fbpx

| Tudatos Vásárló

Kutatók megkérdőjelezik a multivitaminok hatását

Sem a rákot, sem a szívbetegségeket nem segítenek megelőzni a multivitaminok az ötven év feletti nőknél ­ állapították meg amerikai kutatók a témáról készült eddigi legnagyobb elemzésben.

A nyolcéves vizsgálat ­ amelyet 161 808, menopauza után lévő nő körében végeztek ­ eredménye összhangban van a legutóbbi, férfiakra vonatkozó tanulmányokkal. Noha a betegségeket segít megelőzni az egészséges étrend, úgy tűnik, a vitamintabletták nem helyettesítik azt – véli Marian Neuhouser, a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársa, a tanulmány vezetőszerzője.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban február közepén megjelent tanulmány társzerzője Joann Manson hozzátette: eredményük nem jelenti azt, hogy a vitaminok teljesen haszontalanok lennének. Egyrészt adataik csak megfigyeléseken alapulnak, másrészt a rákbetegség legtöbbször sok év alatt fejlődik ki. Manson véleménye szerint a helytelen étkezési szokással élő embereknek afféle “biztosítás” lehet a multivitaminok szedése.

A nagyszabású tanulmányban 161 808 ötven év feletti nő adatait elemezték, akiknek 42

százaléka állította, hogy rendszeresen szed multivitamint. Nyolc év elteltével a vitamint szedők és nem szedők csoportjában is közel ugyanannyi nőnél tapasztaltak rákbetegséget, szívrohamot vagy más szív- és érrendszeri problémát, és a halálozási arány sem tért el a két csoportban.

 

Forrás: AP

Kép [cc] Pfala

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás