fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Környezetvédő gyerekkönyvek 6 éves korig

| Lugosi Bea

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek bevonását a környezetvédelembe. Ehhez ajánlunk szórakoztató gyerekkönyveket.

Jön a kukásautó!

Tartalom: A könyv az otthonokban képződő hulladék útját mutatja be. A kis olvasók megtudhatják, mivel és hová szállítják el a kukákban landoló szemetet. Megismerkedhetnek a kukásautó működésével, a szemétteleppel és a szemétégetővel. A szerző – nem utolsó sorban – mesél a szelektív gyűjtés, a komposztálás és az újrahasználat fontos kérdéseiről is.

Fő téma: hulladék

Ajánlott korosztály: 2-5 évesek

Szerző: Peter Nieländer

Kiadó: Scolar Kft.

Kiadás éve: 2012

Ár: 2.450 Ft

Értékelés: Kis történetbe ágyazott, jól felépített ismeretterjesztő anyag. A könyv nem csak közismert tényeket mutat be, de rámutat az összefüggésekre és segít a helyes szemléletmód kialakításában is. Felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére; amihez hasznos ötleteket is ad. A kedves illusztrációkkal ellátott könyv lapjainak kihajtható ablakocskái újabb ismeretek felkutatására ösztönzik a gyerekeket. Nagyszerű „zöld irodalom” az első lépések elsajátításához!

 

 

 

Caillou – Minden csepp számít

Tartalom: Caillou – aki egy mesefilm sorozat főszereplője – az óvodában a vízről tanul. Ennek kapcsán aztán el is határozza, hogy takarékoskodni fog használatával. Szüleivel közösen arra keresi a választ, mit is tehet ennek érdekében.

Fő témák: víztakarékosság

Ajánlott korosztály: 3-5 éves

Szerző: Sarah Margaret Johanson

Kiadó: Tessloff Babilon

Kiadás éve: 2012

Ár: 995 Ft

Értékelés: Gyereknyelven elmagyarázott fontos környezetvédelmi kérdés. Az otthoni vagy óvodai gyerekkönyvtár igazán hasznos darabja! Puha borítójú, de újrapapírra nyomott könyvecske.

 

 

 

Mi nő ott?

Tartalom: A kötet a növények világával igyekszik megismerteti az apróságokat. Mesél arról, hogy milyen élőlények a növények, milyen tulajdonságaik vannak, miért van szükségük locsolásra vagy, hogy miért repked a méhecske a virágok körül. A könyvből nem marad ki a napjainkban egyre fontosabbá váló veteményes és a konyhakerti növények témája sem.

Fő témák: növények, kertészkedés

Ajánlott korosztály: 2-5 évesek

Szerző: Constanza Droop

Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2012

Ár: 2.450 Ft

Értékelés: Az alapkérdéseket tisztázó, jól felépített könyv. Hasznos segítség mindazoknak, akik szeretnék a kicsik gondolatvilágát idejekorán közelebb vinni a kertészkedéshez, az otthoni veteményezés gyakorlati praktikáihoz. A sorozatra jellemző ablakos megoldással a gyerekek maguk fedezhetik fel a fülecskék alatt elrejtett információkat. Gazdag színvilágú, felnőtt- és gyerekszem számára egyaránt kedves rajzokkal illusztrált darab.

 

 

 

Micimackó – Az erdő meséi 1. „Valaki kincsei”

Tartalom: Micimackó és barátai rájönnek, hogy a számukra már feleslegessé vált holmiknak mások még hasznát tudják venni. A mese során mindenki talál olyasvalamit, amit a másik már kidobna, de számára mégis hasznossá válik. Mese az újrahasználatról.

Fő témák: újrahasználat, hulladékmegelőzés, hulladék

Ajánlott korosztály: 3-7 évesek

Szerző: Emily K. Hutta

Kiadó: Egmont Hungary Kft.

Kiadás éve: 2010

Ár: 2.199 Ft

Értékelés: Jól megírt, okos mese arról, hogy feleslegessé vált használati tárgyainkat nem kell rögtön a kukába dobni. Ha továbbadjuk, azzal jól járhatnak mások és persze a környezet is. Az utolsó oldalon gyerekek által is könnyen kivitelezhető tippek is találhatók az otthoni újrahasználatra.

 

 

 

Lengekalendárium – Négy évszak a Nádtengeren

Tartalom: A kalendáriumszerű könyv segít megismerkedni a vízi élet egész éves körforgásával, a vízpart és a vizek élővilágát. Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Olvasói ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ.

Fő témák: élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 6-11 évesek

Szerző: Berg Judit

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt.

Kiadás éve: 2014

Ár: 3.500 Ft

Értékelés: Szép kivitelezésű, művészi grafikákkal ellátott könyv. Különlegessége, hogy bár mesél, ugyanakkor valós, természetismereti tényeket is közvetít olvasói felé. Az oldalakról a gyerekek érdeklődését felkeltő vidám, mókás érdekességek köszönnek vissza. Minden együtt van ahhoz, hogy a vízparti élővilághoz kötődő ismeretek észrevétlenül is a gyerekfejben ragadjanak. A kalendáriumhoz egy, a szerző Lengemesék könyvsorozatához kapcsolódó, rajzfilm DVD-t is tartozik.

 

 

 

Glóbi kalandjai

Tartalom: Glóbi nem más, mint maga a Föld „mini kiadásban”. A bolygónkat megszemélyesítő kis Glóbi arról mesél a gyerekeknek, mi történik a Földdel, ha elfeledkezünk az „egészségéről”; miért fontos a környezetvédelem; miért kell megőrizni erdeink-vizeink tisztaságát; miért gyűjtsük a hulladékot szelektíven; miért fontos az alternatív energiaforrások használata. A gyerekek segítségét kéri; hisz ők azok, akik megmenthetik a bajoktól.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 4-8 éves

Szerző: Pászti Amina

Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2014

Ár: 2.390 Ft

Értékelés: A könyv nyolc története gyereknyelven beszél a környezettudatos életmódról. Egyszerű, kisebbek számára is könnyen befogadható mesék, melyek alapkérdésekre hívják fel a figyelmüket. Hiánypótló darab! A könyv megvásárlásával támogatjuk a Jane Goodall Intézetet és a környezeti nevelést.

 

 

Hulladék Históriák – klímanó történetek

Tartalom: Játékos formában mutatja be a gyerekeknek a szelektív gyűjtés mikéntjét, hogyanját; beszél annak jelentőségéről és összefüggéseiről. “Mindennek, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról” – olvasható a könyv elején. A hulladékokat gyűjtő és újrahasznosító manók – Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi, Fém Frici, Üveg Néne, Fiola Fióna és Klímanó Kapitány – mesélnek a gyerekeknek arról, miért fontos, hogy a hulladékból újra készüljön valami, s ne a szemétlerakón végezze.

Fő témák: hulladék, szelektív gyűjtés, újrahasznosítás

Ajánlott korosztály: 5-12 évesek

Szerző: Bálint Mariann

Kiadó: magánkiadás

Kiadás éve: 2013

Beszerezhető: a kiadó honlapján (www.lucifairyworks.com) vagy más internetes portálokon

Ár: 2.500 Ft

Értékelés: Gyerekszemnek valóban kedves, gazdag színvilágú, művészi illusztrációkkal ellátott kötet. A szelektív gyűjtés száraz, a kicsiknek esetenként nehezen átadható témáját magyarázza el jól érthetően. Használható iskolai, óvodai oktatásban is! Puhakötésű, de 100% újrahasznosított papírra nyomtatott könyv, matricás melléklettel.

 

 

Első Larousse könyvem a természetről

Tartalom: Az érdekességekkel, mókás rajzokkal tűzdelt gyereklexikon ábrákkal és tömören megfogalmazott szövegekkel mutatja be a minket körülvevő természetet. Olvasói parkok, kertek, rétek, vízpartok, erdők, tengerpartok, hegyek állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg.

Fő témák: természet, élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 5-9 évesek

Szerkesztő: Menich Zsuzsa

Kiadó: Officina ’96

Kiadás éve: 2010

Ár: 3.250 Ft

Értékelés: Nagyszerű grafikái nem csak szórakoztatóak, de részletgazdagságuk böngészésre is csábítja a gyerekeket; ezzel hozzásegíti a kis olvasókat ahhoz, hogy még jobban elmerüljenek egy-egy témakörben. Számos feladat, és kinyitható ablakocska alá rejtett információ segít az ismeretek megszerzésében. Jól összeszedett, jól használható darab. Minden gyerekkönyvtárba ajánlott!

 

 

Nyitókép: Bastian, Flickr

Borítóképek: kiadók

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok