fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Közelebb került az örök vegyi anyagok betiltása

örök vegyi anyagok

A napokban közzétette a várva várt korlátozási javaslatot a per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) gyártására, felhasználására és forgalomba hozatalára az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA). A javaslat az EU történetének egyik legszélesebb körű korlátozása, amely az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagoktól kezdve az elektronikai és építőipari termékekig több ezer vegyi anyagot érint.

A PFAS-k olyan szintetikus vegyi anyagok csoportja, amelyek a természetben tartósan megmaradnak és felhalmozódnak az élelmiszerláncokban, ezért gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals). Az örök vegyi anyagok

mára szinte mindannyiunk vérkeringéséből kimutathatók.

A tudósok a PFAS-knak való kitettséget rákos megbetegedésekkel, fejlődési rendellenességekkel és más súlyos egészségügyi hatásokkal hozták összefüggésbe.

Összefüggést találtak a PFAS-k és a vetélés között

A PFAS-ok mindenütt jelen vannak. Nemrégiben kiderült, hogy szintjük az esővízben szinte mindenhol magasabb a biztonságosnál, ezért az esővíz hosszú távon egészségügyi veszélyek nélkül sehol nem iható.

A fenntarthatóságot célzó vegyi anyagokkal kapcsolatos stratégia kötelezi az EU-t, hogy betiltja az összes PFAS-t, kivéve, ha használatuk nélkülözhetetlen a társadalom számára. A Németország, Dánia, Hollandia, Svédország, Norvégia és Hollandia által közösen előkészített javaslat ezt a kötelezettségvállalást kívánja teljesíteni, nevezetesen azt javasolja, hogy

a PFAS-okat minden fogyasztási termékben, például kozmetikumokban, textíliákban és élelmiszercsomagolásokban be kell tiltani.

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

„Ezeket az anyagokat eleve nem lett volna szabad forgalomba hozni”

Üdvözölte a javaslatot az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC). „A PFAS-ok fogyasztási cikkekben való felhasználását be kell tiltani, ezért a fogyasztóvédelmi szervezetek támogatják ezt a javaslatot. Felszólítjuk az EU-t, hogy a lehető leggyorsabban haladjon a korlátozással, miközben magas szinten tartja az ambíciót, hogy megvédje az embereket az örökkévaló vegyi anyagoktól. Ezeket a vegyi anyagokat eleve nem lett volna szabad forgalomba hozni” – nyilatkozta a hírre reagálva Monique Goyens, a BEUC főigazgatója.

Ez is eljött: sehol nem iható az esővíz a Földön az örök vegyi anyagok miatt

Mi következik?

Az ECHA tudományos bizottságai hamarosan megkezdik a javaslat értékelését, míg az érdekelt felekkel való hat hónapos konzultáció a tervek szerint 2023. március 22-én kezdődik. 2023. április 5-én online tájékoztatót szerveznek a korlátozással kapcsolatos eljárás ismertetésére és a konzultációban való részvétel iránt érdeklődők segítésére. A Bizottság és a tagállamok várhatóan 2025-ben hoznak döntést a korlátozási javaslatról, a tilalom pedig várhatóan 2026-tól vagy 2027-től léphet hatályba – bár ez az ütemterv a javasolt korlátozás összetettségére való tekintettel könnyen elcsúszhat.

Megvizsgálták a vérükben az örök vegyi anyagokat, és ezt találták

Miért bízz az ökocímkében?

EU ecolabel ökocímkeHa a hatékonyság mellett számodra is fontos a környezettudatosság is, érdemes az EU ökocímkét (EU Ecolabel) és országonkénti megfelelőit, például a magyar Környezetbarát Termék, német Blauer Engel (Kék Angyal) vagy a skandináv Nordic Ecolabel (Hattyú) minősítést keresned a csomagoláson.

Ezeket az ökocímkéket csak azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. További előnyük sok más címkével szemben, hogy a kritériumokat jogszabályban rögzítik, és független szakértők folyamatosan ellenőrzik, vagyis a védjegyet nem a gyártó adja magának.

Tudatos Vásárlók top 3 szempont vásárláskor:

  1. A „zöld fogyasztás” nem lesz elég a környezeti krízis enyhítésére, a Tudatos Vásárlók Egyesületénél hangsúlyozottan a fogyasztáscsökkentésben látjuk a kiutat.
  2. Vásárlóként fontos, hogy felismerjük, ha nem valódi megoldással, csupán greenwashinggal etetnek bennünket. Honnan tudod felismerni, mi zöldre festés és mi nem az?
  3. A csomagolási hulladék problémájára önmagában nem elég, ha a csomagolás újrahasznosítható. a szelektív hulladékgyűjtés ugyanis nem elég eredményes Magyarországon. Rendszerszintű megoldásokra van szükség: a zárt újrahasznosítási rendszerek és a hatékony betétdíjas visszaváltórendszerek kialakítása jelenthet választ.


LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. Azonosító: ENV GIE HU000622

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok