fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Lazán kezeljük a háztartási vegyszereket

| Tudatos Vásárló

Elolvassuk a felhasználási útmutatót, de ritkán alkalmazzuk az ott leírtakat a háztartási vegyi anyagok esetében. A veszélyt jelző piktogrammok ismerete is elég foghíjjas – legalábbis ez derül ki az Eurobarométer legújabb felméréséből.
 

Az Eurobarométer 26.000 uniós állampolgár megkérdezésével készített felmérést a háztartási vegyi termékekkel kapcsolatban. A vizsgálat során az összes tagállamban felmérték, hogy az ott élők mennyire tartják kockázatosnak a vegyipari termékeket, hogyan használják azokat, és mennyire ismerik a veszélyjelző szimbólumokat.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többségének a vegyipari termék kifejezésről a veszélyes, környezetkárosító és egészségtelen szavak jutnak az eszébe, még a rovarirtó szereknél is csak a felhasználók fele olvassa el minden alkalommal a biztonsági előírásokat, a többi termékkörnél pedig egyharmadra csökken a tájékozódók aránya.

Az európaiak kétharmada a biztonsági információkból és a figyelmeztető szimbólumokból dönti el, hogy milyen veszélyes egy kemikália, azonban vannak, akik a termék szaga, színe alapján döntenek.

A termékek biztonságos felhasználásához az emberek 78%-a tartja fontosnak a felhasználási útmutató elolvasását és betartását. A konkrétabb kérdéseknél (például védőruházat szükségessége, javasolt felhasználási mennyiség és gyakoriság betartása, tárolási körülmények) viszont már csak a megkérdezettek harmada tartotta szükségesnek a javaslatok figyelembe vételét.

A veszélyességet jelző szimbólumok ismertsége jelentősen eltér: míg a gyulladásveszélyt jelző piktogrammot a megkérdezettek 91%-a ismerte, addig a bőrirritálással kapcsolatosat csak 22%.

A háztartási vegyi anyagok jelentette környezeti és egészségi kockázatok mérséklése és a hatékony felhasználás érdekében szükséges lenne, hogy a felhasználók nagyobb arányban ismerjék meg és tartsák be a felhasználási útmutatót és a biztonsági előírásokat.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu.

Kép [cc] clear001

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok