fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lelket tápláló játékok – Beszélgetés Markó Krisztina egyedi játékkészítővel

| Bán Dávid

Műanyag robotemberekkel és szörnyjátékokkal elárasztott világunkban nagy szükség van az esztétikai érzéket és a lelket egyaránt tápláló, fejlesztő játékokra – vallja Markó Krisztina, aki eredeti szakmáját feladva, 25 éve vágott bele a kézműves tevékenységbe. Kitanulván a kerámiakészítést, kosárfonást, famegmunkálást, saját kezűleg kezdett egyedi játékokat készíteni.

Kérem, hogy mutassa be a munkáit!

jatek5.jpgKezdve a kisebb babáktól, bábuktól, állatkáktól, tölcsérbábtól egészen a nád-bababútorokig, nádvárakig, az elkészített tárgyaim köre igen széles. Karácsonyra ezeken kívül készítek még kosárba való kis Jézust, báránykát, fellógatható angyalkát. Főként kisebb dísztárgyak, de sok egyedi baba is készül ilyenkor, amiknek porcelán a feje és textil a teste. Kizárólag természetes anyagokkal dolgozom: porcelánnal, fával, náddal, textillel, papírmaséval, s egy-egy játékot általában többféle anyagból készítek.

Hol találkozhatnak a tárgyaival a vásárlók?

Az egyes darabok annyira egyediek, hogy nehezen illeszthetők bármilyen bolt struktúrájába, ezért kevés tárgy kerül ilyen helyre, inkább kiállításokon láthatóak. Augusztusban a Mesterségek Ünnepén és a karácsonyi kézműves vásárokon mindig ki szoktam állítani.

Milyen elvárásokkal, vásárlói igényekkel találkozik ezeken a vásárokon?

Ezek általában igényes vásárok, nem lehet bármivel kimenni. Sokszor előzetesen zsűrizik is a tárgyakat, kizárva a kevésbé míves darabokat, máskor pedig a vásár alatt működik egyfajta önszelekció: aki nem tartja a színvonalat, legközelebb esetleg nem kap meghívást. Most természetesen a karácsonyhoz köthető figurákra, játékokra van igény. Az ilyen vásárokon szerencsére nagyon sok szép darab jelenik meg, amikre lenne kereslet is, de sok esetben a vevők nem tudnak a vásárok létezéséről, és el sem tudják képzelni, milyen értékes ajándékra lehet itt bukkanni. Nagyon hiányzik a hatékony reklám. Sokan utólag sajnálkoznak, hogy szívesen felkeresték volna a vásárt, ha tudtak volna róla időben.

Kik vásárolnak a kézműves vásárokon?

jatek4.jpgVan egy állandó törzsvásárlói kör, akik pontosan tudják, mit keresnek. Leginkább gyerekeknek vesznek ajándékot, hiszen ők megérzik, ha egy játék él, lelke van. Számukra nagy örömet lehet szerezni ezekkel az egyedi, természetes anyagokból készült tárgyakkal. A felnőtteket kicsit nehezebb idecsalogatni. Ha maguknak vásárolnak, legfőképp a kerámiát keresik – általában a konyhában használatos tárgyakat –, de szívesen vásárolnak ékszert, kötött dolgokat, textilt. Az én tárgyaimat sokszor úgy veszik mint felnőtteknek szóló gyerekjátékot, mert saját gyermekkorukat idézik. Fiatal párokat gyakran lepik meg kék madárral, fonott kis babáimat kismamáknak, ikres családoknak pedig ikerbabákat visznek.

Mi a tendencia, hogyan változik a kínálat?

Sajnos egyre több a silány áru. Nem mindenki dolgozik jó minőségű, természetes anyagokból, néhányan ipari termékeket is felhasználnak. Nehéz velük lépést tartani az árversenyben, ezért sokan inkább felhagynak a mesterségükkel. A vásárokból mi, kézművesek nagyon szerényen tudunk megélni. Kevés az olyan rendezvény, ahol nem a helypénz, a minél nagyobb haszon, hanem a valódi érték számít. Az Iparművészeti Múzeumban Király Elvira által szervezett vásár egy ilyen hely.

Önnel és a tárgyaival hol találkozhatunk karácsony előtt?

Szeretettel várok mindenkit a már említett Iparművészeti Múzeumban rendezett vásár mellett a Néprajzi Múzeum karácsonyán is.

A cikk a Tudatos Vásárló magazin 4. számában jelent meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok