fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kutatás: a magyarok zöld energiát akarnak a gáz- és olajfüggőség helyett

a magyarok zöld energiát szeretnének

A magyarok többsége szerint elsősorban a megújulók, illetve energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatásával kell biztosítania Magyarországnak az energiaszükségletét és az energiafüggetlenségét, valamint hazánknak legkésőbb 2035-ig fel kellene hagynia a földgáz használatával – ez derül ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amelyet a Greenpeace készíttetett.

A magyarok elsöprő többsége úgy gondolja, hogy a megújulóknak, illetve az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásoknak kulcsszerepet kell játszaniuk hazánk energiafüggetlensége biztosításában, az államnak pedig ezeket kell támogatnia aktívan, a fosszilis és nukleáris energiák helyett. Ez annak a közvélemény-kutatásnak a legfontosabb tanulsága, amelyet a Greenpeace megrendelésére a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research végzett el szeptember közepén. A kutatás azt vizsgálta, mit gondolnak a magyarok az ország energiapolitikájáról.

A megkérdezettek többsége úgy véli, hogy 2035-ig meg kell szabadulnunk a földgáztól úgy, hogy helyette a megújuló energiaforrásokra (mint pl. a nap-, szél-, víz- és geotermikus energia) támaszkodunk.

A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel a megújuló technológiák, beleértve a szélenergia terjedését.

Az eredmények alapján

  • a magyarok csaknem fele (47%) egyetért abban, hogy Magyarországnak a megújulós fejlesztéseket kell támogatnia, a nukleáris energia (24%) vagy a fosszilis energiaforrások (14%) helyett.
  • A takarékossági és hatékonysági intézkedéseket választó 12%-kal együtt a válaszolók többsége (59%) a zöld megoldások támogatására szavaz.
  • A magyarok 70%-a úgy gondolja, a kormánynak nagyobb súlyt kellene erre fektetnie, hogy itthon tudjuk megtermelni a számunkra szükséges energiát, ezzel növelve az ország energiafüggetlenségét.

A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség eléréséhez.

  • A válaszolók 68%-a szerint van szükség energiatakarékossági és energiahatékonysági programokra, hogy csökkenthető legyen az ország energiaigénye.

A felmérés azt is megmutatja, hogy a földgáz mekkora problémaforrást jelent a magyarok számára:

  • a válaszadók 53%-a ért egyet azzal, hogy 2035-ig fel kell hagynia az országnak a földgáz használatával, és helyette át kell térnie a megújulókra.

„Napról napra egyre világosabban látszik, mekkora árat fizet Magyarország a súlyos gázfüggőségéért. A magyarok egyetértenek abban, hogy a kormánynak lépnie kell, hogy mielőbb megszabaduljunk a háborúkat okozó, drága, klímaromboló fosszilisektől.”

“A biztonságunkat az garantálja a legjobban, ha gyorsan és hatékonyan csökkentjük az energiaigényünket, energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozzuk”

– mondta el Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. szeptember 14. és 22. között, 1000 fő bevonásával történt.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok