fbpx

Közvetlenül

Közvetlenül

Aggaszt, hogy nem tudod honnan származik az étel, amit megeszünk? Hogy kik és milyen körülmények között termelték meg, milyen és mennyi vegyszerrel kezelték? Hogy mennyit utazott? Hogy mennyire tiszta, biztonságos? Zavar, hogy egyre kisebb a választék, s hogy egyre kevesebb helyi és magyar terméket kapható a boltokban és a piacokon? Hogy közben a környékeden talán már nincs is termelő, s ahol korábban gyönyörű legelők voltak, ott most gazos-bozótos uralja, vagy épp lakóparkok, csiricsáré nyaralók foglalják el a tájat?

Vásárlóként óriási szerepünk van abban, hogy ezekre a kérdésekre megnyugtató válaszokat, megoldásokat találjunk. Mi döntünk, hogy mi kerül asztalunkra, de pénzünkkel, vásárlási szokásainkkal azt is befolyásoljuk, hogy egyáltalán mi kerülhet. Hogy lesz-e holnapután megfelelő választék, valós választási lehetőség. Hogy lesznek-e a hagyományos tájformákat és változatosságot, sajátos ízeket, kiváló minőséget fenntartó és továbbörökítő családi gazdaságok. Hogy megérje földet művelni, állatokat tartani kisebb méretekben, fenntartható léptékben is. Hogy ne legyenek sem a termelők, sem a vásárlók szélsőségesen kiszolgáltatva az ipari méretű, alacsony felvásárlási árakkal és hatalmas haszonkulcsokkal dolgozó, központosított a helyi közösségekkel mit sem törődő élelmiszerhálózatoknak. Hogy legyen hazai méltányos kereskedelem is.

Kiadványunkat azoknak ajánljuk, akik valami mást keresnek. Arra bátorítunk mindenkit, értékelje újra vásárlási szokásait, keressen közvetlen kapcsolatot a helyi, szűkebb s tágabb környezetében élő termelőkkel. Lépjen érdekszövetségre velük, hisz míg az egyik félnek biztos piacra, a másiknak „tiszta forrásra” van szüksége. A helyi termékekkel mindenki jól jár: a vásárló, a termelő, a közösség és a környezet is.

Az ingyenes kiadvány innen is letölthető. Extraként pedig a 2007-es “Völgykaja” kampány brossúráját is mellékeltük a Művészetek Völgye idei vendégei számára.

AMAP

2009. márciusában a nemzetközi URGENCI hálózat meghívására Perényi Zsófi és Horváth Gergő kollégáink Franciaországban jártak, hogy tanulmányozzák a közösség által támogatott mezőgazdaság jól működő francia példáit, az ún. AMAP-okat. Alább néhány kapcsolódó dokumentum tölthető le.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás