fbpx
a magyarok zöld energiát szeretnének

Kutatás: a magyarok zöld energiát akarnak a gáz- és olajfüggőség helyett

A magyarok többsége szerint elsősorban a megújulók, illetve energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatásával kell biztosítania Magyarországnak az energiaszükségletét és az energiafüggetlenségét, valamint hazánknak legkésőbb 2035-ig fel kellene hagynia a földgáz használatával – ez derül ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amelyet a Greenpeace készíttetett.

A magyarok elsöprő többsége úgy gondolja, hogy a megújulóknak, illetve az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásoknak kulcsszerepet kell játszaniuk hazánk energiafüggetlensége biztosításában, az államnak pedig ezeket kell támogatnia aktívan, a fosszilis és nukleáris energiák helyett. Ez annak a közvélemény-kutatásnak a legfontosabb tanulsága, amelyet a Greenpeace megrendelésére a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research végzett el szeptember közepén. A kutatás azt vizsgálta, mit gondolnak a magyarok az ország energiapolitikájáról.

A megkérdezettek többsége úgy véli, hogy 2035-ig meg kell szabadulnunk a földgáztól úgy, hogy helyette a megújuló energiaforrásokra (mint pl. a nap-, szél-, víz- és geotermikus energia) támaszkodunk.

A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel a megújuló technológiák, beleértve a szélenergia terjedését.

Az eredmények alapján

 • a magyarok csaknem fele (47%) egyetért abban, hogy Magyarországnak a megújulós fejlesztéseket kell támogatnia, a nukleáris energia (24%) vagy a fosszilis energiaforrások (14%) helyett.
 • A takarékossági és hatékonysági intézkedéseket választó 12%-kal együtt a válaszolók többsége (59%) a zöld megoldások támogatására szavaz.
 • A magyarok 70%-a úgy gondolja, a kormánynak nagyobb súlyt kellene erre fektetnie, hogy itthon tudjuk megtermelni a számunkra szükséges energiát, ezzel növelve az ország energiafüggetlenségét.

A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség eléréséhez.

 • A válaszolók 68%-a szerint van szükség energiatakarékossági és energiahatékonysági programokra, hogy csökkenthető legyen az ország energiaigénye.

A felmérés azt is megmutatja, hogy a földgáz mekkora problémaforrást jelent a magyarok számára:

 • a válaszadók 53%-a ért egyet azzal, hogy 2035-ig fel kell hagynia az országnak a földgáz használatával, és helyette át kell térnie a megújulókra.

„Napról napra egyre világosabban látszik, mekkora árat fizet Magyarország a súlyos gázfüggőségéért. A magyarok egyetértenek abban, hogy a kormánynak lépnie kell, hogy mielőbb megszabaduljunk a háborúkat okozó, drága, klímaromboló fosszilisektől.”

“A biztonságunkat az garantálja a legjobban, ha gyorsan és hatékonyan csökkentjük az energiaigényünket, energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozzuk”

– mondta el Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. szeptember 14. és 22. között, 1000 fő bevonásával történt.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás