fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kritikus kozmetikai összetevők

| Markovics Vera

Miközben a reklámok egyre újabb és hatásosabb kozmetikai készítményekkel bombáznak bennünket, folyamatosan nő a bőrbetegségek, allergiás tünetek száma. A kozmetikumokban felhasználható több mint 8500 anyag között számos kritikus összetevő is található. 

A kozmetikumokkal szembeni érzékenység a mai kor bőrbetegsége.  A bőrgyógyászok szerint az érzékenység és az allergiás bőrtünetek azzal is magyarázhatóak, hogy gyakrabban használunk olyan készítményeket (intenzív tisztálkodószerek, peelingek), amelyek rontják a bőr védő hidrolipid-köppenyét. A helyzetet fokozza, hogy egyszerre több olyan kozmetikumot is használunk, amelyekben érzékenyítő anyagok is találhatóak.

Habár a gyártók azzal védekeznek, hogy termékeikben a kritikus összetevők csak a hivatalosan megengedett mértékben fordulnak elő, nem árt, ha tudjuk, hogy a különböző problémás összetevők terhelése összeadódhat.

A kritizált anyagokra nem egyformán reagálnak az emberek. A vékony és világosabb bőrűek hajlamosabbak az érzékenységre. Ugyancsak gyakrabban fordul elő irritáció a száraz bőrűeknél. Előfordulhat, hogy valaki évekig használ panaszmentesen egy kozmetikumot, és hirtelen válik rá érzékennyé a bőre. 

A kozmetikumoknál az illatanyagokon kívül elsősorban a konzerválószerek, emulgálószerek és a festékek között fordulnak elő érzékenyítő anyagok, de a gyártás során a készítményekbe kerülő szennyező anyagok (pl. króm, nikkel) is veszélyt jelentenek a bőr számára.
 

Az allergiára hajlamos egyéneknek, az érzékeny bőrűeknek, valamint a gyermekeknek és az idősebbeknek különösen fontos, hogy kerüljék a kockázatos összetevőket tartalmazó kozmetikumokat. 

Konzerválószerek

A kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikumok általában 3 évig is felhasználhatóak (a natúr kozmetikumoknál általában1 év körüli a határidő). A gyártók konzerválószerekkel biztosítják a készítmények mikroorganizmusoktól, gombáktól és baktériumoktól való védettségét. Nyilvánvaló, hogy minél hosszabb időre tartósítanak egy készítményt, annál több konzerváló anyagot kell alkalmazni.

A halogénorganikus összetevők nagyon reaktívak, gyakran váltanak ki allergiát. Ezeket viszonylag egyszerű felismerni az összetevők között: brom, chlor, vagy jod szótag benne van az egyes anyagok nevében:

 • 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol)
 • 5-Bromo-2-Nitro-1,3-Dioxane (Bronidox)
 • Methykdibrome Glutaronitrile
 • Chlorphenesin
 • Methylchloroisothiazolinon
 • Methydibrome
 • Chloroxylenol –
 • Chlorhexedine Digluconate
 • Chlorisothiazolinone
 • Triclosan

 

A formaldehidet leadó konzerváló anyagok:

 • Diazolidinyl-Urea, Imidazolidinyl-Urea
 • DMDM Hydantoin, MDM Hydantoin
   
 • Isothiazolinone
 • Methylisothiazolinon – 2015. július 16-tól ezt a Methylchloroisothiazolinnal  együtt nem szabad alkalmazni a bőrön maradó kozmetikumokba pl. krémek, testápolók.
 • Parabének (Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Buthylparaben) 2015 július 16-án életbe lépett rendelet erősen lecsökkentette a felhasználhatóságukat. A bőrön tartósan megmaradó kozmetikumokban már tilos használni.
 • EDTA (Etilén di-aminotetra acetát): kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló, környezetet veszélyeztető anyag.

Emulgáló anyagok

A krémekben az emulgálószereknek köszönhetően nem válik el a zsírnemű anyag a víztől. Egyes polyethylenglykol (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) emulgátorok magasabb koncentrációban átjárhatóvá, s ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) különösen kerülni kell az említett PEG-keket tartalmazó kozmetikumokat.

 

Szennyező anyagok

A szemhéjtusokban például előfordulhat nikkel, amire a nők nagyon gyakran reagálnak allergiával. A szemhéjpúderekben a pigment magas aránya irritálhat.

 

Kémiai antioxidánsok

Az antioxidánsok az oxidációs folyamatot késleltető és gátló vegyületek. Ezek közül két anyag szerepel a feketelistán: az egyik a butylhydroxytoluol (BHT), a másik pedig butylhydroxyaniol (BHA) – szintetikus anyagok. Mind a kettő allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hatnak, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak.

 

Kritikus összetevők között szerepelnek még a szintetikusan előállított illóolajok bizonyos alkotórészei.

A fenti lista nem teljes. A helyzetet kissé bonyolítja, hogy a különféle kozmetikai anyagok megítélése nem egységes. Például a natúr és bio kozmetikumok eltökélt hívei az ásványi olajszármazékok kozmetikai alkalmazását nem fogadják el. A tisztánlátást az is megnehezíti, hogy évről-évre újabb anyagokat hoznak létre, vagyis az kritikus anyagok listája is változik.

 

A cikk frissítéséhez felhasznált forrás: Rita Stiens: „Die Wahrheit über Kosmetik” (2014), ÖkoTest 2015 Kosmetik und Wellness (Ratgeber)
A szerző kozmetikus, szakújságíró.

 

A szerző kozmetikus, szakújságíró. A kencefice blog szerzője. 

 

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében frissült 2015-ben.  .  

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek