fbpx

| Lugosi Bea

Környezetvédő gyerekkönyvek 6-12 éves korig

Hét szórakoztató gyerekkönyvet ajánlunk a környezetvédők legújabb generációjának. 

Cikkünk első részében 6 éves korig ajánlottunk olvasni- és nézegetni valókat. Az előző válogatásból itt is bemutatjuk azokat a kiadványokat, amelyeket még a hat éven felüliek is élvezni fognak.

 

Greenbird: magyar–angol környezetvédelmi szótár általános iskolás társszerzőknek

Tartalom: A könyv szemléletes formában ismerteti meg olvasóit a környezet- és természetvédelem alapvető angol szókincsével. A szótár első részében 13 témakör (pl. otthon, iskola, kert, bolt, utca, bolygó, energia, természet, stb.) környezetvédelemmel kapcsolatos szavai találhatók meg. A kifejezések nem a hagyományos szótárformában sorakoznak fel, hanem vidám, egész oldalas rajzokon kerülnek elhelyezésre a megfelelő ábra mellett. A könyv végén angol-magyar, magyar-angol betűrendes szótár is segíti a tanulást.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Szerző: Gévai Csilla, Kácsor Lóránt

Kiadó: Akadémiai Kiadó

Kiadás éve: 2013

Ár: 2.950 Ft

Értékelés: Hiánypótló kiadvány, mely játékos formában segít elsajátítani a környezet- és természetvédelem angol alapkifejezéseit. Nagyalakú, minőségi megjelenési formájához, vidám, különleges hangulatú illusztrációk társulnak. Igazán jó kézbe venni és elmerülni a részletgazdag rajzok böngészésében. Ideális ajándék a környezet- és természetvédelem iránt érdeklődő nyelvtanulóknak vagy a „szaknyelvet” még elsajátítani szándékozóknak.

 

 

Bolygóvigyázók kézikönyve

Tartalom: A könyv átfogó képet nyújt a környezetvédelem alapkérdéseiről, s hogy ezek miként függnek össze hétköznapi szokásainkkal, döntéseinkkel. Fejezeteiben olyan témakörök szerepelnek, mint a víz, a levegő, a hulladék, a komposztálás, a túlfogyasztás, a pazarlás, vagy akár a biodiverzitás. Tippekkel, barkácsötletekkel és leírásokkal (pl. újrapapír készítés, tudatos vásárlás) segíti a gyerekeket abban, hogy az elméleti információkat összekapcsolhassák a gyakorlattal. A kötet végén könyv-, film- és webajánló is található.

Fő témák: környezetvédelem, víz, hulladék, levegő, fogyasztás, élővilágvédelem

Ajánlott korosztály: 7 éves kortól

Szerző: Forgács Ildikó, Dózsa Tamás

Kiadó: Méry Ratio

Kiadás éve: 2014

Ár: 3.300 Ft

Értékelés: A könyv – vidám rajzokkal, hasznos tanácsokkal, áttekintést segítő képekkel – mutatja meg a gyerekeknek, hogy kis dolgokkal is sokat tehetnek a Föld védelmében. Inkább lexikálisnak mondható hangvétele miatt iskolás kortól ajánljuk. Számos apró részletet feltárva beszél olvasóihoz. Nem csak a gyerekeknek, de a szülőknek is hasznos – közös – olvasmány lehet.

 

Micimackó – Az erdő meséi 1. „Valaki kincsei”

Tartalom: Micimackó és barátai rájönnek, hogy a számukra már feleslegessé vált holmiknak mások még hasznát tudják venni. A mese során mindenki talál olyasvalamit, amit a másik már kidobna, de számára mégis hasznossá válik. Mese az újrahasználatról.

Fő témák: újrahasználat, hulladékmegelőzés, hulladék

Ajánlott korosztály: 3-7 évesek

Szerző: Emily K. Hutta

Kiadó: Egmont Hungary Kft.

Kiadás éve: 2010

Ár: 2.199 Ft

Értékelés: Jól megírt, okos mese arról, hogy feleslegessé vált használati tárgyainkat nem kell rögtön a kukába dobni. Ha továbbadjuk, azzal jól járhatnak mások és persze a környezet is. Az utolsó oldalon gyerekek által is könnyen kivitelezhető tippek is találhatók az otthoni újrahasználatra.

 

 

 

Lengekalendárium – Négy évszak a Nádtengeren

Tartalom: A kalendáriumszerű könyv segít megismerkedni a vízi élet egész éves körforgásával, a vízpart és a vizek élővilágát. Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Olvasói ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ.

Fő témák: élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 6-11 évesek

Szerző: Berg Judit

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt.

Kiadás éve: 2014

Ár: 3.500 Ft

Értékelés: Szép kivitelezésű, művészi grafikákkal ellátott könyv. Különlegessége, hogy bár mesél, ugyanakkor valós, természetismereti tényeket is közvetít olvasói felé. Az oldalakról a gyerekek érdeklődését felkeltő vidám, mókás érdekességek köszönnek vissza. Minden együtt van ahhoz, hogy a vízparti élővilághoz kötődő ismeretek észrevétlenül is a gyerekfejben ragadjanak. A kalendáriumhoz egy, a szerző Lengemesék könyvsorozatához kapcsolódó, rajzfilm DVD-t is tartozik.

 

 

Glóbi kalandjai

Tartalom: Glóbi nem más, mint maga a Föld „mini kiadásban”. A bolygónkat megszemélyesítő kis Glóbi arról mesél a gyerekeknek, mi történik a Földdel, ha elfeledkezünk az „egészségéről”; miért fontos a környezetvédelem; miért kell megőrizni erdeink-vizeink tisztaságát; miért gyűjtsük a hulladékot szelektíven; miért fontos az alternatív energiaforrások használata. A gyerekek segítségét kéri; hisz ők azok, akik megmenthetik a bajoktól.

Fő témák: környezetvédelem

Ajánlott korosztály: 4-8 éves

Szerző: Pászti Amina

Kiadó: Scolar Kiadó Kft.

Kiadás éve: 2014

Ár: 2.390 Ft

Értékelés: A könyv nyolc története gyereknyelven beszél a környezettudatos életmódról. Egyszerű, kisebbek számára is könnyen befogadható mesék, melyek alapkérdésekre hívják fel a figyelmüket. Hiánypótló darab! A könyv megvásárlásával támogatjuk a Jane Goodall Intézetet és a környezeti nevelést.

 

 

Hulladék Históriák – klímanó történetek

Tartalom: Játékos formában mutatja be a gyerekeknek a szelektív gyűjtés mikéntjét, hogyanját; beszél annak jelentőségéről és összefüggéseiről. “Mindennek, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról” – olvasható a könyv elején. A hulladékokat gyűjtő és újrahasznosító manók – Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi, Fém Frici, Üveg Néne, Fiola Fióna és Klímanó Kapitány – mesélnek a gyerekeknek arról, miért fontos, hogy a hulladékból újra készüljön valami, s ne a szemétlerakón végezze.

Fő témák: hulladék, szelektív gyűjtés, újrahasznosítás

Ajánlott korosztály: 5-12 évesek

Szerző: Bálint Mariann

Kiadó: magánkiadás

Kiadás éve: 2013

Beszerezhető: a kiadó honlapján (www.lucifairyworks.com) vagy más internetes portálokon

Ár: 2.500 Ft

Értékelés: Gyerekszemnek valóban kedves, gazdag színvilágú, művészi illusztrációkkal ellátott kötet. A szelektív gyűjtés száraz, a kicsiknek esetenként nehezen átadható témáját magyarázza el jól érthetően. Használható iskolai, óvodai oktatásban is! Puhakötésű, de 100% újrahasznosított papírra nyomtatott könyv, matricás melléklettel.

 

 

Első Larousse könyvem a természetről

Tartalom: Az érdekességekkel, mókás rajzokkal tűzdelt gyereklexikon ábrákkal és tömören megfogalmazott szövegekkel mutatja be a minket körülvevő természetet. Olvasói parkok, kertek, rétek, vízpartok, erdők, tengerpartok, hegyek állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg.

Fő témák: természet, élővilág, élőhelyek

Ajánlott korosztály: 5-9 évesek

Szerkesztő: Menich Zsuzsa

Kiadó: Officina ’96

Kiadás éve: 2010

Ár: 3.250 Ft

Értékelés: Nagyszerű grafikái nem csak szórakoztatóak, de részletgazdagságuk böngészésre is csábítja a gyerekeket; ezzel hozzásegíti a kis olvasókat ahhoz, hogy még jobban elmerüljenek egy-egy témakörben. Számos feladat, és kinyitható ablakocska alá rejtett információ segít az ismeretek megszerzésében. Jól összeszedett, jól használható darab. Minden gyerekkönyvtárba ajánlott!

 

 

 

Nyitókép:© Germina | Dreamstime.com – Vector Cartoon Reading Kid Photo
Borítóképek: kiadók

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás