fbpx
kutyasampon teszt

Létezik allergénmentes és bőrbarát kutyasampon? Tesztösszefoglaló  

Kis vagy éppen nagy kedvencünk fürdetését fontos, hogy jól megválasztott kutyasamponnal végezzük, és ne a sajátunkból oldjuk meg a feladatot. A kutyák bőrének pH értéke ugyanis eltér az emberétől. Más kérdés, hogy a kutyasamponnak hirdetett termékek közül sem felel meg mindegyik pH értéke a kutyák számára ideálisnak. Többek között ez derült ki legfrissebb terméktesztünkből. 

9 márka Alavis, Animology, Douxo, Kay, Menforsan, Super Beno, Tommi, Trixie, Wildaegy-egy termékét vizsgáltuk nemzetközi együttműködésben. 4 fő szempont szerint értékeltük a kutyasamponokat:

 • tartalmaz-e allergén illatanyagot
 • tartalmaz-e tartósítószert,
 • milyen a pH értéke
 • a címkén levő információk megfelelően tájékoztatják-e a vásárlót.

teszt oldal címlapi nyitókép

Mosógépet, kávéfőzőt, porszívót, hűtőt, air fryert vennél? Több ezer terméket hasonlítottunk össze, hogy Neked ne kelljen. Segítünk jól választani!

Teszteremények a Tudatos Vásárlón

Miért fontos, hogy ne legyen egy kutyasamponban allergén összetevő?

Sajnos eddig nem készültek tudományos vizsgálatok arra nézve, hogy a kutyák allergiásak lehetnek-e ugyanazokra az illatanyagokra és tartósítószerekre, mint az emberek, emiatt – és persze magunk miatt is – érdemes lenne ezektől mentes termékeket használni. Főleg, hogy alapvetően megkérdőjelezhető például az illatanyagok kutyasamponokban való használata, hiszen akármennyire is csábító, hogy a kutyánk kellemes illatfelhőbe burkolózzon, a kutyasamponok célja egyszerűen „csak” az, hogy a szennyeződés és a nem kívánt szagok eltűnjenek az ebről. Ehhez azonban nem szükségesek illatanyagok, csak felületaktív anyagok. A teszteredmények szerint több tesztelt termék is tartalmazott bőséggel allergéneket.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Kutyák és a pH-érték

A kutyák bőre vékonyabb, mint az emberé, így a nem megfelelő pH-értékű termék kiszáríthatja a bőrüket, vagy hozzájárulhat a fokozott érzékenységhez. Az ember és a kutya bőrének pH-ja is eltér: míg az emberé 5,5 savas kémhatású, addig a kutya bőrének pH-ja 7,5, közel semleges. Emiatt helytelen embereknek szánt sampont használni kutyánk fürdetéséhez.

A kutyasampon ideális pH-értéke 7 és 8 között van, azonban a csomagoláson a gyártók nem tüntetik fel a kutyasamponok pH értékét. A terméktesztelők viszont végeztek erre vonatkozó méréseket. Az eredményekből kiderült, hogy több kutyasamponnál is gondot okoz a pH-érték ideálistól való erőteljes eltérése. 

Mit kell ráírni?

A kutyasamponhoz mellékelt információknak egyértelműen tájékoztatniuk kell a fogyasztót nemcsak a termék összetételéről, hanem a felhasználás módjáról is. Ezért pontoztuk azt is, hogy megfelelő vagy hiányos-e a kutyasamponok címkéje.

Ugyan ezt rendelet írja elő, a teszteredmények azt mutatják, mégsem követi még minden gyártó az erre vonatkozó előírásokat, és hiányos tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak.

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

 Összességében

A tapasztalatok szerint

 • nincs tökéletes kutyasampon – a tesztelt termékek mindegyike esetében valamiféle kompromisszumot kell kötnünk.
 • A 9 közül csupán egyetlen olyan kutyasampont találtunk, amely nem tartalmazott allergéneket, és a pH-értéke is a kutyáknak javasolt tartományba esik. Más kérdés, hogy sajnos a fogyasztókra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségeinek nem tesz eleget a termék gyártója. Mindenesetre maga a termék kutya- és emberbarát.
 • A többi tesztelt termék inkább több, mint kevesebb kívánnivalót hagyott maga után. A különböző termékekben talált allergének pontos listája minden egyéb mérési eredménnyel együtt megtalálható a termékek adatlapján.
 • A tesztelt termékek átlagára 1900 és 6200 Ft között mozgott a teszt publikálásakor, ez 100 ml-re vetítve 475 Ft-tól 1320 Ft-ig terjed. 

Tudj meg többet! A teljes teszt itt érhető el

Miért érdemes fizetni a teszteredményért?

 • Ingyenes tesztoldalakat könnyű találni az interneten. Sokszor azonban ezeket az oldalakat a termék mögött álló gyártók, forgalmazók támogatják, és nem kell túl alaposnak vagy tudományosnak lenniük ahhoz, hogy magukat tesztnek nevezzék. Ezek az értékelések inkább bújtatott reklámnak tekinthetők.
 • A Tudatos Vásárlók terméktesztjei pártatlanok, tudományosak, alaposak és sajnos sok pénzbe kerül az elkészítésük.
 • Tesztjeinkben több tízmillió Ft összértékű, anonim módon vásárolt gépeket vizsgálunk.
 • A mi tesztjeink mindig függetlenek a gyártóktól és a forgalmazóktól, a saját pénzünkön tesztelünk – ezért kérjük a hozzájárulásodat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás