fbpx

| Tudatos Vásárló

Környezeti Megtakarítás Díj 2006

Negyedik alkalommal kapták meg hazai vállalatok kimagasló környezeti és gazdasági haszonnal járó újításaikért a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) „Környezeti Megtakarítás Díját”.

A korábbi évek győztesei

2003
*A legszebb mosott gyümölcs tálban: KEMÁK Kht.
*A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: Dreher Sörgyárak Rt.
*A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: Dunapack Rt.

2004
*A legszebb mosott gyümölcs tálban: Flextronics International Kft.
*A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: GE Hungary Rt., Nagykanizsa
*A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: Gallicoop Pulykafeldolgozó Rt.

2005
*A legszebb mosott gyümölcs tálban: Chinoin Rt.
*A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: Phoenix Rubber Kft.
*A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: AES-Tisza Erőmű Kft.

A KÖVET 2003-ban alapított díja a vállalatok azon törekvéseit hivatott elismerni és népszerűsíteni0, amelyek egyszerre csökkentik a környezet terhelését és eredményeznek pénzügyi megtakarítást. Az elmúlt években közel félszáz szervezet pályázott a díjra, idén 10 vállalat közül választott a zsűri.

Győztest három kategóriában hirdettek a környezeti haszon és a beruházás mértékének, valamint a megtérülés időtartamának függvényében. A díjak elnevezései első látásra meghökkentőek: „a legszebb mosott gyümölcs tálban, “a legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs” és “a legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” semmi esetre sem szokványosak. „A díjak nevei az ún. alacsonyan csüngő gyümölcs hasonlatán alapulnak: vannak olyan intézkedések, melyek rövid időn belül megtérülnek, így érdemes ezekkel kezdeni a szüretelést” – fejtette ki Pap Imre, a KÖVET programvezetője.

A díjra esettanulmány formájában lehetett pályázni. Az eddigi pályázók által ismertetett intézkedések által elért környezeti javulásra néhány példa:

 • 489,2 GWh megtakarítása, amely 245 ezer család éves energiafogyasztásának felel meg;
 • 365 ezer tonna hulladék nem keletkezik, ekkora mennyiséget 820 ezer ember termel évente a háztartásában,
 • 18 ezer tonna kén-dioxid nem került kibocsátásra, ez 37 méter vastagon borítaná be Budapestet.

 

A környezeti megtakarítás mellé azonban érdemes odatenni a gazdasági eredményeket is: összesen 11,3 milliárd forintot spóroltak meg díjra pályázó cégek.

 

2006-ban az azonnal megtérülő, beruházást nem igénylő intézkedések kategóriájában a díjazott – azaz “A legszebb mosott gyümölcs tálban” – a Mondi Business Paper Hungary Zrt. lett, Magyarország legnagyobb irodai kommunikációs és ofszet papír gyártója. A vállalat szennyvíztisztítójának működését reformálta meg szolnoki telephelyén, aminek köszönhetően a maradékanyag mennyiségét a 2003-as évhez képest több mint 5000 tonnával sikerült csökkenteni. 2007-ben újabb csigaprések üzembe állításával a hulladékot újabb 31%-al, vagyis további 2000 tonnával csökkentik a hasznosítható hulladékok mennyiségét. A vállalat a szennyvíztisztító optimalizálásán túl három éve szelektív hulladékgyűjtést is bevezetett, ami ugyancsak hozzájárult a környezeti és gazdasági hasznokhoz. Az intézkedésekkel a vállalat összesen több mint 7000 tonna hulladékot takarított meg és 60-70 millió forintot nyert.

“A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs”, azaz a a három éven belül megtérülő beruházások kategóriájának díjazottja, idén a LINAMAR Hungary Autóipari és Gépgyártó Nyrt., a LINAMAR CORPORATE CANADA európai csoportjának legnagyobb tagja lett. Az Orosházán és Békéscsabán működő vállalat egy új forgácscentrifuga üzembe állításával a gyártás során hulladékként keletkező olajjal szennyezett – és ezért veszélyes hulladéknak számító -fémforgácsból 120 tonna hűtő-kenő olajat és értékesíthető fémhulladékot nyer. Az intézkedés gazdasági haszna kiemelkedő: a kétmillió forintos beruházásból évente több mint 60 millió forint nyereség származik, ami mintegy két hetes megtérülési időt jelent.

Végül a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában “A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” díjat a Duna-Dráva Cement Kft. nyerte el. A két, együttesen több mint két millió tonna cementet gyártó üzemből, valamint számos építőipari tevékenységet végző kisebb cégből és cégcsoportból álló vállalatot az elmúlt évek folyamatos, a környezetvédelem érdekében pénzt és energiát nem kímélő fejlesztései miatt díjazták. Az ítészek kiemelték a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának biomasszával és hulladékokkal való kiváltását, valamint a nyersanyag a Mátrai Erőműben keletkező technológiai maradékanyagokkal való helyettesítését. A mintegy 900 millió forintos beruházás megtérülési ideje több mint kilenc év, környezeti haszna azonban óriási: évente több mint százezer tonna hulladék válik ilyen módon hasznosíthatóvá ahelyett, hogy a lerakókat terhelné.

 

Forrás: KÖVET

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás