fbpx
CSA FM grafika 2 gazda zöldséggel

Közösségek hálózata – hány közösségi gazdaság működik?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben a hálózatokkal foglalkozunk.

Közösségi gazdaságok Európában és itthon

Közösségi gazdaságok közel 50 éve, 1978 óta vannak jelen Európában. Az első ilyen gazdaság a svájci Les Jardins de Cocagne volt, Genf közelében. A ’80-as évek végéig kevés hasonló kezdeményezés indult. A mozgalom az ezredforduló közeledtével és a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülésével vett új lendületet. Azóta Európa szerte folyamatosan jelennek meg újabb és újabb közösségi gazdaságok, a 2021-es adatok szerint már több mint 4600 európai gazdaság látja el félmillió tagját hétről-hétre. Itthon az első fecskék után 2009-ben kezdtek új közösségek szerveződni, amik évről-évre egyre népszerűbbek. Jelenleg körülbelül 20 gazdaság működik ebben a formában. 2021-ben több mint 1000 asztalra került általuk friss, szezonális, ökológiai módszerekkel termelt élelmiszer.

A Tudatos Vásárlók támogatásával

Magyarországon még csak pár gazdaság működött közösségi formában, amikor a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a mozgalom mellé állt. Célunk, hogy miél több asztalra kerülhessen tápláló, helyi, vegyszermentes élelmiszer Magyarországon. Közösségi gazdaságindító alapképzésünk, a Légy a részese! egyaránt szól gazdáknak, fogyasztóknak és lelkes közösségszervezőknek. Képzéseink és anyagaink a szervezés fejlesztését, és a jó gyakorlatok megosztását segítik – legyen szó akár a költségvetés megtervezéséről, akár a közösségépítés módszereinek elsajátításáról. Munkánk nyomán több gazdaságban ma már szervezők és önkéntes tagok segítik a gazdákat, az érdeklődők pedig a szezonindító CSAládi napon ismerkedhetnek a gazdákkal és a közösségi működés sajátosságaival. Tovább információkat keresd alaoldalunkon.

Közösségi gazdaságok Európában

Az URGENCI, a nemzetközi közösség mezőgazdasági hálózat legfrissebb adatai szerint 2021 elején több mint 4600 közösségi gazdaság működött Európában, amelyek több mint félmillió fogyasztó számára termeltek élelmiszert!

CSA FM grafika európai térkép


A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatja. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás