fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Közösségek hálózata – hány közösségi gazdaság működik?

CSA FM grafika 2 gazda zöldséggel

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a hálózatokkal foglalkozunk.

Közösségi gazdaságok Európában és itthon

Közösségi gazdaságok közel 50 éve, 1978 óta vannak jelen Európában. Az első ilyen gazdaság a svájci Les Jardins de Cocagne volt, Genf közelében. A ’80-as évek végéig kevés hasonló kezdeményezés indult. A mozgalom az ezredforduló közeledtével és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülésével vett új lendületet. Azóta Európa szerte folyamatosan jelennek meg újabb és újabb közösségi gazdaságok, a 2021-es adatok szerint már több mint 4600 európai gazdaság látja el félmillió tagját hétről-hétre. Itthon az első fecskék után 2009-ben kezdtek új közösségek szerveződni, amik évről-évre egyre népszerűbbek. Jelenleg körülbelül 20 gazdaság működik ebben a formában. 2021-ben több mint 1000 asztalra került általuk friss, szezonális, ökológiai módszerekkel termelt élelmiszer.

A Tudatos Vásárlók támogatásával

Magyarországon még csak pár gazdaság működött közösségi formában, amikor a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a mozgalom mellé állt. Célunk, hogy miél több asztalra kerülhessen tápláló, helyi, vegyszermentes élelmiszer Magyarországon. Közösségi gazdaságindító alapképzésünk, a Légy a részese! egyaránt szól gazdáknak, fogyasztóknak és lelkes közösségszervezőknek. Képzéseink és anyagaink a szervezés fejlesztését, és a jó gyakorlatok megosztását segítik – legyen szó akár a költségvetés megtervezéséről, akár a közösségépítés módszereinek elsajátításáról. Munkánk nyomán több gazdaságban ma már szervezők és önkéntes tagok segítik a gazdákat, az érdeklődők pedig a szezonindító CSAládi napon ismerkedhetnek a gazdákkal és a közösségi működés sajátosságaival. Tovább információkat keresd alaoldalunkon.

Közösségi gazdaságok Európában

Az URGENCI, a nemzetközi közösség mezőgazdasági hálózat legfrissebb adatai szerint 2021 elején több mint 4600 közösségi gazdaság működött Európában, amelyek több mint félmillió fogyasztó számára termeltek élelmiszert!

CSA FM grafika európai térkép


A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatja. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok