fbpx
Környezettudatos életmód 5 lépésben Eke Angélával

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Környezettudatos életmód 5 lépésben Eke Angélával

A 2020-ban ránk robbant COVID-járvány sokunk életében áthelyezte a súlypontokat, kibillentette a korábbi egyensúlyt. Nem volt ez máshogy Eke Angéla szabadúszó-színművész életében sem: bár kifejezetten öko-tudatos fogyasztónak vallja magát, a járvánnyal járó életmódváltozás őt is elérte. A Tudatos Vásárlóknak elmondta, mit tesz a mindennapokban a fenntarthatóságért.

Már gyerekkorában az élete része volt a tudatos életforma, a családjában sosem pazaroltak, és az életszemlélet felnőtt korára is megmaradt. A színésznő a Tudatos vásárló 12 pontja közül többet is szem előtt tartva éli hétköznapjait.

Mi az a néhány terület, ahol a mindennapi életben fontosnak tartja, hogy a lehető legkevésbé terhelje a környezetet, a természeti erőforrásokat? Elmondta nekünk, mik azok az apró, de tudatos szokások, amelyekkel mindannyian tehetünk valamit a fenntarthatóságért.

Mert a pénzed valóban szavazat, Te döntöd el, mit és kit támogatsz vele.

Nem kell támogatnod a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

1. Közösségi közlekedés, járműmegosztó rendszerek

Nemrég 15 ezren tekertek a budapesti biciklis felvonuláson, hogy jelezzék a döntéshozóknak, érdemes folytatni a kerékpáros fejlesztéseket, mert láthatóan nagy igény van a környezetbarát közlekedésre. Eke Angéla is a zöld közlekedést választja, amikor csak teheti, például gyakran használja a járműmegosztó rendszereket: „Amikor csak tehetem, igyekszem olyan közlekedési formát választani, ami nem terheli a környezetünket.”

Közösségi gazdaságtól a tányérig: egy tájfajta óriás útja képekben

2.  Helyben, helyit 

Amióta saját háztartást vezet, azóta rendszeresen, igyekszik ritkábban szupermarketbe vásárolni, jobban szereti például a piacokat, azon belül is a termelői piacokat. „Nagyon fontos számomra az, hogy hazai termelőktől tudjam beszerezni a heti betevőt, a termelőkkel egyfajta bizalmi kapcsolatot tudok kiépíteni, már-már ismerősként üdvözlöm őket”- mondta el a Tudatos Vásárlóknak.

3.  Írj listát, mondj nemet a csomagolásra! 

„Azokat az élelmiszereket, amiket nem tudok a piacon beszerezni, én magam is a boltban vásárolom meg, de mindig odafigyelek arra, hogy készítsek egy bevásárlólistát, illetve mindig van nálam egy extra vászonszatyor bármilyen esetre.”

Cetlin, füzetben, applikációban vagy simán a teendők között – a bevásárlólista fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Lista nélkül egyrészt esetleges, mire emlékszünk abból, mit is kell vásárolnunk pontosan, másrészt ki vagyunk téve annak, hogy engedjünk a különféle vásárlásösztönző megoldásoknak.

Hogyan kerüld el az impulzusvásárlást?

A listaírás, hangozzék bármilyen elavultnak annyira alapvető eszköze a tudatos vásárlásnak, hogy fontosságát tekintve nemrégben a legnagyobb brit fogyasztói szervezet, a Which? is a top 15 spórolási praktika közé sorolta.

15 kipróbált tipp takarékoskodáshoz a legnagyobb brit fogyasztói szervezettől

4.  Használd, amíg bírja! 

„Igyekszem kerülni a fast fashion ruhamárkákat. Felfedeztem olyan internetes ruhaturkálókat, ahonnan néhány kattintással könnyedén kiválaszthatom azt a ruhadarabot, amit már egyszer valaki hordott, esetleg története van, mégis nagyon jó állapotban van, és én újra élettel tudom megtölteni” – vallja Angéla.

A COVID miatti visszafogottabb életmód talán sokakat sodort abba az irányba, hogy kevesebb figyelmet és pénzt fordítsanak ruházkodásukra, pont annyit, amennyi még biztosítja a tiszta és kényelmes öltözködést. A használt ruhák és általában a használt holmik újrahasználata egyik legjobb útja a fogyasztáscsökkentésnek!

Teszt: szúnyogriasztó és kullancsriasztó szerek

5.  Olvasd el a címkét! 

Mindennapi életmódunk egyik legnagyobb környezeti terhelése a háztartási vegyszerek használata. Legyen szó a mosásról, mosogatásról vagy a takarításról, a lefolyóba és onnan a természetes vizekbe ömlő tisztítószereink komoly károkat okozhatnak a természetes élővilágban, de még a saját egészségünkre nézve is kockázatosak lehetnek.

Ráadásul, alig találni olyan mosószert, mosogatószert, felmosó vagy más tisztítószert, ami ne egyszer használatos műanyagflakonba lenne csomagolva. Eke Angéla mindezt szem előtt tartva választott megoldást: „tisztítószerek terén olyan márkát választottam, ami hazai, környezetbarát és a flakonját vissza tudom küldeni, hogyha kiürült.”

A hiteles minősítéssel ellátott környezetkímélő tisztítószerek, újratöltési megoldások és rendszerek használatát mi is nagyon fontosnak tartjuk, és igyekszünk segíteni tesztjeink és cikkeink, valamint kihívásaink segítségével.

Ingyenesen elérhető tesztjeink közül legutóbb a szúnyog- és kullancsriasztó szerekben lévő hatóanyagokat vizsgáltuk.ofof, ökokörEzt a tartalmat a Nemzeti Kuturális Alap támogatta, az Európai Unió #GoEAThical projektje társafinanszírozta.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás