fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A legnagyobb hazai szennyezők és szennyezések

| Tudatos Vásárló

November végétől új adatok olvashatóak a cégek szennyezőanyag kibocsátásáról a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium EPER-PRTR honlapján.

EPER: European Pollutant Emission Register, azaz Európai Szennyezőanyag-Kibocsátási Nyilvántartás. Az EPER adatszolgáltatás elsődleges célja a szennyezőanyag kibocsátások felmérése és a jelentős kibocsátások nyilvántartása, az ipari tevékenységekről és azok szennyezőanyag kibocsátásairól összehasonlítható adatok gyűjtése, és az adatok megküldése az EU Bizottságnak, mely összegzi és közzéteszi azokat.

PRTR: Pollutant Release and Transfer Register, azaz Szennyezőanyag-Kibocsátási és Szállítási Nyilvántartás. Az Európai Parlament és a Tanács 2006. január 18-án kiadott 166/2006/EK rendelete értelmében az EPER nyilvántartást a jövő évtől felváltja a PRTR, amely a korábbinál is több adat szolgáltatását és közzétételét írja elő az eddiginél több iparágra és több szennyezőanyagra vonatkozóan. Az Európai Uniós tagsággal és az Aarhusi Egyezmény aláírásával Magyarország kötelezte magát a környezeti adatok nyilvánossá tételére. Ennek része az ipari üzemek szennyezési adatainak folyamatos közzététele is, aminek feladatát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hivatott ellátni a magyar EPER-PRTR honlapon.

A KvVM 2004 után most második alkalommal tette közzé az EPER-PRTR oldalon jelentését. A jelentés a jelentési kötelezettség alá eső 96 magyar ipari üzem, valamint összesítve Magyarország 2004. évi kibocsátási adatait tartalmazza. Mind a szakmai érdeklődők, mind pedig a szélesebb nyilvánosság számára ad áttekintést a legnagyobb hazai ipari környezetterhelési adatokat illetően. A honlap érdeme, hogy az adatok az EU EPER honlapján található adatokhoz képest kibővítve, dinamikus keresési lehetőségekkel, valamint kiegészítő információkkal, táblázatokkal férhetők hozzá.

Magyarország az EPER adatbázist fokozatosan bővíti PRTR rendszerré (ld. a keretes információkat) és 2009-től évente szolgáltat adatokat az Európai Bizottságnak, teszi közzé ezeket a nyilvánosság számára. Mindkét nyilvántartási rendszer fontos funkciója, hogy ösztönözze a társadalom szereplőinek aktív részvételét a környezetvédelemmel kapcsolatos döntési folyamatokban és elősegítse a társadalom környezettudatosságának növekedését.

 

Forrás: KVvM

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok