fbpx
örök vegyi anyagok

Közelebb került az örök vegyi anyagok betiltása

A napokban közzétette a várva várt korlátozási javaslatot a per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) gyártására, felhasználására és forgalomba hozatalára az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA). A javaslat az EU történetének egyik legszélesebb körű korlátozása, amely az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagoktól kezdve az elektronikai és építőipari termékekig több ezer vegyi anyagot érint.

A PFAS-k olyan szintetikus vegyi anyagok csoportja, amelyek a természetben tartósan megmaradnak és felhalmozódnak az élelmiszerláncokban, ezért gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals). Az örök vegyi anyagok

mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

A tudósok a PFAS-knak való kitettséget rákos megbetegedésekkel, fejlődési rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi hatásokkal hozták összefüggésbe.

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

A PFAS-ok mindenütt jelen vannak. Nemrégiben kiderült, hogy szintjük az esővízben szinte mindenhol magasabb a biztonságosnál, ezért az esővíz hosszú távon egészségügyi veszélyek nélkül sehol nem iható.

A fenntarthatóságot célzó vegyi anyagokkal kapcsolatos stratégia kötelezi az EU-t, hogy betiltja az összes PFAS-t, kivéve, ha használatuk nélkülözhetetlen a társadalom számára. A Németország, Dánia, Hollandia, Svédország, Norvégia és Hollandia által közösen előkészített javaslat ezt a kötelezettségvállalást kívánja teljesíteni, nevezetesen azt javasolja, hogy

a PFAS-okat minden fogyasztási termékben, például kozmetikumokban, textíliákban és élelmiszercsomagolásokban be kell tiltani.

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

“Ezeket az anyagokat eleve nem lett volna szabad forgalomba hozni”

Üdvözölte a javaslatot az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC). “A PFAS-ok fogyasztási cikkekben való felhasználását be kell tiltani, ezért a fogyasztóvédelmi szervezetek támogatják ezt a javaslatot. Felszólítjuk az EU-t, hogy a lehető leggyorsabban haladjon a korlátozással, miközben magas szinten tartja az ambíciót, hogy megvédje az embereket az örökkévaló vegyi anyagoktól. Ezeket a vegyi anyagokat eleve nem lett volna szabad forgalomba hozni” – nyilatkozta a hírre reagálva Monique Goyens, a BEUC főigazgatója.

Ez is eljött: sehol nem iható az esővíz a Földön az örök vegyi anyagok miatt

Mi következik?

Az ECHA tudományos bizottságai hamarosan megkezdik a javaslat értékelését, míg az érdekelt felekkel való hat hónapos konzultáció a tervek szerint 2023. március 22-én kezdődik. 2023. április 5-én online tájékoztatót szerveznek a korlátozással kapcsolatos eljárás ismertetésére és a konzultációban való részvétel iránt érdeklődők segítésére. A Bizottság és a tagállamok várhatóan 2025-ben hoznak döntést a korlátozási javaslatról, a tilalom pedig várhatóan 2026-tól vagy 2027-től léphet hatályba – bár ez az ütemterv a javasolt korlátozás összetettségére való tekintettel könnyen elcsúszhat.

Megvizsgálták a vérükben az örök vegyi anyagokat, és ezt találták

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

 1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
 2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
 3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.
Képek: canva.com
507
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


345
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


EM logonyugat balkáni zöld központ logógreen and safe lifestylesEz a tartalom az Energiaügyi Minisztérium és a Nyug-Balkáni  Zöld Központ Nonprofit Kft. Zöld forrás programja támogatásával valósult meg. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás