fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Légy a részese! – Sikersztorik, együttműködések és indulások

Sikeresen lezárult Légy a részese! képzéssorozatunk. Most néhány résztvevő példáján keresztül mutatjuk be, nekik mit adott a képzés.

Kapcsolódó cikkünkben olvashattatok róla, hogy  lezárult Légy a részese! képzéssorozatunk. A négy alkalmas képzés a közösségi mezőgazdálkodás elméletét és gyakorlatát mutatta be. Közel 50-en vettek részt rajta és a képzéssorozat időtartama alatt 4 zöldségközösség el is indult. Most néhány résztvevő példáján keresztül szeretnénk bemutatni, hogy nekik mit adott a képzés, ők hol tartanak most.

Klári és Björn önbizalmat kapott az induláshoz

Strompf Klára és párja Björn a Csongrád megyei Csengelén gazdálkodnak 2012 óta. Terményeiket elsősorban barátoknak, ismerősöknek értékesítették és piacra jártak. Szerettek volna egy olyan értékesítési formát találni, amiben a vásárlók megfelelően értékelik a zöldségeket, és az azok előállításába fektetett munkát. Ahol a zöldség élelmiszer és nem csak egy árucikk. Klári egy ismerősétől halott az induló képzéssorozatunkról. A képzésen szerzett tudás és az Évkerék Ökotanya példája megerősítette őt abban, hogy a közösségi gazdaságok fogyasztói azok, akiket párjával régóta kerestek. Világossá vált számukra, hogy erre van igény, ennek van realitása.

A képzés önbizalmat adott nekik és idén tavasszal bele is vágtak, útjára indult a Zöld Almárium közössége.  A Dunaszigeti Zöldségközösség példáján felbátorodva ők is ’kicsiben’ kezdték, és 5 budapesti családdal szerződtek le, akiknek heti rendszerességgel szállítanak zöldségeket.  Ezt az évet tekintik a próbaévnek, és jövő tavasszal már 20 családot szeretnének ellátni.

Ildikó fogyasztóból aktív szervezővé vált

Németh Ildikó mint fogyasztó jelentkezett képzéssorozatunkra. Már az első alkalommal magával ragadta a témakör, de a második alkalom után érezte igazán, hogy ő ebben szeretne szervezőként is részt venni.

Így jutott el oda, hogy a Rákospalota – kertvárosi családi házuk melléképülete ez év tavaszától a Táncoskert Biogazdaság átadásainak ad otthont. Aztán jött az ötlet, hogy más gazdák átadásainak is helyszínt tudnának biztosítani. Május végre Ildikó és párja Gábor létrehozták a Kertvárosi Kamrát, egy közösségi helyet, ahol a gazdák és vásárlók közvetlenül találkozhatnak. Megkezdték együttműködésük a gödöllői Fürjházzal, és több szezonális termék átadást is szerveztek a nyáron (szamóca, barack, paradicsom, paprika).

Az utolsó képzési alkalmon találkozott Ildikó a szandai Drevenka Orsolya termelővel. Orsi jövőre szeretne belevágni a közösségi mezőgazdálkodásba és már együtt dolgoznak Ildikóval, aki szervezőként segíti őt az előkészületekben. A közösségi gazdák átadásait a jövőben is szeretnék kiegészíteni közvetlenül a termelőktől származó szezonális termékek vásáraival, és tervezik borok, szörpök, fűszerek és méz bevonását is a kínálatukba.

Laci megtalálta azt, amit régóta keresett

A hajdúböszörményi Dániel László nagyszülei hortobágyi birtokán töltötte gyerekkora nagy részét, állatok között nőtt fel. Boldogan emlékszik vissza erre az időszakra, ahol a családok mindent megtermeltek maguknak, jó minőségű szezonális élelmiszereket fogyasztottak, és csak sóért, lisztért jártak a boltba.

Laci több mint húsz éve foglakozik állattenyésztéssel és régóta keresi azt a rendszert, amiben visszaidézhetné nagyszülei korát, ahogy egy paraszti család élt 50 éve.  Egy rendszert, ahol természetes körülmények között termelhet, amiben ő is és a jószágok is jól érzik magukat és még anyagilag is kifizetődő. Laci elég szkeptikusan jött el az első képzési alkalomra, de a képzéssorozat végére biztossá vált számára, hogy ez az a rendszer, amit keresett.

„ A közösségi mezőgazdálkodás nekem egy csoda, egy új világot nyitott meg,
ami jó a természetnek, jó a gazdának, az állatoknak és a fogyasztóknak is.
Mindig ezt kerestem, de nem ismertem ezt a rendszert.”

Már folyamatban vannak az előkészületek és jövő tavasszal indul a Dániel Tanya mint közösségi gazdaság. Laci hazánkban egyedülálló módon tagjait a zöldségek mellett állati termékekkel is szeretné ellátni. A heti csomagban zöldségeken kívül tojás, tej, tőkehús és feldolgozott hústermékek is lesznek, a szezonnak megfelelően. Hajdúböszörményben és Debrecenben is lesz átadópontja, de nagyobb érdeklődés esetén az sem kizárt, hogy a fővárosba is szállít majd.

Judit és a Dezsény család egymásra találtak

Dezsény Zoltán jól ismeri a hazai közösség gazdaságokat, második diplomáját azokról írta. Feleségével, Judittal az egyetemen ismerkedtek meg és közös álmuk volt, hogy létrehozzanak egy saját közösségi gazdaságot.  2014 tavaszán kezdtek el a nógrádi, 400 lelkes Terényben gazdálkodni. Az első két évben elsősorban barátoknak és ismerősöknek szállítottak zöldségeket, illetve pesti és balassagyarmati termelői piacon értékesítették terményeiket.  Tervük az volt, hogy a szükséges kertészeti rutin megszerzését követően 2016-ban indulnak el közösségi gazdaságként, így kapóra jött számukra a tavaly ősszel indult képzéssorozatunk.

Simoncsik Judit lelkes fogyasztóként jelentkezett képzésünkre, és fejébe vette, hogy szeretne az irodába, ahol dolgozik, biozöldség átadást. Tudta ez csak úgy lehetséges, ha megszervezi. Így talált egymásra a Dezsény család és Judit, és idén tavasszal elindult a Magosvölgy Ökológia Gazdaság zöldségközössége.

Az átadásokra a Lechner Ödön fasori irodaépület mélygarázsában kerül sor heti rendszerességgel. A közösség tagjai minden csütörtökön a munka végeztével lemennek a mélygarázsba,ahol átvehetik zöldségadagjukat. A Zöldségközösség 2016. májusban indult, szeptembertől pedig elindították a CsendesM Vegán Bisztróban a második átadópontot. Így jelenleg már két helyszínen, összesen 63 tag juthat hozzá a MagosVölgyből származó friss, bio zöldségekhez. Judit besegít a kommunikációba és a közösség koordinációjába, sok munkát levéve ezzel a három gyermekes Dezsény család válláról.

…és akikről még hallani fogunk

Többen részt vettek a képzéssorozatunkon, akik a közeljövőben szeretnék elindítani közösségük. Egyikük Szalay Árpád, aki jövő tavaszra tervezi az indulást Szalay Porta néven, a Fejér megyei Nagyvenyimen. Már van 20-25 érdeklődő család, akik szeretne hozzájuk becsatlakozni és várnak további érdeklődőket a környékről. Végh Árpád és párja Mónika idén kezdett el gazdálkodni Lovasberényben és jövőre tervezik elindítani zöldségközösségük. Baján készül elindulni közösségével Doszpod Tamás és felesége Enikő, jövőre egy próbaévvel és 2018-ban már élesben.

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás