| Tudatos Vásárló
Környezetkímélő halcsali
Környezetkímélő halcsalit fejlesztett ki Európa egyik legnagyobb haleledelgyártó magyarországi cége, a termék már piacra is került.
A horgásztavak állandóan visszatérő gondja a halak túlzott
beetetéséből származó természetkárosítás. A vizekbe dobott, becslések szerint
évi több 10 ezer tonnányi szerves anyag a vízben bomlásnak indul, rohad, ez a
káros vegyi folyamat megbonthatja a természetes vízi élet biológiai
egyensúlyát. Romlik a vízminőség, ami gyakran látványos halpusztulást is
előidézhet. Ennek elkerülésére sok horgásztónál meg is tiltották az etetést –
magyarázta Juhász László, a Kunbábonyban működő CUKK Horgászcsali Készítő
Vállalkozás vezetője.
A több éves kísérletezés eredményeként, különleges
technológiával előállított újdonság viszont egy speciális növényi fehérje
adalék jóvoltából hosszú ideig nem ázik szét a vízben, a halak eszegetnek
belőle, de nem csökken az éhségük. Ez pedig jobb fogási esélyt kínál a
horgásznak és a természet sem károsodik. Mivel hozzávetően félmillió horgászt
tartanak számon az országban, a környezetkímélő csali széles körű elterjesztése
nyomán csökkenthető a tavak, élővizek környezeti terhelése, ami milliárdos
megtakarításokat eredményez – véli a vállalkozó.
A csali kifejlesztésében jelentős szerepe van a 90 főt
foglalkoztató üzem kísérleti taván végzett aprólékos vizsgálatsorozatnak. A tó
közepére egy üvegfalu óriás harangot építettek, ahonnan a mélyben, akár egy
akváriumban, nyomon követhető a különféle halak mozgása, megfigyelhetők táplálkozási
szokásaik. Bő étrenden tartják őket, így a jól belakmározott, falánk pontyok,
keszegek, márnák és dévérek már csak az igazi ínyencfalatokat nyelik le. E
módszerrel állították össze a csali mellett annak a több mint 100 féle
halmenünek a receptjét, amelyek nemcsak a hazai horgászok körében keresettek,
más földrészekre is exportálják őket.
Forrás: MTI
Kép [cc] Augapfel