fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Közösségi kert és közösségi mezőgazdálkodás egyben

| Gulyás Emese

Átmeneti gyönyörűséget találtunk a közösségi kert és a közösségi mezőgazdálkodás között Berlin határában. Interjú a Bauerngarten gazdájával és képek a spirálkertekről.

Ufó leszállópályának tűnik a Berlin határában fekvő zöld terület, ahol messziről 7 hatalmas kör látható. A közösségi művelés alatt álló zöldségeskerteknél járunk. Az eszményi természetvédelmi területen, egy fürdésre és csónakázásra is alkalmas folyó partján található területre kikapcsolódni és kertészkedni járnak ki az emberek.

A rendszert egy fiatal kertészt, Max von Grafenstein találta ki. Max a híres Kassel-i Egyetemen végzett, ahol kizárólag biogazdálkodást oktatnak. Ő gondozza a területet a lelkes amatőr kertészek részvételével. A közösségi kert sajátosságairól a házigazdát kérdeztük.

 

Max von Grafenstein a Bauerngarten gazdája

 

Mit látunk itt pontosan?

A területen hét, spriális köralakba rendezett terület található, egyenként 1000 négyzetméteresek. Az egy körben megtermő zöldségek körülbelül 15-50 kisebb-nagyobb háztartás nyári idényzöldségigényét elégítik ki. A köröket parcellázzuk, a parcellákat lehet bérelni. Összesen körülbelül 500 és 1500 közötti fogyasztót lát el a gazdaság.

 

Így néz ki a spirálkert felülről, ábra: www.bauerngarten.net

 

Ki műveli a területet és kik a bérlők?

Az alapvető dolgokat, mint a földmunkát vagy a trágyázást, majd később a palántázást és a vetést én csinálom és a segédem. Az öntözés és a körök közötti fű levágása is a mi feladatunk. Minden mást a terület bérlői végeznek május és november között.

Sokféle ember jár ide. Hobbikertészek, olyanok, akiket vonz a szép természet, kisgyerekes családok, de vannak agráros háttérrel érkezők is.

 

Mennyi a bérleti díj és mi jár érte?

A bérlők egy-egy szeletet bérelnek a körökből. Mint egy pizzaszelet. Egy kört általában 16-30 részre vágunk fel. Vannak kicsi és nagyobb parcellák is, a bérlők igényeihez igazodva. Az egy-két fő ellátására elég kis parcella éves bérleti díja 230 euró, a nagyé 390. A kis parcella körülbelül 22, a nagy 45 négyzetméter. Az árért a földerület előkészítését, a palántázást, vetést és az öntözést kapják. Ez mind bio és organikus módszerekkel történik. Emellett minősített bio vetőmagokat és palántákat is használunk. Körülbelül 25 féle bionövény található a spirálban: répa, paszternák, cékla, bab, borsó stb. Az árban benne van a konzultáció, a tanulási lehetőség is. Biztosítjuk a komposzttrágyát is.

 

Őszi idill a spirálkertben

 

Hogyan tanulnak a bérlők?

Az árban benne van egy kezdő kurzus, amikor elmondom és megmutogatom a földművelés alapjait. Nyáron kéthetente vannak foglalkozások. Ezek nagyszerű közösségi események. Figyelünk arra, hogy egymástól is tanuljanak a résztvevők. Elég változó a kertészek tudásigénye. Van akinek idevágó végzettsége van, van aki még látta a nagyszüleit földet művelni, de van olyan is, aki itt látott először közelről földet. Hétvégenként, amikor a legtöbben kijárnak, mindig itt vagyok, lehet bármit kérdezni. Ezen kívül rendszeresen kapnak hírlevelet és vezetünk egy blogot is. Ezeken hasznos kertészeti tanácsokat kaphatnak a bérlők az esedékes tennivalókhoz.

 

Van valamiféle szabályrendszer, amelyet a bérlőknek tiszteletben kell tartaniuk?

Természetesen ők is csak bio minősített szereket használhatnak, és arra kérjük őket, hogy ne bontsák meg a kert rendjét. Például ne építsenek a területre, ne alakítsák át a termények ültetési sorrendjét. Ha mégis szeretnénkek valami mást is ültetni, az csakis minősített bio mag vagy palánta lehet. Arra bíztatjuk őket, hogy ha bizonytalanok az eszközöket vagy a szereket illetően, inkább kérjenek tőlünk tanácsot.

 

Ines része az egyik körben

 

Mi történik, ha valaki nem gondozza a részét?

Először megpróbáljuk kideríteni mi a baj és megkérni, hogy jöjjön és gondozza a kertrészt. Ha valakit már négy hete nem láttunk és rendetlen a kertje, kénytelenek vagyunk lekaszálni a részét. Erre a növényvédelem és a szomszéd parcellák védelme miatt van szükség.

 

Hogyan lehet bérelni?

A bérlés feltétele, hogy a jövendőbeli kertész részt vegyen egy bemutatkozó műhelymunkán, ahol bemutatjuk a rendszert és a fenntartó, illetve a bérlő kötelezettségeit. Túljelentkezés esetén a régi kertészek előnyt élveznek a következő bérlési évben.

 

Mindenkinek van saját kapája? Ki biztosítja az eszköket?

A gazdaságnak van egy kistraktorja, ezt mi kezeljük. Mi is biztosítunk kapát, gereblyét, vasvillát, lapátot. Egyébként a bérlők hozhatják a saját eszközeiket, amelyeket lezárt ládában itt lehet hagyni.

A kertészek otthagyhatják kapáikat a zárható tárolóban

 

Mennyi időt töltenek itt a bérlők?

Heti 1-2 órát kell rászánni egy parcella gondozására: gazolás, karózás, kötözés, metszés stb. De a gyönyörű környezet és a jó társaság miatt szeretnek több időt itt tölteni az emberek.

 

Ki dönti el, hogy milyen növények legyenek a kertben?

Hát, ez egy barátságos diktatúra… 🙂  Sokat beszélgetünk az idény elején, de alapvetően én hozom meg a végső döntést. Minden körben van egy üresen hagyott, közös parcella, ha valakinek hiányzik valami a kínálatból, oda ültethet magának amit szeretne. A körök közepe is közös terület, mert azt már nagyon nehéz lenne szétvágni, ott gyógy- és fűszernövények teremnek, amelyekből bárki szedhet.

 

Hány alkalmazott kell a kert fenntartásához?

Két főállású ember foglalkozik a kerttel és egy félállású az irodai, adminisztratív teendőkkel. Ez egy tisztességes, szerény megélhetést biztosít. Tavasszal, amikor sok a munka, felveszek kisegítőket is. Van pár nap az idény kezdetén, amikor nyolcan is vagyunk.

 

Max gazda a kör közepén áll

Hogyan védik a növényeket a kártevőktől?

Nem nagyon van kártevő, ami annak köszönhető, hogy kis területen sokféle növény van, ezért nem éri meg a kártevőknek, hogy tömegesen megszállják a területet. Egyedül a csigák jelentenek problémát, őket egyszerűen kézzel összeszedjük és elvisszük máshová. Alkalmazunk vetésforgót is. Ez azt jelenti, hogy minden évben máshol kezdődik a spirál, így egy kicsit mindig arréb tolódik az egyes növények ültetési helye.

 

 

   

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A cikkben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok