fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Helyi élelmiszer közvetlenül a gazdától – Melyik a neked való modell?

FM CSA grafika gazdák

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a rövid ellátási láncokkal  foglalkozunk.

A közösségi gazdaságokhoz hasonlóan a bevásárló közösségek, a termelői piacok és dobozrendszerek is a termelők portékáit kínálják – olyasmiket is, amit egy zöldség- vagy húsközösségben nem kaphatsz meg. Az élelmiszerlánc minden esetben rövidebb, mint ha a szupermarketbe mennél.

Most röviden bemutatjuk ezeket és megvizsgáljuk, hogy teljesülnek-e a következő szempontok esetükben: friss, helyi, szezonális, vegyszermentes, fi árú, van-e lehetőség válogatni. A következő színkódokat használjuk ezekre:

CSA FM csík magarázó

 

 

KÖZÖSSÉGI GAZDASÁG

A közösségi mezőgazdálkodás a fogyasztók és a gazda hosszútávú kölcsönös elköteleződésére épül, melyben minden termés, kockázat és felelősség megoszlik. A termelő a közösséggel kötött megállapodása szerint gazdálkodik – hazánkban ökológiai módszerekkel. A tagok pedig rendszeresen fizetendő átalánydíjért cserébe hetente átveszik részesedésüket az átadóponton. A gazdálkodást a közösség szezonvégi visszajelzése alakítja. Szolidáris partnerség, amelyben támogatod a gazdát és hatással vagy a gazdálkodás mikéntjére.

CSA csík FM garfika

 

 

BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG

A bevásárló közösséget legtöbbször önkéntesek működtetik. A szervezők közösen meghatározott szempontok szerint választják ki a termelőket. Általában heti rendszerességgel értesítenek a kínálatról, amit helyi gazdákkal együttműködve alakítanak ki. Ezek közül kedvedre válogathatsz. Így bizalmi kapcsolat alakulhat ki, elköteleződés nélkül.

CSA csík 2 bevásárló közösség FM Grafika

 

 

DOBOZ RENDSZER

A dobozrendszereket általában egy cég működteti, termelőkkel és kereskedőkkel együtt kialakítva a kínálatot. Ez nem az a doboz rendszer amit közvetlenül a gazda működtet.  Ebben a rendszerben hétről hétre különböző méretű és összetételű élelmiszerdobozokat rendelhetsz , melyek tartalmazhatnak import árukat is. Tehát a működtetőn múlik a kínálat összetétele és minősége is.

CSA FM grafika csík dobozrendszer

 

 

TERMELŐI PIAC

A termelői piacokon kifejezetten környékbeli gazdáktól vásárolhatsz. Beszélhetsz velük, kérdezhetsz a termelés körülményeiről és kedvedre válogathatsz. A helyszín adott, a kínálat szezonális, az árak a termés függvényében változnak. Nincs elköteleződés, de a termelésre és a kínálatra sincs hatásod.

CSA csík 2 bevásárló közösség FM Grafika

 

 

Csak röviden! Mi az, hogy rövid élelmiszerlánc?

Gondoltál már arra, hogy attól függően, hogy hol vásárolsz, az érintett szereplők száma és a gazdával való kapcsolatod is változik? Minél több szereplőn keresztül jut el hozzád egy termék, annál kevesebb pénzt lát belőle a termelő. Mutatjuk!

FM CSA infografika közvetlenül a gazdátólA Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok