fbpx
Mosogatógép tabletták és gélek tesztje

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mosogatógép tabletták, gélek: lehet az átlagos bolti is jó, a drága zöld is gyenge

Az #ÖkoTakarítás hónapjában mosogatógép tablettákat és géleket teszteltünk. A boltok és drogériák népszerű termékeit, 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltunk laboratóriumban. Összesen 2660 edényt mosogattunk el és nagy különbségeket találtunk. Elmondjuk, melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

A tesztelés során a következőket néztük

 • tisztaság – ez nyilván az egyik legfontosabb tényező, ezért a végeredmények számításánál ez szerepelt a legnagyobb súlyozással
 • hatékonyság – különböző edényekre vonatkozóan: tányér, pohár, bögre, evőeszköz, műanyag edény
 • foltmentesség
 • száradás
 • a termékek összetétele
 • környezeti és egészségi hatások
 • ökocímke minősítés

Az eredmények alapján tesztünkben a végső összpontszám alapján sorrendbe állítottuk a vizsgált 38 terméket. Az eredményekből néhány általános tanulság is levonható, ezek röviden:

 1. A tabletták általánosságban hatékonyabb tisztító erővel bírnak, mint a gélek
 2. A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.
 3. Több magát zöldnek valló termék bizonyult gyenge hatékonyságúnak és drágának. 
 4. A vízben oldódó fólia anyaga a biológiailag lebontható PVA (polivinil-alkohol), vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.
 5. Mivel legfőbb összetevőjük a nátrium-karbonát, azaz a mosószóda, ill. a nátrium-perkarbonát, azaz folttisztító só, ezért minden mosogatógép tabletta minimális környezeti hatású, viszonylag ártalmatlan.
 6. Hasonlóan, a legfőbb összetevők miatt minden mosogató gél minimális környezeti hatású. Az öko minősítésűek ezen felül az egyébb összetevőket korlátozzák.

Ökocímkés vs zöldre festett drága mosogatógép tabletták

Ha a hatékonyság mellett fontos számunkra a környezettudatosság is, mindenképpen érdemes az EU-ökocímkét (EU Ecolabel) keresnünk a csomagoláson. Miért? Mert

az EU Ecolabel minősítés megszerzése során a termékeknek  bizonyítaniuk kell a hatékonyságukat, míg a minősítés nélküli termékeknél erre vonatkozóan semmilyen információnk nem lehet azon túl, amit a gyártó állít.

Az ökocímkés termékek bizonyítottan kevésbé károsítják a környezetet, hiszen az öko-tablettákban bizonyos anyagok, például a foszfor mennyisége korlátozva van. Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló nem öko-címkés termékeké.

További előnye sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyezésért nem a gyártó felel. A tesztelt termékek közül az első tíz helyen végzettből három is rendelkezik EU Ecolabel címkével: Somat pro nature All in One, Sunlight Powered by Nature All in one és Cif Complete Clean All in 1. Vagyis nem kell lemondanunk a tiszta edényekről akkor sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Több, magát „öko”-nak nevező termék is belekerült a tesztelésbe. Fontos kiemelni, hogy ezekből több is csak kinézetével, márkanevével vagy éppen fantázianevével próbálja azt sugallni, hogy környezetbarát tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a termékeknek nincs független, hiteles minősítésük, vagyis nem igazolta független vizsgálat a környezetbarát tulajdonságaikat. A magukat „öko”-nak nevező termékek közül soknak a tisztítási hatékonysága is elmarad az elvárhatótól, és még csak nem is feltétlenül tartoznak az olcsó termékek közé.

Használd Te is mobil applikációnkat, segítünk biztonságos tisztítószereket választani

Lebomló fóliás vagy műanyagzacskós a zöldebb választás?

A csomagolás témájához tartozik az egyre gyakrabban előforduló vízben oldódó fólia védőréteg környezeti hatásának kérdése. Ez a vízben oldódó fólia PVA-ból készül (polivinil-alkohol), ami egy biológiailag lebontható anyag, vagyis a mikroorganizmusok vízzé és szén-dioxiddá alakítják át.

Tabletta vagy gélkapszula?

Hogyan döntsük el, tablettát vagy gélt használjunk? Néhány szempont:

A tabletták látványosan hatékonyabban mosogatnak, mint a gélek. Hatékonyságban csak két folyékony gépi mosogatószer tudja felvenni a versenyt a szilárd termékekkel: a Somat All in 1 Lemon & Lime gél és Herbow gépi mosogatószer koncentrátum, ez utóbbi mosódió kivonatot tartalmaz, egyetlenként a mezőnyben.

Mi nem teszteltük, de a Stiftung Warentest 2020-as mosogatógép tabletta tesztje szerint hosszútávú használat (300 mosogatás) során egyedül a gélkapszula nem karcolja meg az üveg poharak felületét. Így érdemes megfontolni a hatékonyabb gélek alkalmazását.

A gélek összetevőik kevésbé kockázatosak az egészségre. A gélek több mint felének nincs veszélyességi címkéje, míg a tabletták között egyetlen ilyet sem találunk. A tabletták veszélyességi jelei általában irritáló vagy maró hatásra figyelmeztetnek. Október 14-én ünnepeljük az EU Ecolabel, azaz az EU-ökocímke Világnapját, amit akár megtehetünk azzal is, hogy mostantól pár perccel több időt szánunk arra a boltban, hogy megnézzük a számunkra szimpatikus termékek közül, melyik az, amelyik rendelkezik ilyennel és azt vesszük le a polcról. Gépi mosogatószerek esetén most már még csak a boltig se kell elmennünk, elég végiggörgetnünk ezt az ingyenesen elérhető terméktesztet.

A teljes teszteredmény ingyenesen elérhető itt  >>>

 

Képek: freepik.com

 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

789
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


549
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás