fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kösz, hogy megnézel!

Thank you for smoking! címmel fut a mozikban egy néhányak figyelmét biztosan fölkeltő amerikai szatíra, s mint ilyen, kacagtat is bőven (a mögöttem ülők egyenesen röhögtek).

A történet egy dohánylobbista sikereiről és önigazoló bűvészmutatványairól szól, aki hivatásából kifolyólag napi 1200 amerikai elhalálozásában érintett. A film szerintem produkciónak elég jó, de a téma a műélvezet reményén túl mutat. Legalábbis kecsegtet ezzel.

Korszerű kérdőjel, hogy lovagunk miként vállalhat föl ennyire cinikus szerepet a Prótagorast, búcsúcédulákat, szociáldarwinizmust túlnőtt 21. században, holott nem éhezik, nem fázik sem ő, sem a családja – anélkül, hogy levetné magáról a Föld? Bevallom, ilyen válaszra vártam: sehogy. Pusztuljon a gonosz, ide nekem a katarzist!

Csalódnom kellett, mert a fószer nem hordott patát meg szarvakat, sőt szerette a galád (és apjára ütő) kisfiát, s mesterségére nézve remekelt. Mondanám: ragyogó, legalább egy bűnbakkal kevesebb! – de valahol azt olvastam, addig nem illik elvenni semmit, amíg nem adunk helyette mást. Akkor ide nekem a főbűnöst!

De a film ezt nem tudja prezentálni, mert a saját logikája szerint nincs ilyen. Mindenki csak teszi a dolgát: elhivatott szakember és keresi a pénzt. Ahogy Mengele is tette nemrég. Durkheimi fényűzés. Csodáljuk hát a rákos kisfiúval is kezet rázó dohánylobbista történetét! Sőt röhögjünk rajta nagyokat!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás