fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Környezeti Megtakarítás Díj 2006

| Tudatos Vásárló

Negyedik alkalommal kapták meg hazai vállalatok kimagasló környezeti és gazdasági haszonnal járó újításaikért a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) „Környezeti Megtakarítás Díját”.

A korábbi évek győztesei

2003
*A legszebb mosott gyümölcs tálban: KEMÁK Kht.
*A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: Dreher Sörgyárak Rt.
*A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: Dunapack Rt.

2004
*A legszebb mosott gyümölcs tálban: Flextronics International Kft.
*A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: GE Hungary Rt., Nagykanizsa
*A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: Gallicoop Pulykafeldolgozó Rt.

2005
*A legszebb mosott gyümölcs tálban: Chinoin Rt.
*A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: Phoenix Rubber Kft.
*A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: AES-Tisza Erőmű Kft.

A KÖVET 2003-ban alapított díja a vállalatok azon törekvéseit hivatott elismerni és népszerűsíteni0, amelyek egyszerre csökkentik a környezet terhelését és eredményeznek pénzügyi megtakarítást. Az elmúlt években közel félszáz szervezet pályázott a díjra, idén 10 vállalat közül választott a zsűri.

Győztest három kategóriában hirdettek a környezeti haszon és a beruházás mértékének, valamint a megtérülés időtartamának függvényében. A díjak elnevezései első látásra meghökkentőek: „a legszebb mosott gyümölcs tálban, “a legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs” és “a legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” semmi esetre sem szokványosak. „A díjak nevei az ún. alacsonyan csüngő gyümölcs hasonlatán alapulnak: vannak olyan intézkedések, melyek rövid időn belül megtérülnek, így érdemes ezekkel kezdeni a szüretelést” – fejtette ki Pap Imre, a KÖVET programvezetője.

A díjra esettanulmány formájában lehetett pályázni. Az eddigi pályázók által ismertetett intézkedések által elért környezeti javulásra néhány példa:

  • 489,2 GWh megtakarítása, amely 245 ezer család éves energiafogyasztásának felel meg;
  • 365 ezer tonna hulladék nem keletkezik, ekkora mennyiséget 820 ezer ember termel évente a háztartásában,
  • 18 ezer tonna kén-dioxid nem került kibocsátásra, ez 37 méter vastagon borítaná be Budapestet.

 

A környezeti megtakarítás mellé azonban érdemes odatenni a gazdasági eredményeket is: összesen 11,3 milliárd forintot spóroltak meg díjra pályázó cégek.

 

2006-ban az azonnal megtérülő, beruházást nem igénylő intézkedések kategóriájában a díjazott – azaz “A legszebb mosott gyümölcs tálban” – a Mondi Business Paper Hungary Zrt. lett, Magyarország legnagyobb irodai kommunikációs és ofszet papír gyártója. A vállalat szennyvíztisztítójának működését reformálta meg szolnoki telephelyén, aminek köszönhetően a maradékanyag mennyiségét a 2003-as évhez képest több mint 5000 tonnával sikerült csökkenteni. 2007-ben újabb csigaprések üzembe állításával a hulladékot újabb 31%-al, vagyis további 2000 tonnával csökkentik a hasznosítható hulladékok mennyiségét. A vállalat a szennyvíztisztító optimalizálásán túl három éve szelektív hulladékgyűjtést is bevezetett, ami ugyancsak hozzájárult a környezeti és gazdasági hasznokhoz. Az intézkedésekkel a vállalat összesen több mint 7000 tonna hulladékot takarított meg és 60-70 millió forintot nyert.

“A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs”, azaz a a három éven belül megtérülő beruházások kategóriájának díjazottja, idén a LINAMAR Hungary Autóipari és Gépgyártó Nyrt., a LINAMAR CORPORATE CANADA európai csoportjának legnagyobb tagja lett. Az Orosházán és Békéscsabán működő vállalat egy új forgácscentrifuga üzembe állításával a gyártás során hulladékként keletkező olajjal szennyezett – és ezért veszélyes hulladéknak számító -fémforgácsból 120 tonna hűtő-kenő olajat és értékesíthető fémhulladékot nyer. Az intézkedés gazdasági haszna kiemelkedő: a kétmillió forintos beruházásból évente több mint 60 millió forint nyereség származik, ami mintegy két hetes megtérülési időt jelent.

Végül a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában “A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” díjat a Duna-Dráva Cement Kft. nyerte el. A két, együttesen több mint két millió tonna cementet gyártó üzemből, valamint számos építőipari tevékenységet végző kisebb cégből és cégcsoportból álló vállalatot az elmúlt évek folyamatos, a környezetvédelem érdekében pénzt és energiát nem kímélő fejlesztései miatt díjazták. Az ítészek kiemelték a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának biomasszával és hulladékokkal való kiváltását, valamint a nyersanyag a Mátrai Erőműben keletkező technológiai maradékanyagokkal való helyettesítését. A mintegy 900 millió forintos beruházás megtérülési ideje több mint kilenc év, környezeti haszna azonban óriási: évente több mint százezer tonna hulladék válik ilyen módon hasznosíthatóvá ahelyett, hogy a lerakókat terhelné.

 

Forrás: KÖVET

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok