fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Környezettudatos szemléletformálás a Nagycsarnokban

| Tudatos Vásárló

Gyerekek számára szervez rendszeres látogatásokat a fővárosi Nagycsarnok, hogy a környezettudatos gondolkodás magvait elvesse a jövő nemzedékében.




Eddig 30 iskolával vette fel a csarnok vezetése a kapcsolatot,
és ennek nyomán pedagógusok irányításával 20-nál több osztály ismerkedett a
műemlék épülettel és az itt kínált zöldség-gyümölcs, gomba kínálattal – közölte
az intézmény marketig szaktanácsadója az MTI-vel.

Kiss Levente elmondta, hogy más világvárosokban már bevált
módszer, hogy a vásárcsarnokok a gyakorlati oktatás részévé válnak. A városi
lét ugyanis mindinkább elidegeníti az embereket a természettől, ami a fiatalok
egészséges szemléletmódja kialakulásának is gátja lehet. E káros hatás ellen,
az ifjabb korosztály felállítására a számítógép mellől, például Barcelonában a
legnagyobb csarnok rendszeresen fogad hétvégeken iskolásokat és sütni-főzni
tanítják a gyerekeket. Londonban pedig a különféle friss zöldségekkel,
gyümölcsökkel ismertetik meg a feldolgozott, iparilag csomagolt élelmiszerhez
szokott kicsinyeket.

A budapesti Nagycsarnokban elsősorban a vadon termő gombák
bőséges választékával, a gombák misztikus világának ismertetésével igyekeznek
felkelteni a természet iránt a kisiskolások figyelmét, az eddigi tapasztalat
szerint igen jó eredménnyel – tette hozzá.

Az iskolásoknak indított csarnoklátogatások egyúttal a
bevásárlóközpontok által sugalmazott “fogyassz többet!” szemlélet
helyett is felmutat alternatívát. Sok pesti gyerek éppen a szervezők jóvoltából
járt először a Nagycsarnokban, ahol az óriási hazai áruválasztékkal
találkozva, nem egy közülük felcseperedve aktivistájává válhat az Angliából
indult “átalakuló városok”
civil mozgalomnak is.

Ez a már Magyarországon is terjedő kezdeményezés az élhetőbb
környezet kialakítását, előnyben részesíti egyebek között az egészségesebb
táplálkozásra való áttérést, a lehetőleg minél több, az adott régióban termő
zöldség, gyümölcs fogyasztását. A környezettudatos szemlélet követői szerint
ugyanis a messze kontinensekről importált élelmiszerek a hosszú szállítás során
elégetett üzemanyag révén hozzájárulnak a mindannyiunkat fenyegető gyors
globális felmelegedéshez. A közelben előállított élelmiszer viszont rendszerint
frissebb, ellenőrzötten jó minőségű. Erről a Nagycsarnok gyerek látogatói maguk
is meggyőződhetnek és ily módon észrevétlen módon szüleik szemléletének
frissítéséhez is hozzájárulhatnak – hívta fel a figyelmet Kiss Levente.

 

Forrás: MTI

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok