fbpx
FM CSA grafika gazdák

Helyi élelmiszer közvetlenül a gazdától – Melyik a neked való modell?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a rövid ellátási láncokkal  foglalkozunk.

A közösségi gazdaságokhoz hasonlóan a bevásárló közösségek, a termelői piacok és dobozrendszerek is a termelők portékáit kínálják – olyasmiket is, amit egy zöldség- vagy húsközösségben nem kaphatsz meg. Az élelmiszerlánc minden esetben rövidebb, mint ha a szupermarketbe mennél.

Most röviden bemutatjuk ezeket és megvizsgáljuk, hogy teljesülnek-e a következő szempontok esetükben: friss, helyi, szezonális, vegyszermentes, fi árú, van-e lehetőség válogatni. A következő színkódokat használjuk ezekre:

CSA FM csík magarázó

 

 

KÖZÖSSÉGI GAZDASÁG

A közösségi mezőgazdálkodás a fogyasztók és a gazda hosszútávú kölcsönös elköteleződésére épül, melyben minden termés, kockázat és felelősség megoszlik. A termelő a közösséggel kötött megállapodása szerint gazdálkodik – hazánkban ökológiai módszerekkel. A tagok pedig rendszeresen fizetendő átalánydíjért cserébe hetente átveszik részesedésüket az átadóponton. A gazdálkodást a közösség szezonvégi visszajelzése alakítja. Szolidáris partnerség, amelyben támogatod a gazdát és hatással vagy a gazdálkodás mikéntjére.

CSA csík FM garfika

 

 

BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG

A bevásárló közösséget legtöbbször önkéntesek működtetik. A szervezők közösen meghatározott szempontok szerint választják ki a termelőket. Általában heti rendszerességgel értesítenek a kínálatról, amit helyi gazdákkal együttműködve alakítanak ki. Ezek közül kedvedre válogathatsz. Így bizalmi kapcsolat alakulhat ki, elköteleződés nélkül.

CSA csík 2 bevásárló közösség FM Grafika

 

 

DOBOZ RENDSZER

A dobozrendszereket általában egy cég működteti, termelőkkel és kereskedőkkel együtt kialakítva a kínálatot. Ez nem az a doboz rendszer amit közvetlenül a gazda működtet.  Ebben a rendszerben hétről hétre különböző méretű és összetételű élelmiszerdobozokat rendelhetsz , melyek tartalmazhatnak import árukat is. Tehát a működtetőn múlik a kínálat összetétele és minősége is.

CSA FM grafika csík dobozrendszer

 

 

TERMELŐI PIAC

A termelői piacokon kifejezetten környékbeli gazdáktól vásárolhatsz. Beszélhetsz velük, kérdezhetsz a termelés körülményeiről és kedvedre válogathatsz. A helyszín adott, a kínálat szezonális, az árak a termés függvényében változnak. Nincs elköteleződés, de a termelésre és a kínálatra sincs hatásod.

CSA csík 2 bevásárló közösség FM Grafika

 

 

Csak röviden! Mi az, hogy rövid élelmiszerlánc?

Gondoltál már arra, hogy attól függően, hogy hol vásárolsz, az érintett szereplők száma és a gazdával való kapcsolatod is változik? Minél több szereplőn keresztül jut el hozzád egy termék, annál kevesebb pénzt lát belőle a termelő. Mutatjuk!

FM CSA infografika közvetlenül a gazdátólA Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás