fbpx

| Szvetelszky Zsuzsa

Környezetbarát konyhai élet

A konyhában az ember nemcsak főz vagy eszik, de leckét is ír, vasal, ruhát hajtogat, vagy a házibulin támasztja a falat. A konyha otthonunk központja, és központi környezetszennyező egysége – ha hagyjuk. Szvetelszky Zsuzsa kommunikációkutató személyes meglátásai arról, hogyan lehet környezetbarát a konyhánk.

Még nem járt le a konyhalányok és a konyhatündérek kora, de már sorra jelennek meg a modern konyha új szerepei is. Magamat például a konyhakutatók közé sorolom. Egyrészt kutatóként a legtöbb cikket, jelentést, tanulmányt a konyhában írom (ezt is, mert saját szoba helyett egyelőre beérem Virginia Woolf Saját szoba című könyvével). S konyhakutató vagyok azért is, mert több mint két évtizede a konyhában(ból) látom el a szaporodó létszámú családdal kapcsolatos bokros teendőket. Az otthon, ébren töltött idő nagy része a konyhában folyik el …

De más is elfolyik ám ott: a folyó vizes mosogatás (melyről valamikor elterjedt, hogy sokkal higiénikusabb), valamint a zöldség- és gyümölcsmosás egyaránt rengeteg vizet emészt el. És a tömérdek vízzel az esetek nagy részében tömérdek vegyszer is kerül a lefolyóba. Ezek egy része ecettel, mosószódával, citromlével és szódabikarbónával kiváltható, s ott vannak a speciális törlőkendők, melyek különleges szövetük miatt már kevés tisztítószerrel hatékonyak.

Ha mégis vegyszer, akkor pár csepp elég, és ma már széles a választék az ökológiailag lebomló termékekből. A legjobban az bosszant fel, amikor valaki két-három litert kienged a csapból, hogy az a fél pohár víz három fokkal hidegebb legyen. Elvégre ott a hűtő. Csapvízzel feltöltött palackok segítségével olcsó, ráadásul cukormentes hűsítőről gondoskodhatunk.

A botmixeren és a habverőn kívül nem sok masina kell

A hűtővel viszont az a baj…, hogy mindig van vele valami baj. Ha tele van, az, ha üres, akkor meg az. Elég pazarló, ha valaki a rohanó életmódja miatt csak a kávétejszínt tartja ott, vagy kánikula idején a csokit. A tele hűtő pedig más veszéllyel fenyeget: kiszámíthatatlan módon bújnak el benne a legkülönbözőbb időpontokban lejáró szavatosságú opuszok. Egy vákuumcsomagolt felvágott alatt könnyedén meglapul a csokorba kötött petrezselyem, a félig elfogyasztott vajkrémen hamar kivirul a penész, ha a sajt oldalról takarja.

Korunk trendje, a átláthatóság a hűtőszekrényben is kívánatos lenne, mert az átlag európai hetente nagy mennyiségű – akár bontatlan csomagolású – ételt dob ki azért, mert megromlik. A veszteség nemcsak dekában, hanem forintban is mérhető, mint ahogy az is, ha a hűtő a tűzhely mellett van, vagy elporosodik a kondenzátora. A készülék ilyenkor pluszmunkát végez, amit mi fizetünk meg (és stratégiai partnerünk, Gaia).

Egy régi villanysütővel rendelkező barátnőm kiszámolta, hogy az áramfogyasztás miatt neki olcsóbb, ha cukrászdából hozzák a süteményt, mint ha maga készíti el. Tévedett-e, vagy sem, nem tudom, de az biztos, hogy áramot minden konyhai gép fogyaszt. Pedig jó részük kiskéssel kiváltható, és nem kell bíbelődnünk az alkatrész-mosogatással sem – ezáltal pedig vizet is spórolunk. A botmixeren és a habverőn kívül nem sok masina kell a mindennapokban.

Kevés lelombozóbb látvány van, mint a kétszer használt és beporosodott fritőz vagy kenyérsütő gép. Pedig edénynek, gépnek szekrényben a helye, különben gyorsan piszkolódik. Volt digitális mérlegem, de sokkal szeszélyesebb, mint a klasszikus mérőedény, és halálosan érzékeny minden libbenő szemcsére – hónapokig bírta csak, a mérőedényt viszont tizenöt éve használom.

Már mosogatógépekből is van víz- és energiatakarékos készülék: aki a boldog tulajdonosok táborába tartozik (valljunk színt: mint jómagam), vezekelhet a telepakolással és a környezetbarát mosogatószerek használatával.

De nemcsak az elektromos eszközök önthetik el konyhánkat: a különböző egyfunkciós tárolóedények (kedvencem az úgynevezett olívahajó), kézi eszközök ugyanígy felgyűlhetnek, és elvehetik a helyet a magvak, a befőttek és más tartós, könnyen tárolható élelmiszer elől.

Zöld konyha

A modern konyha gyakran igazi szemétgyár: az előrecsomagolt kicsiny adagok rengeteg hulladékot termelnek, és a kis helyiségben (pláne nagyvárosban) nehéz megoldani a szelektív gyűjtést. De azért lehet, csak akarni kell: a tároló beosztása, a csomagolóanyagok préselése, összenyomása, zömítése sok helyet takarít meg.

Még egy fontos szempont: az autó és a konyha romantikus távkapcsolata. Sok minden autóval jut el a konyháig. Ez sokkal környezetszennyezőbb, mint a mosogatógép. Remek eszközök segítik a kézi bevásárlást, akár több tíz kilót is haza lehet gurítani cipekedés, görnyedés és kipufogógáz nélkül.

Az étel elkészítésével tehetünk a legtöbbet környezetünk megóvásáért a konyhában: a főzőcskéző ember döntése, hogy konzerv, mirelit, félkész vagy friss étel kerül az asztalra. Van úgy, hogy muszáj a gyors megoldáshoz folyamodnunk, de ma már ebben az esetben sem kell lemondanunk a bióról.

A leginkább környezetbarát akció, amit a konyhában végrehajthatunk, ha magunk sütünk-főzünk, lehetőleg helyi, bio vagy magyar alapanyagokból,

amelyeket lehetőleg a piacon vásároltunk, a kertben szedtünk vagy az erdőben gyűjtöttünk, kézben vittünk haza, kiskéssel pucoltunk meg és daraboltunk fel. Olcsó, finom és kapcsolatépítő időtöltés, mely szórakozásnak sem utolsó.

Ha sütünk, ne feledjük, hogy a lekapcsolt sütőben még percekig meleg van, ezzel is számoljunk, amikor az időt tervezzük; s a lobogó víz helyett is elég az épp csak bugyborékoló: az ugyanúgy száz fokos. Különböző tárolóedényekkel megúszhatjuk, hogy a megmaradt alapanyagokat ki kelljen dobni, s nagyanyáink receptkönyveiben pompás recycling-tippeket találunk.

A konyha az önismeret és önmegvalósítás kiváló terepe is. Ha tisztában vagyunk azzal, hogyan szerveződik a családtagok életmódja, akkor ezt a konyha optimalizálásával is támogathatjuk. Ha sosem marad elég idő reggel a tízórai elkészítésére, akkor mindig eldobható csomagolásba kerül majd, pedig szépen be is dobozolhatnánk. Ha a későn kelőnek nem főzzük le előre a kávét, akkor nem fogja a kihűlt italt kilöttyenteni (hiszen hidegen nem az igazi).

Nézzünk szembe azzal, mennyire meghatározza konyhánk nemcsak az ételünket, hanem az életünket is. A kéz, amely a bölcsőt ringatja, a konyhát is vezeti.

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás