fbpx
szilárd sampon hajmosás

Melyik a legjobb szilárd sampon? Tesztösszefoglaló

Bár nem új találmány, végre megint egyre több szilárd sampon található a drogériák, zöld boltok polcain és a webáruházakban. A klasszikus folyékony samponokhoz képest a szilárd samponok gazdaságosabb és környezetkímélőbb választásnak tűnnek. De tényleg így van ez? Jobban megéri szilárd samponnal mosni hajat? 11 szilárd sampont teszteltünk az Yves Rocher, Lamazuna, L’Occitane, Nature Box, Love Beauty and Planet, Lush, Garnier, Foamie, Klorane, N.A.E. és Corine de Farme márkáktól.

A szilárd samponok környezetbarát alternatívái a folyékony samponoknak. Összetételük hasonló a folyékony samponokéhoz, amelyből azonban a vizet eltávolították, és ebből rögtön két dolog következik:

 1. Szállításuk gazdaságosabb.
 2. Csomagolásuk papír is lehet, ezért környezetkímélőbb a folyékony samponok műanyag flakonjánál.

A szilárd samponok összetevői különböző tenzidekből, olajokból, parfümökből és színezékekből állnak. Ugyanúgy habzanak, mint folyékony rokonaik. Utazáshoz is praktikusak, mert kisebb helyen elférnek, és folyadék belőlük tuti nem fog véletlenül kiömleni a ruháinkra.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Fontos, hogy a szilárd sampon nem összekeverendő a samponszappannal vagy hajszappannal. Ez utóbbiak, ahogy a szappanok általában, lúgos kémhatásúak. A fejbőr alapvetően enyhén savas kémhatású, ezért a szappanos hajmosás után ecetes vagy citromsavas öblítést ajánlott végezni a fejbőr savas kémhatásának visszaállítására. A szilárd samponok esetében erre nincs szükség. A kettő közti különbségről és arról, melyik a Neked való választás, hogyan használd, itt írtunk.

szuper10 kuponMegújult tesztes oldalunk!

Ebből az alkalomból most május végéig 10% kedvezménnyel vásárolhatod meg Szupertagság csomagunkat!

Mit néztünk a tesztben?

A tesztelés során legnagyobb súllyal a hajápolási szempontokat vettük figyelembe, amit 22 önkéntes tesztelt 3 héten keresztül. Figyelték és értékelték, hogy

 • mennyire esik kézre,
 • jól habzik-e,
 • mennyire gyorsan fogy,
 • könnyen öblíthető-e,
 • kellőképpen tisztának érzik-e hajmosást követően a hajukat, fejbőrüket,
 • tapasztaltak-e bármilyen bőrreakciót a hajmosás során vagy után.

Végül összességében arról is nyilatkoztak, hogy tapasztalataik alapján megvennék-e a sampont.

Az összpontszámba nagyobb súllyal számított be, hogy mennyire kiadósak a tesztelt szilárd samponok. Hiszen arról is szólnak a termékekhez kapcsolódó marketing üzenetek, hogy gazdaságosabb megoldás ilyet használni. Ezen túl még a környezetre gyakorolt hatást és a kozmetikumok és kozmetikai csomagolások címkézésre vonatkozó előírásoknak való megfelelést is vizsgálták. Ezeket kisebb súllyal, 10-10%-ban számítottuk be a végső értékelésbe.

Összességében elmondható, hogy csomagolás tekintetében biztosan valóban zöldebb választásnak tekinthetőek a szilárd samponok a folyékony, műanyag flakonokba csomagolt samponokoz képest. Gazdaságosság tekintetében viszont már érdemes óvatosabbnak lenni.

Van, amelyik igen jól tud fogyni, s nem olcsó az utánpótlás. Ráadásul becsapós lehet, hogy minden termék kiszerelése más, ezért nem elég csak az árat figyelnünk. A terméktesztben minden termékre kiszámoltuk a 100g-ra vonatkozó egységárat, így ilyen szempontból is könnyebb az összehasonlítás, s végül a döntés.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

Összetevők

Az összetevőket is megnéztük, bár ezek nem számítottak bele az értékelésbe. A termékoldalakon láthatod, melyik tartalmaz például allergéneket, parabéneket. Mindez hasznos plusz információként szolgálhat, ha esetleg tudjuk magunkról, hogy érzékenyek vagyunk bizonyos összetevőkre.

A teszt során kiválóan szereplő Lush Jason And The Argan Oil minden remek tulajdonsága mellett tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot. Ez egy nagyon hatékony felületaktív anyag, amelyet a zsíros szennyeződések eltávolítására használnak. A felnőttek számára általában ártalmatlan, s a teszt során sem okozott bőrirritációt az önkénteseknek. Viszont a gyerekeknek és a bőrproblémákkal küzdőknek ajánlatos kerülni ezt az összetevőt.

A frissen megújult termékteszt oldalunkon most könnyedén össze is tudjátok hasonlítani a leginkább szimpatikus termékeket néhány gombnyomással.

Az összes eredményt ingyenesen itt éred el!

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás