fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök – miből vegyünk biót?

| Simon Gergely

A hatósági ellenőrzések alapján úgy tűnik, még mindig sok a vegyszerrel telített zöldség, gyümölcs. Ha biztosra akarunk menni, érdemes biót vagy megbízható termelőtől származót választani legalább a notóriusan szennyezett fajtákból, mint a saláta vagy a szőlő.

 

Korábbi vizsgálatok alapján jelentettünk meg „Miből együnk biót? – A gyümölcsök és zöldségek szennyezettségéről“ címmel egy áttekintést arról, hogy a hazai boltokban mely zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék tartalmaznak gyakran és melyek ritkán növényvédőszer maradékokat. Most megnéztük, hogy mennyiben változott a helyzet azóta.

Az EFSA 2015. évi jelentése szerint a Magyarországon 2013-ban vett 2072 zöldség-, gyümölcs-, gabona- és egyéb növényi minta 46,8%-a tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5%-a pedig a határérték fölött. További 0,4%-ban nem engedélyezett hatóanyagot találtak. Az előírásoknak leginkább a borsó, a brokkoli és a csilipaprika mintái nem feleltek meg.” A Greenpeace posztjában további információkat is találtok. A 2012-ben közzétett 2009-2011-es vizsgálatok során 54 esetben találtak határérték feletti szennyezettséget vagy tiltott szermaradékot.

Az 54 termékből 29 volt külföldi, ebből 22 EU-n kívüli és 24 volt hazai (egy termék származása nem ismert). Leginkább uborka, paprika, fejes saláta, retek, köszméte és szőlő mintákban mutattak ki határérték feletti szennyezettséget, ami nagyban átfed a korábbi adatokkal.

Az utóbbi évek méréseiből nehéz lenne trendeket levonni a mérések kis számára való tekintettel. Továbbá nem minden terméktípust vizsgáltak azonos mértékben, hisz a hatóságok az érzékenyebb termékeket alaposabban veszik górcső alá.

A bio, azaz az ökológiailag ellenőrzött gazdaságokból származó élelmiszereket több okból is előnyben részesíthetjük. Az ilyen gazdálkodások sokkal kevésbé terhelik a környezetet, jobb a tápértékük és nem tartalmazhatnak vegyszermaradványokat, szemben a „hagyományosnak” hívott nagyüzemi, vegyszeres termelésből származó élelmiszerekkel. 

 

Szennyezett bébiételek

A TVE 2014-ben végzett laboratóriumi vizsgálatában 11 alma alapú bébiételből 1 bébiételben találtak határérték feletti vegyszermaradványt

A Nestlé Egerben forgalmazott alma bébiitalában két alkalommal 2010 májusában és júniusában, a határértéket 11-14-szeresen meghaladó mértékben találtak kaptán gombaölőszertAz Univer bébiételében pedig 2009 novemberében mértek szintén kaptánt a határérték 29-46-szorosában. Korábban 2010 áprilisában ugyancsak kaptánt találtak egy szlovák származású almás-málnás bébiételben. 2014-ben 11 bébiételt teszteltünk, a laborvizsgálat során egy bébiételben növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg).

 

Az EU 2009-ben elfogadta, hogy ki kell zárni a mezőgazdaságból a rákkeltő, mutagén azaz génkárosító, a szaporodási képességeket valamint a hormenrendszert károsító anyagokat. Ám a hatóanyagok jórészének kivonása csak 2014 után kötelező. Így még sok évig lehetnek a nem bio termékekben olyan anyagok, amelyeket jó szívvel biztos nem ajánlhatunk senkinek – még határérték alatt sem. A hormonrendszert károsító növényvédőszerek már egészen kis mennyiségben is károsak lehetnek egy csecsemő vagy egy magzat fejlődésére.

Rákkeltő, hormonhatású…

A korábbi években a potenciális rákkeltő, szaporodási képességekre káros, hormonhatású dimetoát nevű rovarirtószert mérték a hatóságok leggyakrabban – összesen 9 alkalommal – határérték felett. Négyszer uborkában, kétszer köszmétében, valamint egyszer paprikában, szilvában és retekben találták meg a szennyezést.

Egy magyar fürtös uborkában 2011 decemberében a mérések szerint a kaptán mennyisége kilencvenszer meghaladta a határértéket. Összesen hat uborka mintában mértek határérték feletti szennyezettséget. 2010 júniusában pedig a határérték hússzorosában találtak betiltott rákkeltő diklórfoszt egy hazai uborkában.

A paprikaminták továbbra is gyakran szennyezettek a határértékek felett: az EU-n kívülről érkezett zöldségek voltak újra a legrosszabbak. Az 54 szennyezett termékből 6 paprika volt, ebből három marokkói, kettő jordán és egy hazai.

Volt olyan marokkói paprikaminta is, amely a határérték 45-szörösében tartalmazott vegyszermaradékot. Több esetben volt emellett szennyezett fejes saláta, retek, köszméte és csemegeszőlő. Indiából származó csemegeszőlőben 6 alkalommal is kimutattak határérték felett ugyanazon anyagot 2010 májusában.

 

Ezekből válassz inkább biót
A legszennyezettebb termékek a következők voltak:

*fejes saláta,
*paprika,
*paradicsom,
*uborka,
*retek,
*eper, szamóca,
*általában a bogyósok, valamint
*a citrom és grapefruit héja. 

Fele cukor, fele méreg

A 2009-es átfogóbb adatok szerint a hazai boltokban kapható termékek körülbelül fele tartalmaz peszticid (növényvédő, pl. gyomirtó-, gombaölő-, rovarirtó szer) maradékot, a határértékek felett pedig a termények körülbelül 2%-a tartalmaz növényvédőszer maradványt.

A felmérés alapján a gyümölcsök szennyezettebbek voltak, mint a zöldségek; a hazai termékek tisztábbak voltak, mint az import élelmiszerek.

A 2007-es mintákban a hazai gabonafélék és zöldségek több mint 80%-ában nem volt kimutatható szermaradék, addig a hazai gyümölcsök közel felében találtak növényvédőszereket.

Ezzel szemben a külföldről hozott gyümölcsök több mint 65%-ában találtak szermaradékot, míg az import zöldségek körülbelül 46%-a volt szennyezett. A legszennyezettebbek az EU-n kívülről jövő termékek, amelyek ráadásul sokszor tartalmaznak az EU-ban már betiltott vegyszermaradékokat is. Az üvegházi termékek kiemelten szennyezettek voltak, így kockázatosabbak az egészségünkre.

Többfajta peszticidmaradékot
*körte,
*szőlő,
*citrom,
*fejes saláta,
*paprika,
*uborka és
*narancs mintákban találtak.

 

Sok kicsi egészségre megy

Sajnos nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja. A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.  Pont erre alapozva mutatta be a Greenpeace tanulmánya, hogy a határértékek sem óvják meg az emberek egészségét.

Az eredmények azt mutatják, hogy az érzékeny termékekben még mindig könnyen lehet magasan a határértékek feletti szennyezettséget mérni. Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biót venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.

 

A szerző vegyi anyag szakértő, a Greenpeace Magyarország munkatársa.

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

 

   Az eredeti cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek