fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Kösz, hogy megnézel!

| Kovács Gyula

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Thank you for smoking! címmel fut a mozikban egy néhányak figyelmét biztosan fölkeltő amerikai szatíra, s mint ilyen, kacagtat is bőven (a mögöttem ülők egyenesen röhögtek).

A történet egy dohánylobbista sikereiről és önigazoló bűvészmutatványairól szól, aki hivatásából kifolyólag napi 1200 amerikai elhalálozásában érintett. A film szerintem produkciónak elég jó, de a téma a műélvezet reményén túl mutat. Legalábbis kecsegtet ezzel.

Korszerű kérdőjel, hogy lovagunk miként vállalhat föl ennyire cinikus szerepet a Prótagorast, búcsúcédulákat, szociáldarwinizmust túlnőtt 21. században, holott nem éhezik, nem fázik sem ő, sem a családja – anélkül, hogy levetné magáról a Föld? Bevallom, ilyen válaszra vártam: sehogy. Pusztuljon a gonosz, ide nekem a katarzist!

Csalódnom kellett, mert a fószer nem hordott patát meg szarvakat, sőt szerette a galád (és apjára ütő) kisfiát, s mesterségére nézve remekelt. Mondanám: ragyogó, legalább egy bűnbakkal kevesebb! – de valahol azt olvastam, addig nem illik elvenni semmit, amíg nem adunk helyette mást. Akkor ide nekem a főbűnöst!

De a film ezt nem tudja prezentálni, mert a saját logikája szerint nincs ilyen. Mindenki csak teszi a dolgát: elhivatott szakember és keresi a pénzt. Ahogy Mengele is tette nemrég. Durkheimi fényűzés. Csodáljuk hát a rákos kisfiúval is kezet rázó dohánylobbista történetét! Sőt röhögjünk rajta nagyokat!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok