fbpx

A részvételi minőségbiztosítás és közösségi mezőgazdálkodás Franciaország

Az EATingCRAFT egy oktatási projekt a részvételi minőségbiztosításról és a közösségi mezőgazdálkodásról, melynek célja képzési modulok kialakítása mely elősegíti a részvételi minőségbiztosítás alkalmazását. Tanulmányúton jártunk Lyonban.

2018. március 5 és 9 között a került sor a találkozóra, ahol a projektben résztvevő szervezetek munkatársai és önkéntesei találkoztak (IFOAM International és Urgenci mint nemzetközi szervezetek, a francia Nature&Progrès és Miramap, a cseh AMPI, Magyarországról a TVE és a görög AgroEcopolis). A helyszín a franciaországi Beaujolais volt ahol a résztvevők megismerkedhettek a Nature & Progrès and AMAP (Association pour le Maintien de l’Agriculture Paysanne) részvételi minőségbiztosítási rendszereit.

Az 1972-ben alapított Nature et Progrès a legrégebbi ismert részvételi minőségbiztosítási rendszer (PGS- Participatory Garantee System), gyakran hivatkoznak rá és említik, mint a PGS egy ideális modelljét. A működését az átláthatóság és a horizontális vezetés jellemzi, és a szervezet fő erőssége a részvételben rejlik.

A MIRAMAP egy inter-regionális CSA hálózat, mely régóta foglalkozik a közösségi mezőgazdálkodás és a PGS hibrid rendszereivel, melyek a részvételi értékelési folyamatokkal foglalkoznak. Ezek a rendszerek segítik a termelőket és a fogyasztókat gyakorlataik felülvizsgálatában, és abban hogy azonosítsák a kihívásaikat és problémáikat. 

A Nature & Progrès és az AMAP önkéntesei segítették a 3 napos esemény megrendezését, ahol mindannyian élvezhettük Beaujolais szépségeit, a házigazdáink vendégszeretetét, és részt vehettünk a Biosol nevű közösségi gazdaság átadásán is.

A rövid tréning célja a résztvevők tudásának és készségeinek fejlesztése volt, a gyakorlatban tanulhattak a projekt főbb témáiról. A képzési program úgy lett kialakítva, hogy a lehetőség volt bizonyos módszerek kipróbálására, melyeket a május és július közötti időszakban megrendezett magyar, cseh és görög tréningek során alkalmazni fognak.

            

A közel 20 fő csoport, mely elkötelezett és érdeklődő önkéntesekből, állandó munkatársakból, termelőkből állt, azzal a céllal találkozott, hogy kidolgozzon képzési modulokat mely segíti a részvételi minőségbiztosítási rendszerek megszervezését és elindítását.

A két napos találkozón a résztvevők megismerhették a részvételi minőségbiztosítás alapjait, hogy az miért lehet érdekes a termelőknek és fogyasztói szervezeteknek, hogyan indítható el egy ilyen kezdeményezés, és melyek a gyakorlati lépései. A csoport tagjai még egy valódi gazdaságértékelő látogatáson is részt vettek, mely során megismerhették a Nature&Progrès rendszerét, melyek kimondottan a közösségi gazdaságokra fejlesztettek ki.

A látogatást a Nature&Progrès és az AMAP munkatársai szervezték, számos önkéntes közreműködésével, mely során két zöldségtermelőt látogattunk meg St Etienne des Ouillères közelében. Az egyikük egy közösségi gazdaságot üzemeltet, míg a másik termelő a közösségen kívül máshol is értékesíti termékeit. A látogatás során az egyik közösségi gazdaság tagjával is találkozhattunk az átadáson.

A tréning és a gazdaságok látogatások során számos helyi Nature&Progrès és az AMAP termelő vendégszeretetét élvezhettük, nagyon finom helyi ételeket és termékeket kóstolhattunk. Nem tudnék egyet kiválasztani, ami a legjobban ízlett,  olyan sokfélék voltak,  de egyben hasonlítottak, mind nagy gondossággal készült.

A gazdaságlátogatások és az azt követő beszélgetések segítettek jobban megértenünk a különböző modelleket, azok hasonlóságait és különbségeit. A Nature&Progrès modelljére strukturált folyamatokra és az átláthatóság épül, melybe beépültek a hosszú évek tapasztalatai. Az AMAP modellje inkább a kapcsolatokra épül és a kölcsönös megértés kiépítésére, ahol a gazdaságértékelő látogatások kötetlenebbek.

A különbözőségek ellenére, mindkét modell követi a részvételi minőségbiztosítás 6 fő elvé (közös jövőkép, részvétel, átláthatóság, horizontális vezetési struktúra, bizalomépítés és folyamatos tanulás) és törekszik a folyamatos fejlődésre melynek fontos része az emberek környezetük és ételeik kapcsolatának újradefiniálása.

Az EatingCraft képzésen való részvétel hasonlított egy PGS-es gazdaságértékelő látogatáshoz, ahol a részvételre épülő folyamatok, a tapasztalat és véleménycsere következtében mindannyian kérdésekkel és ötletekkel távoztunk, ami segíti a saját gyakorlataink továbbfejlesztését.

 A projektet az Európai Bizottság támogatja. A tartalom nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás