fbpx

Így lesz sikeres a gazdaság és közössége

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél több mint 10 éve foglalkozunk a közösségi mezőgazdálkodással Magyarországon.

A legtöbb Európai országgal szemben hazánkban a közösségi gazdaságokat maguk a gazdák szervezik meg, ők verbuválnak vásárlói közösséget maguk köré. Miközben a gazdaság napi működtetését, a termelést maguk látják el, jellemzően legföljebb családtagjaik segítenek benne, a közösség életbentartásával kapcsolatos munka is rájuk hárul.

Pozitív jelenség, hogy néhány gazdaságban már itthon is vannak segítők, akik a szervezésben és a kommunikációban segtik a gazdákat.

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél azon dolgozunk, hogy minél több gazdaságban kialakuljunk ez a rendszer, minél több tag is aktívan részt vegyen a közösségek életében. Ezért információs anyagokat, cikkeket és kisfilmet készítünk, amelyek hamarosan elérhetőek lesznek ezen az oldalon.

Ezekből a következő kérdésekre kaphattok majd választ:

  • Kik a közösségi gazdaságok szereplői? Mit csinálnak?
  • Hogyan támogathatom a gazdát?
  • Miért nincs a dobozomban paradicsom februárban?
  • Miért nincs ára egy kiló répának a közösségi mezőgazdálkodásban?
  • Tudok akkor is önkénteskedni, ha semmit nem tudok a mezőgazdálkodásról?
  • Kivel beszéljek, ha problémám van?
  • Vannak más országokban is közösségi gazdaságok?

A részletekkel hamarosan jelentkezünk!

A fentieket a Food and More Erasmus+ felnőttképzési projekt keretében, nemzetközi együttműködésben a cseh AMPI-val, a lengyel FER-rel és a közösségi gazdaságok nemzetközi hálózatával, az Urgenci-vel valósítunk meg.

A projekt keretében élelmiszer-közösségek, elsősorban közösségi gazdaságok tagjainak dolgozunk ki egy képzési programot, amit számos hasznos segédanyag, kézikönyv és mentor program támogat majd.

Ha szeretnél részt venni következő képzésünkön, vagy szeretnél elindítani egy közösségi gazdaságot, keresd Perényi Zsófit a zsofi(kukac) tve.hu email címen!