fbpx

| Tudatos Vásárló

Közösségi kertháló Párizsban

Párizs az élő példája annak, hogy bárhol lehet közösségi kerteket nyitni, még a legnagyobb turistalátványosságok szomszédságában is.

Párizs pezsgő életű negyedében, a Marais-ban, a város egyik fő turista látványosságától egy saroknyira található a csöppnyi, „1001 levél” elnevezésű közösségi kert. A mindössze hetven négyzetméteres kertecske a modern művészeteknek szentelt Centre Pompidou-tól pár száz méterre található Anna Frank park része.

A kert gazdái a fenntartható fejlődéshez, a fajtagazdagság fenntartásához kívánnak hozzájárulni a maguk szerény eszközeivel. A kertben virágok, bogyósgyümölcsök, szőlő található, a sarokban apró szerszámos kabin, az út mentén komposztáló áll, a bokron madáretető díszeleg.

Első ránézésre látszik, hogy a kertet szeretettel és odafigyeléssel gondozzák, de valószínűleg nem innen szállítják a vacsorára valót a kert gazdái. Nagyobb hangsúlyt kap a közösségteremtés és a szemléletformálás. A kert bejárata mellett egyszerűen, a gyerekek kedvéért rajzokkal illusztrálva ismertetik a fenntarthatóság legfontosabb kérdéseit és a közösségi kert működését.

A párizsi közösségi kertekről

A kert a párizsi Zöld Kéz (Main Verte) program részeként jött létre, mely 2004-ben indult útjára a város vezetésének aktív közreműködésével, hogy létrehozza a közösségi kertek hálózatát, amely mára több tucat kertből áll.

A kertészek tervezés- és kapálásügyi, azaz kertésztechnikai képzést is kapnak a hálózattól. A kezdeményezéshez csatlakozó kerteknek vállalniuk kell a látogatók beengedését és tájékoztatását pl. plakátokkal, a közös szabályok kidolgozását és évszakonként legalább egy közösségi esemény szervezését a kertben, és természetesen a környezeti értékek megóvását.

A kisgyerekkel nézelődőknek külön öröm, hogy a kert melletti parkban gondozott játszótér található (mint minden turistalátványosság mellett Párizsban), a park mellett pedig baba múzeum.  A közösségi kertek szerelmesei itt vagy itt találják a többi belvárosi kert listáját.

Milyen lenne egy ilyen kert, mondjuk a Műcsarnok mellett? Hely végül is lenne rá a Városligetben…

Forrás: A mi utcánkban

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás