fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Lehet-e méltányos a kereskedelem?

Az alternatív kereskedelmet a hagyományos árucserétől eltérő értékek és célok mozgatják: az embereket, azok jólétét, valamint a természeti környezet megőrzését teszi az első helyre a profit növelésével szemben.

Tény, hogy a fejlődő országokból származó kereskedelmi áruk jó részét embertelen és a természeti környezetet súlyosan károsító körülmények között állítják elő. Tudjuk, hogy a nyugat-afrikai kakaóültetvényeken – ahonnan a csokoládénkba kerülő kakaó származik – még ma is elterjedt a kvázi rabszolgamunka: gyerekeket adnak el munkásnak. A kávé az olaj után az egyik legnagyobb biznisz a világban, márpedig a kávéföldek többsége nagybirtokosok kezében van, akik fillérekért dolgoztatják napszámosaikat. A délkelet-ázsiai országokból származó, gyakran a nagy világmárkák számára készülő ruha- és sporttermékeket, edzőcipőket ugyancsak embertelen körülmények közepette, napi 12-14 órában, a helyi szinthez képest is kis fizetésért gyártják kamaszlányok.

Kiszolgáltatottság, gyerekmunka, egészségkárosodás, szegénység

A gyerekmunkával, a helyi lakosoknak súlyos egészségkárosodást okozó szennyezéssel gyártott, vagy a (globális ökológiai szempontból is óriási jelentőségű) esőerdők fáiból készült termékek kereskedelme nehezen nevezhető „méltányosnak”. Hiszen ezek alacsony ára az emberi kiszolgáltatottságra, a szegénységre, valamint a szociális, a munkabiztonsági és a környezetvédelmi szabályozás hiányosságaira, és a mindezeket kihasználó vállalati hatalomra alapul.

A Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) szabályai ugyanakkor nem teszik lehetővé, hogy például a gyerekmunkával vagy a környezetpusztítás árán készült termékek importját megtiltsák az egyes államok. Ez ugyanis a WTO szerint „önkényes kereskedelemkorlátozásnak” minősül. Ám ez azt is jelenti, hogy a rettenetes körülmények között készült termékek alacsony árukkal méltánytalan versenyt indítanak el a fejlettebb országok termékeivel (és munkahelyeivel) szemben. 

MI A FAIR TRADE?
Cikkjeink összeállításával igyekeztünk átfogó képet adni arról, mi is az fair trade és miért fontos, hogyan tudjunk támogatni. A  kapcsolódó cikkeinket itt olvashatod.

 

Mit lehet tenni?

Az egyik út a kereskedelemi szabályok megváltoztatása, illetve nemzetközi munkaügyi, szociális, és környezetvédelmi minimumok elfogadtatása, amelyeket mindenhol be kell tartani. Ez a politikai út, amely hosszú és nehézkes. Létezik azonban egy másik megoldási kísérlet is. 

Az alapgondolat a következő: a fair trade szervezet méltányos árat (sőt, adott esetben kedvezményes fizetési feltételeket, előleget), biztos piacot kínál a fejlődő ország kistermelőinek (tehát nem a nagyvállalkozóknak!). Cserébe viszont elvárja és ellenőrzi, hogy a kistermelők az alapvető emberi, szociális és környezetvédelmi normákat betartva állítsák elő a termékeiket.

 

Az eszme az, hogy a fejlett országok fogyasztói talán hajlandóak a szokásosnál 30-50%-kal többet fizetni egy csomag kávéért, ha tudják, hogy azt környezetbarát módszerekkel, és humánus körülmények közepette állították elő, és a pénz kistermelőkhöz kerül, a helyi fejlődést segíti (nem pedig a nagyvállalkozókat gazdagítja). 

A fair trade elsősorban „gyarmatárut” forgalmaz, főleg mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket (kávé, kakaó, déligyümölcs), valamint textilárut, és kézműves termékeket. Világforgalmát mintegy 500 millió dollárra becsülik, ami nem kevés, ugyanakkor eltörpül a világkereskedelem teljes volumene mellett. A forgalom azonban dinamikusan nő: míg korábban elsősorban a fentebb említett társadalmi szervezetek működtették a fair trade-et, addig ma már egyes nagykereskedelmi cégek is fantáziát látnak benne.

 

Fair trade termékek hazánkban

Magyarországon többnyire banánt, csokoládét és kávét vásárolhatunk fair trade minősítéssel, hogy könnyebb legyen ezeket elérni, listát állítottunk össze a lelőhelyekről.

 

 

Képek: gogreenplus.com, www.pixabay.com

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás