fbpx

| Markovics Vera

Kritikus kozmetikai összetevők

Miközben a reklámok egyre újabb és hatásosabb kozmetikai készítményekkel bombáznak bennünket, folyamatosan nő a bőrbetegségek, allergiás tünetek száma. A kozmetikumokban felhasználható több mint 8500 anyag között számos kritikus összetevő is található. 

A kozmetikumokkal szembeni érzékenység a mai kor bőrbetegsége.  A bőrgyógyászok szerint az érzékenység és az allergiás bőrtünetek azzal is magyarázhatóak, hogy gyakrabban használunk olyan készítményeket (intenzív tisztálkodószerek, peelingek), amelyek rontják a bőr védő hidrolipid-köppenyét. A helyzetet fokozza, hogy egyszerre több olyan kozmetikumot is használunk, amelyekben érzékenyítő anyagok is találhatóak.

Habár a gyártók azzal védekeznek, hogy termékeikben a kritikus összetevők csak a hivatalosan megengedett mértékben fordulnak elő, nem árt, ha tudjuk, hogy a különböző problémás összetevők terhelése összeadódhat.

A kritizált anyagokra nem egyformán reagálnak az emberek. A vékony és világosabb bőrűek hajlamosabbak az érzékenységre. Ugyancsak gyakrabban fordul elő irritáció a száraz bőrűeknél. Előfordulhat, hogy valaki évekig használ panaszmentesen egy kozmetikumot, és hirtelen válik rá érzékennyé a bőre. 

A kozmetikumoknál az illatanyagokon kívül elsősorban a konzerválószerek, emulgálószerek és a festékek között fordulnak elő érzékenyítő anyagok, de a gyártás során a készítményekbe kerülő szennyező anyagok (pl. króm, nikkel) is veszélyt jelentenek a bőr számára.
 

Az allergiára hajlamos egyéneknek, az érzékeny bőrűeknek, valamint a gyermekeknek és az idősebbeknek különösen fontos, hogy kerüljék a kockázatos összetevőket tartalmazó kozmetikumokat. 

Konzerválószerek

A kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikumok általában 3 évig is felhasználhatóak (a natúr kozmetikumoknál általában1 év körüli a határidő). A gyártók konzerválószerekkel biztosítják a készítmények mikroorganizmusoktól, gombáktól és baktériumoktól való védettségét. Nyilvánvaló, hogy minél hosszabb időre tartósítanak egy készítményt, annál több konzerváló anyagot kell alkalmazni.

A halogénorganikus összetevők nagyon reaktívak, gyakran váltanak ki allergiát. Ezeket viszonylag egyszerű felismerni az összetevők között: brom, chlor, vagy jod szótag benne van az egyes anyagok nevében:

 • 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol)
 • 5-Bromo-2-Nitro-1,3-Dioxane (Bronidox)
 • Methykdibrome Glutaronitrile
 • Chlorphenesin
 • Methylchloroisothiazolinon
 • Methydibrome
 • Chloroxylenol –
 • Chlorhexedine Digluconate
 • Chlorisothiazolinone
 • Triclosan

 

A formaldehidet leadó konzerváló anyagok:

 • Diazolidinyl-Urea, Imidazolidinyl-Urea
 • DMDM Hydantoin, MDM Hydantoin
   
 • Isothiazolinone
 • Methylisothiazolinon – 2015. július 16-tól ezt a Methylchloroisothiazolinnal  együtt nem szabad alkalmazni a bőrön maradó kozmetikumokba pl. krémek, testápolók.
 • Parabének (Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Buthylparaben) 2015 július 16-án életbe lépett rendelet erősen lecsökkentette a felhasználhatóságukat. A bőrön tartósan megmaradó kozmetikumokban már tilos használni.
 • EDTA (Etilén di-aminotetra acetát): kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló, környezetet veszélyeztető anyag.

Emulgáló anyagok

A krémekben az emulgálószereknek köszönhetően nem válik el a zsírnemű anyag a víztől. Egyes polyethylenglykol (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) emulgátorok magasabb koncentrációban átjárhatóvá, s ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) különösen kerülni kell az említett PEG-keket tartalmazó kozmetikumokat.

 

Szennyező anyagok

A szemhéjtusokban például előfordulhat nikkel, amire a nők nagyon gyakran reagálnak allergiával. A szemhéjpúderekben a pigment magas aránya irritálhat.

 

Kémiai antioxidánsok

Az antioxidánsok az oxidációs folyamatot késleltető és gátló vegyületek. Ezek közül két anyag szerepel a feketelistán: az egyik a butylhydroxytoluol (BHT), a másik pedig butylhydroxyaniol (BHA) – szintetikus anyagok. Mind a kettő allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hatnak, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak.

 

Kritikus összetevők között szerepelnek még a szintetikusan előállított illóolajok bizonyos alkotórészei.

A fenti lista nem teljes. A helyzetet kissé bonyolítja, hogy a különféle kozmetikai anyagok megítélése nem egységes. Például a natúr és bio kozmetikumok eltökélt hívei az ásványi olajszármazékok kozmetikai alkalmazását nem fogadják el. A tisztánlátást az is megnehezíti, hogy évről-évre újabb anyagokat hoznak létre, vagyis az kritikus anyagok listája is változik.

 

A cikk frissítéséhez felhasznált forrás: Rita Stiens: „Die Wahrheit über Kosmetik” (2014), ÖkoTest 2015 Kosmetik und Wellness (Ratgeber)
A szerző kozmetikus, szakújságíró.

 

A szerző kozmetikus, szakújságíró. A kencefice blog szerzője. 

 

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében frissült 2015-ben.  .  

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás