fbpx

| Gulyás Emese

Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben

Átmeneti gyönyörűséget találtunk a közösségi kert és a közösségi mezőgazdálkodás között Berlin határában. Interjú a Bauerngarten gazdájával és képek a spirálkertekről.

Ufó leszállópályának tűnik a Berlin határában fekvő zöld terület, ahol messziről 7 hatalmas kör látható. A közösségi művelés alatt álló zöldségeskerteknél járunk. Az eszményi természetvédelmi területen, egy fürdésre és csónakázásra is alkalmas folyó partján található területre kikapcsolódni és kertészkedni járnak ki az emberek.

A rendszert egy fiatal kertészt, Max von Grafenstein találta ki. Max a híres Kassel-i Egyetemen végzett, ahol kizárólag biogazdálkodást oktatnak. Ő gondozza a területet a lelkes amatőr kertészek részvételével. A közösségi kert sajátosságairól a házigazdát kérdeztük.

 

Max von Grafenstein a Bauerngarten gazdája

 

Mit látunk itt pontosan?

A területen hét, spriális köralakba rendezett terület található, egyenként 1000 négyzetméteresek. Az egy körben megtermő zöldségek körülbelül 15-50 kisebb-nagyobb háztartás nyári idényzöldségigényét elégítik ki. A köröket parcellázzuk, a parcellákat lehet bérelni. Összesen körülbelül 500 és 1500 közötti fogyasztót lát el a gazdaság.

 

Így néz ki a spirálkert felülről, ábra: www.bauerngarten.net

 

Ki műveli a területet és kik a bérlők?

Az alapvető dolgokat, mint a földmunkát vagy a trágyázást, majd később a palántázást és a vetést én csinálom és a segédem. Az öntözés és a körök közötti fű levágása is a mi feladatunk. Minden mást a terület bérlői végeznek május és november között.

Sokféle ember jár ide. Hobbikertészek, olyanok, akiket vonz a szép természet, kisgyerekes családok, de vannak agráros háttérrel érkezők is.

 

Mennyi a bérleti díj és mi jár érte?

A bérlők egy-egy szeletet bérelnek a körökből. Mint egy pizzaszelet. Egy kört általában 16-30 részre vágunk fel. Vannak kicsi és nagyobb parcellák is, a bérlők igényeihez igazodva. Az egy-két fő ellátására elég kis parcella éves bérleti díja 230 euró, a nagyé 390. A kis parcella körülbelül 22, a nagy 45 négyzetméter. Az árért a földerület előkészítését, a palántázást, vetést és az öntözést kapják. Ez mind bio és organikus módszerekkel történik. Emellett minősített bio vetőmagokat és palántákat is használunk. Körülbelül 25 féle bionövény található a spirálban: répa, paszternák, cékla, bab, borsó stb. Az árban benne van a konzultáció, a tanulási lehetőség is. Biztosítjuk a komposzttrágyát is.

 

Őszi idill a spirálkertben

 

Hogyan tanulnak a bérlők?

Az árban benne van egy kezdő kurzus, amikor elmondom és megmutogatom a földművelés alapjait. Nyáron kéthetente vannak foglalkozások. Ezek nagyszerű közösségi események. Figyelünk arra, hogy egymástól is tanuljanak a résztvevők. Elég változó a kertészek tudásigénye. Van akinek idevágó végzettsége van, van aki még látta a nagyszüleit földet művelni, de van olyan is, aki itt látott először közelről földet. Hétvégenként, amikor a legtöbben kijárnak, mindig itt vagyok, lehet bármit kérdezni. Ezen kívül rendszeresen kapnak hírlevelet és vezetünk egy blogot is. Ezeken hasznos kertészeti tanácsokat kaphatnak a bérlők az esedékes tennivalókhoz.

 

Van valamiféle szabályrendszer, amelyet a bérlőknek tiszteletben kell tartaniuk?

Természetesen ők is csak bio minősített szereket használhatnak, és arra kérjük őket, hogy ne bontsák meg a kert rendjét. Például ne építsenek a területre, ne alakítsák át a termények ültetési sorrendjét. Ha mégis szeretnénkek valami mást is ültetni, az csakis minősített bio mag vagy palánta lehet. Arra bíztatjuk őket, hogy ha bizonytalanok az eszközöket vagy a szereket illetően, inkább kérjenek tőlünk tanácsot.

 

Ines része az egyik körben

 

Mi történik, ha valaki nem gondozza a részét?

Először megpróbáljuk kideríteni mi a baj és megkérni, hogy jöjjön és gondozza a kertrészt. Ha valakit már négy hete nem láttunk és rendetlen a kertje, kénytelenek vagyunk lekaszálni a részét. Erre a növényvédelem és a szomszéd parcellák védelme miatt van szükség.

 

Hogyan lehet bérelni?

A bérlés feltétele, hogy a jövendőbeli kertész részt vegyen egy bemutatkozó műhelymunkán, ahol bemutatjuk a rendszert és a fenntartó, illetve a bérlő kötelezettségeit. Túljelentkezés esetén a régi kertészek előnyt élveznek a következő bérlési évben.

 

Mindenkinek van saját kapája? Ki biztosítja az eszköket?

A gazdaságnak van egy kistraktorja, ezt mi kezeljük. Mi is biztosítunk kapát, gereblyét, vasvillát, lapátot. Egyébként a bérlők hozhatják a saját eszközeiket, amelyeket lezárt ládában itt lehet hagyni.

A kertészek otthagyhatják kapáikat a zárható tárolóban

 

Mennyi időt töltenek itt a bérlők?

Heti 1-2 órát kell rászánni egy parcella gondozására: gazolás, karózás, kötözés, metszés stb. De a gyönyörű környezet és a jó társaság miatt szeretnek több időt itt tölteni az emberek.

 

Ki dönti el, hogy milyen növények legyenek a kertben?

Hát, ez egy barátságos diktatúra… 🙂  Sokat beszélgetünk az idény elején, de alapvetően én hozom meg a végső döntést. Minden körben van egy üresen hagyott, közös parcella, ha valakinek hiányzik valami a kínálatból, oda ültethet magának amit szeretne. A körök közepe is közös terület, mert azt már nagyon nehéz lenne szétvágni, ott gyógy- és fűszernövények teremnek, amelyekből bárki szedhet.

 

Hány alkalmazott kell a kert fenntartásához?

Két főállású ember foglalkozik a kerttel és egy félállású az irodai, adminisztratív teendőkkel. Ez egy tisztességes, szerény megélhetést biztosít. Tavasszal, amikor sok a munka, felveszek kisegítőket is. Van pár nap az idény kezdetén, amikor nyolcan is vagyunk.

 

Max gazda a kör közepén áll

Hogyan védik a növényeket a kártevőktől?

Nem nagyon van kártevő, ami annak köszönhető, hogy kis területen sokféle növény van, ezért nem éri meg a kártevőknek, hogy tömegesen megszállják a területet. Egyedül a csigák jelentenek problémát, őket egyszerűen kézzel összeszedjük és elvisszük máshová. Alkalmazunk vetésforgót is. Ez azt jelenti, hogy minden évben máshol kezdődik a spirál, így egy kicsit mindig arréb tolódik az egyes növények ültetési helye.

 

 

   

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A cikkben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás