fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Közösségi kertháló Párizsban

| Tudatos Vásárló

Párizs az élő példája annak, hogy bárhol lehet közösségi kerteket nyitni, még a legnagyobb turistalátványosságok szomszédságában is.

Párizs pezsgő életű negyedében, a Marais-ban, a város egyik fő turista látványosságától egy saroknyira található a csöppnyi, „1001 levél” elnevezésű közösségi kert. A mindössze hetven négyzetméteres kertecske a modern művészeteknek szentelt Centre Pompidou-tól pár száz méterre található Anna Frank park része.

A kert gazdái a fenntartható fejlődéshez, a fajtagazdagság fenntartásához kívánnak hozzájárulni a maguk szerény eszközeivel. A kertben virágok, bogyósgyümölcsök, szőlő található, a sarokban apró szerszámos kabin, az út mentén komposztáló áll, a bokron madáretető díszeleg.

Első ránézésre látszik, hogy a kertet szeretettel és odafigyeléssel gondozzák, de valószínűleg nem innen szállítják a vacsorára valót a kert gazdái. Nagyobb hangsúlyt kap a közösségteremtés és a szemléletformálás. A kert bejárata mellett egyszerűen, a gyerekek kedvéért rajzokkal illusztrálva ismertetik a fenntarthatóság legfontosabb kérdéseit és a közösségi kert működését.

A párizsi közösségi kertekről

A kert a párizsi Zöld Kéz (Main Verte) program részeként jött létre, mely 2004-ben indult útjára a város vezetésének aktív közreműködésével, hogy létrehozza a közösségi kertek hálózatát, amely mára több tucat kertből áll.

A kertészek tervezés- és kapálásügyi, azaz kertésztechnikai képzést is kapnak a hálózattól. A kezdeményezéshez csatlakozó kerteknek vállalniuk kell a látogatók beengedését és tájékoztatását pl. plakátokkal, a közös szabályok kidolgozását és évszakonként legalább egy közösségi esemény szervezését a kertben, és természetesen a környezeti értékek megóvását.

A kisgyerekkel nézelődőknek külön öröm, hogy a kert melletti parkban gondozott játszótér található (mint minden turistalátványosság mellett Párizsban), a park mellett pedig baba múzeum.  A közösségi kertek szerelmesei itt vagy itt találják a többi belvárosi kert listáját.

Milyen lenne egy ilyen kert, mondjuk a Műcsarnok mellett? Hely végül is lenne rá a Városligetben…

Forrás: A mi utcánkban

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek