fbpx

| Simon Gergely

A legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök – miből vegyünk biót?

A hatósági ellenőrzések alapján úgy tűnik, még mindig sok a vegyszerrel telített zöldség, gyümölcs. Ha biztosra akarunk menni, érdemes biót vagy megbízható termelőtől származót választani legalább a notóriusan szennyezett fajtákból, mint a saláta vagy a szőlő.

 

Korábbi vizsgálatok alapján jelentettünk meg „Miből együnk biót? – A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről“ címmel egy áttekintést arról, hogy a hazai boltokban mely zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék tartalmaznak gyakran és melyek ritkán növényvédőszer maradékokat. Most megnéztük, hogy mennyiben változott a helyzet azóta.

Az EFSA 2015. évi jelentése szerint a Magyarországon 2013-ban vett 2072 zöldség-, gyümölcs-, gabona- és egyéb növényi minta 46,8%-a tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5%-a pedig a határérték fölött. További 0,4%-ban nem engedélyezett hatóanyagot találtak. Az előírásoknak leginkább a borsó, a brokkoli és a csilipaprika mintái nem feleltek meg.” A Greenpeace posztjában további információkat is találtok. A 2012-ben közzétett 2009-2011-es vizsgálatok során 54 esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot.

Az 54 termékből 29 volt külföldi, ebből 22 EU-n kívüli és 24 volt hazai (egy termék származása nem ismert). Leginkább uborka, paprika, fejes saláta, retek, köszméte és szőlő mintákban mutattak ki határérték feletti szennyezettséget, ami nagyban átfed a korábbi adatokkal.

Az utóbbi évek méréseiből nehéz lenne trendeket levonni a mérések kis számára való tekintettel. Továbbá nem minden terméktípust vizsgáltak azonos mértékben, hisz a hatóságok az érzékenyebb termékeket alaposabban veszik górcső alá.

A bio, azaz az ökológiailag ellenőrzött gazdaságokból származó élelmiszereket több okból is előnyben részesíthetjük. Az ilyen gazdálkodások sokkal kevésbé terhelik a környezetet, jobb a tápértékük és nem tartalmazhatnak vegyszermaradványokat, szemben a „hagyományosnak” hívott nagyüzemi, vegyszeres termelésből származó élelmiszerekkel. 

 

Szennyezett bébiételek

A TVE 2014-ben végzett laboratóriumi vizsgálatában 11 alma alapú bébiételből 1 bébiételben találtak határérték feletti vegyszermaradványt

A Nestlé Egerben forgalmazott alma bébiitalában két alkalommal 2010 májusában és júniusában, a határértéket 11-14-szeresen meghaladó mértékben találtak kaptán gombaölőszertAz Univer bébiételében pedig 2009 novemberében mértek szintén kaptánt a határérték 29-46-szorosában. Korábban 2010 áprilisában ugyancsak kaptánt találtak egy szlovák származású almás-málnás bébiételben. 2014-ben 11 bébiételt teszteltünk, a laborvizsgálat során egy bébiételben növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg).

 

Az EU 2009-ben elfogadta, hogy ki kell zárni a mezőgazdaságból a rákkeltő, mutagén azaz génkárosító, a szaporodási képességeket valamint a hormenrendszert károsító anyagokat. Ám a hatóanyagok jórészének kivonása csak 2014 után kötelező. Így még sok évig lehetnek a nem bio termékekben olyan anyagok, amelyeket jó szívvel biztos nem ajánlhatunk senkinek – még határérték alatt sem. A hormonrendszert károsító növényvédőszerek már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek egy csecsemő vagy egy magzat fejlődésére.

Rákkeltő, hormonhatású…

A korábbi években a potenciális rákkeltő, szaporodási képességekre káros, hormonhatású dimetoát nevű rovarirtószert mérték a hatóságok leggyakrabban – összesen 9 alkalommal – határérték felett. Négyszer uborkában, kétszer köszmétében, valamint egyszer paprikában, szilvában és retekben találták meg a szennyezést.

Egy magyar fürtös uborkában 2011 decemberében a mérések szerint a kaptán mennyisége kilencvenszer meghaladta a határértéket. Összesen hat uborka mintában mértek határérték feletti szennyezettséget. 2010 júniusában pedig a határérték hússzorosában találtak betiltott rákkeltő diklórfoszt egy hazai uborkában.

A paprikaminták továbbra is gyakran szennyezettek a határértékek felett: az EU-n kívülről érkezett zöldségek voltak újra a legrosszabbak. Az 54 szennyezett termékből 6 paprika volt, ebből három marokkói, kettő jordán és egy hazai.

Volt olyan marokkói paprikaminta is, amely a határérték 45-szörösében tartalmazott vegyszermaradékot. Több esetben volt emellett szennyezett fejes saláta, retek, köszméte és csemegeszőlő. Indiából származó csemegeszőlőben 6 alkalommal is kimutattak határérték felett ugyanazon anyagot 2010 májusában.

 

Ezekből válassz inkább biót
A legszennyezettebb termékek a következők voltak:

*fejes saláta,
*paprika,
*paradicsom,
*uborka,
*retek,
*eper, szamóca,
*általában a bogyósok, valamint
*a citrom és grapefruit héja. 

Fele cukor, fele méreg

A 2009-es átfogóbb adatok szerint a hazai boltokban kapható termékek körülbelül fele tartalmaz peszticid (növényvédő, pl. gyomirtó-, gombaölő-, rovarirtó szer) maradékot, a határértékek felett pedig a termények körülbelül 2%-a tartalmaz növényvédőszer maradványt.

A felmérés alapján a gyümölcsök szennyezettebbek voltak, mint a zöldségek; a hazai termékek tisztábbak voltak, mint az import élelmiszerek.

A 2007-es mintákban a hazai gabonafélék és zöldségek több mint 80%-ában nem volt kimutatható szermaradék, addig a hazai gyümölcsök közel felében találtak növényvédőszereket.

Ezzel szemben a külföldről hozott gyümölcsök több mint 65%-ában találtak szermaradékot, míg az import zöldségek körülbelül 46%-a volt szennyezett. A legszennyezettebbek az EU-n kívülről jövő termékek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is. Az üvegházi termékek kiemelten szennyezettek voltak, így kockázatosabbak az egészségünkre.

Többfajta peszticidmaradékot
*körte,
*szőlő,
*citrom,
*fejes saláta,
*paprika,
*uborka és
*narancs mintákban találtak.

 

Sok kicsi egészségre megy

Sajnos nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja. A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.  Pont erre alapozva mutatta be a Greenpeace tanulmánya, hogy a határértékek sem óvják meg az emberek egészségét.

Az eredmények azt mutatják, hogy az érzékeny termékekben még mindig könnyen lehet magasan a határértékek feletti szennyezettséget mérni. Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biót venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.

 

A szerző vegyi anyag szakértő, a Greenpeace Magyarország munkatársa.

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

 

   Az eredeti cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás