fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Láthatatlan növényvédő szerek

| Tudatos Vásárló

A Greenpeace német szervezete szerint a növényvédőszer-maradékok élelmiszerekben való jelenléte erősen alábecsült, mert a hatóanyagok több mint fele nem mutatható ki a jelenleg használható módszerekkel.

A Greenpeace tanulmánya szerint a világon használt mintegy 1350 növényvédő szer közül csak mintegy 600-félének megoldott a maradékvizsgálata. A felhasznált vegyszerek gyakran a terményen maradnak, majd az emberi szervezetbe jutva káros hatásúak lehetnek.

A környezetvédő szervezet ezért azon hatóanyagok felhasználásának és engedélyezésének leállítását követeli, melyek az ellenőrző vizsgálatok során láthatatlanok maradnak, és így észrevétlenül károsíthatják a fogyasztók szervezetét.

Az előző években a német hatóságok úgy engedélyezték 38 hatóanyag felhasználását, hogy azok közül 12 jelenlétét nem lehet jelenleg kimutatni. (Nem mellékes tény, hogy a legjobb növényvédőszer-maradék vizsgáló laboratóriumok Németországban vannak.) Ilyen vizsgálhatatlan anyag például az őszi búza gyomirtására használt szulfoszulfuron, vagy az almában, őszibarackban és szőlőben is engedélyezett amitrol, amely a szervezetbe kerülve hormonális hatású lehet.. Az említett két gyomirtó hazánkban is felhasználható.

A Greenpeace arra kérte az élelmiszergyártókat, hogy bizonyosodjanak meg róla, alapanyagaik nem tartalmaznak ilyen anyagokat. A fogyasztóknak pedig azt ajánlja, hogy a mesterséges permetszereket nem használó ökológiai gazdálkodással előállított termékek fogyasztását részesítsék előnyben.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. februári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] JoePhoto

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok