkéntesei segítették a 3 napos esemény megrendezését, ahol mindannyian élvezhettük Beaujolais szépségeit, a házigazdáink vendégszeretetét, és részt vehettünk a Biosol nevű közösségi gazdaság átadásán is.

A rövid tréning célja a résztvevők tudásának és készségeinek fejlesztése volt, a gyakorlatban tanulhattak a projekt főbb témáiról. A képzési program úgy lett kialakítva, hogy a lehetőség volt bizonyos módszerek kipróbálására, melyeket a május és július közötti időszakban megrendezett magyar, cseh és görög tréningek során alkalmazni fognak.

            

A közel 20 fő csoport, mely elkötelezett és érdeklődő önkéntesekből, állandó munkatársakból, termelőkből állt, azzal a céllal találkozott, hogy kidolgozzon képzési modulokat mely segíti a részvételi minőségbiztosítási rendszerek megszervezését és elindítását.

A két napos találkozón a résztvevők megismerhették a részvételi minőségbiztosítás alapjait, hogy az miért lehet érdekes a termelőknek és fogyasztói szervezeteknek, hogyan indítható el egy ilyen kezdeményezés, és melyek a gyakorlati lépései. A csoport tagjai még egy valódi gazdaságértékelő látogatáson is részt vettek, mely során megismerhették a Nature&Progrès rendszerét, melyek kimondottan a közösségi gazdaságokra fejlesztettek ki.

A látogatást a Nature&Progrès és az AMAP munkatársai szervezték, számos önkéntes közreműködésével, mely során két zöldségtermelőt látogattunk meg St Etienne des Ouillères közelében. Az egyikük egy közösségi gazdaságot üzemeltet, míg a másik termelő a közösségen kívül máshol is értékesíti termékeit. A látogatás során az egyik közösségi gazdaság tagjával is találkozhattunk az átadáson.

A tréning és a gazdaságok látogatások során számos helyi Nature&Progrès és az AMAP termelő vendégszeretetét élvezhettük, nagyon finom helyi ételeket és termékeket kóstolhattunk. Nem tudnék egyet kiválasztani, ami a legjobban ízlett,  olyan sokfélék voltak,  de egyben hasonlítottak, mind nagy gondossággal készült.

A gazdaságlátogatások és az azt követő beszélgetések segítettek jobban megértenünk a különböző modelleket, azok hasonlóságait és különbségeit. A Nature&Progrès modelljére strukturált folyamatokra és az átláthatóság épül, melybe beépültek a hosszú évek tapasztalatai. Az AMAP modellje inkább a kapcsolatokra épül és a kölcsönös megértés kiépítésére, ahol a gazdaságértékelő látogatások kötetlenebbek.

A különbözőségek ellenére, mindkét modell követi a részvételi minőségbiztosítás 6 fő elvé (közös jövőkép, részvétel, átláthatóság, horizontális vezetési struktúra, bizalomépítés és folyamatos tanulás) és törekszik a folyamatos fejlődésre melynek fontos része az emberek környezetük és ételeik kapcsolatának újradefiniálása.

Az EatingCraft képzésen való részvétel hasonlított egy PGS-es gazdaságértékelő látogatáshoz, ahol a részvételre épülő folyamatok, a tapasztalat és véleménycsere következtében mindannyian kérdésekkel és ötletekkel távoztunk, ami segíti a saját gyakorlataink továbbfejlesztését.

 A projektet az Európai Bizottság támogatja. A tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára