fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Közlekedés a városban

„A közlekedés vagy megteremti, vagy lehetetlenné teszi egy város fenntarthatóságát.”
[Richard Rogers, építész]

A mobilitás mindig is kulcsfontosságú, örökös változásban és fejlődésben levő jellemzője volt az emberi tevékenységeknek. Az emberiség történelme folyamán a közlekedési módok száma megsokszorozódott, kapacitásuk és erejük megnőtt, természetesen a sebesség is nagyobb lett, és az utazások átlagos hossza is megnőtt (fejenként megnégyszereződött!).

A Világbank adatai szerint 2010-ben 816 millió motoros közlekedési eszköz lesz világszerte (szemben az 1990-es 580 millióval). Váltsunk az előrejelzésekről a tényekre: 2002-ben a személyautók gyártása új rekordot döntött – 41,01 millió autó készült, ami 3 %-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ha továbbra is ilyen ütemben folytatjuk a gyártást, a vártnál szinte biztosan korábban elérjük a 2010-re jósolt szintet!

A PriceWaterhouseCoopers AUTOFACTS (2003) című globális autóipari előrejelzése szerint 2002 és 2010 között mintegy 9,2 millió járművel többet gyártanak évente, amely 16,6%-os növekedést jelent összességében. A növekedés legalább fele a távol-keleti országokban megy végbe.


Az „Autómentes Nap” lényege, hogy kijelöltek egy napot az évben – szeptember 22-ét – amikor felkérik a kezdeményezésben részt vevő települések lakosságát, hogy ne használja az autóját, hanem szálljon biciklire vagy térjen át a tömegközlekedésre. Az „Autómentes Nap”-on évről évre több ezer város vesz részt, több mint 40 országból.
A szimbolikus nap célja, hogy ráébressze az embereket, hogy lehet élni autó nélkül is, és hogy megmutassa a város másik, autók nélküli arcát: amikor kevesebb a szmog, a zaj, gördülékenyebb a tömegközlekedés és több teret kapnak a társadalmi kezdeményezések.
Az „Autómentes Nap”-ból kinőtt „Európai Mobilitási Hét” ennél is átfogóbb célokat fogalmazott meg. Kezdeményezői azt szeretnék, hogy erősödjék a párbeszéd, kialakuljon a partnerség, a bizalom valamennyi érintett: így a civilszervezetek, a lakosság, az önkormányzatok és a tömegközlekedési vállalatok között. Emellett célja elősegíteni ezek együttműködését a környezetileg, társadalmilag és gazdaságilag is fenntartható városi közlekedés kialakítása érdekében.


Az „Autómentes Nap” és az „Európai Mobilitási Hét” szervezésében több szervezet is részt vesz, melyek listája az esemény előtti hetekben megtalálható:www.22september.org, www.mobility-week.org www.levego.hu, www.kerosz.hu, www.vbb.hu, www.criticalmass.hu


A világ autóinak 80%-a az emberiség 20%-ának tulajdonában van, többnyire a gazdagabb országokban. Csak Kanadában és az USA-ban 2003-ban közel 155 millió személyautó száguldott az utakon.

Komoly problémát jelent továbbá, hogy a szénmonoxid-kibocsátás kritikus szintű szennyezettséget eredményez a városokban, az utakon pedig folyamatos torlódást okoz a közlekedési eszközök hatalmas tömege. Becslések szerint a bangkoki sofőrök átlagosan évi 44 napot töltenek dugóba szorulva. 1997-ben az amerikai autók és kisteherautók összesen 291 tonnás szén-dioxidot és -monoxidot kibocsátása meghaladta – csupán néhány országét leszámítva – a világ összes többi országának teljes együttes kibocsátását. Ráadásul az általánosan használt üzemanyagok, a benzin és a gázolaj, nem kifogyhatatlanok.

Az autótól való függőség mindannyiunkat lustává tett: a nagyvárosokban minden harmadik 8 km-nél rövidebb utat autóval tesznek meg. Motoros közlekedési eszközeink természetesen a modern életmód nélkülözhetetlen kellékei, de felelősebb használatuk jelentős javulást hozhat: tisztább, egészségesebb városokat, amelyekben biztonságosabb az élet. A rövid autóutak nagyban hozzájárulnak a légszennyezettséghez: egy 5 km-es út személyenként 10-szer több széndioxid- kibocsátást eredményez, mint egy buszút, és 25-ször többet a vonatútnál. 

Néhány jó tipp

Dugók, szennyezett levegő, zaj… városaink egyre lakhatatlanabbakká válnak. Mit tehetünk?

– Gyalogolj, biciklizz, görkorcsolyázz vagy gördeszkázz. A bicikli energiahatékonyság szempontjából a legjobb közlekedési eszköz – a kerékpározó energiájának 80%-a mozgási energiává alakul. A bringa nemcsak gyors, de edzésnek sem utolsó.
– Oszd meg az autód, amikor csak tudod. Az osztott gépkocsihasználat azt jelenti, hogy többen használnak egy autót; a „közös autóflotta” (KAF) esetén pedig egy csoport használ közösen egy vagy több autót, és az emberek megszervezik egymás közt az autó(k) használatát. Mindkét megoldás csökkenti a közúti forgalmat, az egy utasra jutó benzin- és energiafelhasználást, a levegőszennyezést, és a később hulladékká váló használt autók számát.
– Ha csak ritkán van szükséged autóra, bérelj egyet.
– Tömegközlekedés. A vonatok és a buszok általában zöldebb választást jelentenek, hiszen mivel több embert szállítanak, arányaiban kevésbé szennyezőek, és kevesebb energiát fogyasztanak utasonként.
– Vásárolj „zöld” motoros járműveket, és tartsd őket jó karban. Mielőtt vásárolsz, vizsgáld meg autód, motorod vagy biciklid energiahatékonyságát, szennyezési adatait (ma már az autóreklámokban is közzéteszik), tudd meg, hogy működik-e ólmozatlan benzinnel, és hogy mekkora a várható élettartama.
– Vezess óvatosan. Ne gyorsíts és fékezz hirtelen. Az agresszív vezetés sokkal több benzint fogyaszt, és magasabb kibocsátást eredményez. Ha több mint 30 másodpercig várakozol, kapcsold ki a motort. Ne várj túl sokat, mielőtt sebességet váltanál.

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás