Linkek

Linkek » Fogyasztóvédelem » Termékcímkézés

Európai Élelmiszer Információs Bizottság

Információk, cikkek, jogszabályok az élelmiszerbiztonságról, valamint az egészségről és a táplálkozásról. Részben magyar, részben angol nyelven.

Vegetáriánus termékek: Vegetarian Society Approved

A brit Vegetarian Society által minősített, tényleg vegetáriánus termékek.

Ökogarancia

Ökológiai (biológiai, bio, öko, organikus) jelöléssel csak azok a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazhatók, amelyeket a jogszabályi előírások (az ökológiai termékek előállítására Európai Uniós jogszabályok vonatkoznak) betartásával és elismert ellenőrző szerv ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak. A minősítő munkát sokáig Magyarországon egyedül a Biokontroll (teljes és legújabb nevén Hungária Nonprofit Kft.) végezte. Mára lett versenytársa (hiába, ez is egy piaci alapon működő, szolgáltató szektor), az Ökogarancia Hungária Kft., amelynek munkáját a HU-ÖKO-02 jelölés mutatja a termékeken.

Lakcímke

Az Energia Klub a lakások energiaigényét mutató energiacímke bevezetését és az otthoni energiatakarékosság, energiahatékonyság fejlesztését népszerűsítő kampányoldala sok hasznos információval, külön fogyasztóvédelmi kisokossal.

Osztrák termékek értékelése

Az osztrák Greenpeace által fenntartott on-line vásárlói magazin az Ausztriában kapható különféle termékekkel kapcsolatban (az élelmiszerektől a kozmetikumokon át egészen a lakberendezésig, s még azon is túl) ad tájékoztatást. Az aktuális hírek, tesztek, értékelések mellett a magazin különösen értékes része a már most is több mint 3000 forgalomban lévő fogyasztási cikk értékelését tartalmazó adatbázis, amelyet számos osztrák és nemzetközi szervezettel együttműködve gondoz. A termékeket összetételük, csomagolásuk, eredetük, valamint a gyártó környezeti és társadalmi teljesítménye alapján négyféle kategóriába sorolják: ajánlott, jó, kritikus, elégtelen. A határ túloldalán kapható termékek közül sok nálunk is kapható, ezért ha vásárolni indulunk, s valóban jó döntést szeretnénk hozni, mindenképp érdemes tanulmányozni az oldalt. Továbbá ha más termékeket vásárolunk is, sok megtudható abból, hogy mértékadó ítészek milyen szempontok alapján “tesznek rendet” a piacon.

Biokozmetikumok

A BDIH által minősített biokozmetikumok weboldala.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében