fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kutatók megkérdőjelezik a multivitaminok hatását

| Tudatos Vásárló

Sem a rákot, sem a szívbetegségeket nem segítenek megelőzni a multivitaminok az ötven év feletti nőknél ­ állapították meg amerikai kutatók a témáról készült eddigi legnagyobb elemzésben.

A nyolcéves vizsgálat ­ amelyet 161 808, menopauza után lévő nő körében végeztek ­ eredménye összhangban van a legutóbbi, férfiakra vonatkozó tanulmányokkal. Noha a betegségeket segít megelőzni az egészséges étrend, úgy tűnik, a vitamintabletták nem helyettesítik azt – véli Marian Neuhouser, a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársa, a tanulmány vezetőszerzője.

Az Archives of Internal Medicine című szaklapban február közepén megjelent tanulmány társzerzője Joann Manson hozzátette: eredményük nem jelenti azt, hogy a vitaminok teljesen haszontalanok lennének. Egyrészt adataik csak megfigyeléseken alapulnak, másrészt a rákbetegség legtöbbször sok év alatt fejlődik ki. Manson véleménye szerint a helytelen étkezési szokással élő embereknek afféle “biztosítás” lehet a multivitaminok szedése.

A nagyszabású tanulmányban 161 808 ötven év feletti nő adatait elemezték, akiknek 42

százaléka állította, hogy rendszeresen szed multivitamint. Nyolc év elteltével a vitamint szedők és nem szedők csoportjában is közel ugyanannyi nőnél tapasztaltak rákbetegséget, szívrohamot vagy más szív- és érrendszeri problémát, és a halálozási arány sem tért el a két csoportban.

 

Forrás: AP

Kép [cc] Pfala

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok