fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot Magyarországnak – írd alá Te is!

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is aláírta azt az online petíciót, amelyben hazai civil szervezetek követelik az önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium helyreállítását.

A természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától. Ez súlyos csapás az európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, amely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében.

Miután 2010-ben megszűnt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a tárca feladatait több minisztériumban osztották szét. A természetvédelem a mostani Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságához tartozik. Sajtóértesülések szerint a minisztérium részére kirótt mostani 252 fős létszám az egész minisztériumra vetítve 32%-os leépítést írt elő, míg a Környezetügyért Felelős Államtitkárságra 44%-os leépítést rendelt el. A mostani leépítések ellehetetlenítik a hatékony természet- és környezetvédelmi munkát.

„A természeti erőforrások […] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége” – mondja ki Magyarország Alaptörvénye.

 

Írd alá Te is a petíciót itt!

 

Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a hazai környezet és természet állapotától. Meg kell óvnunk hazánk élővilágát; a levegőnk, termőtalajunk, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra. Egyre fokozódik a klímaválság. Drámai sebességgel pusztulnak ki a fajok. A légszennyezettség, illetve a természetet és egészségünket károsító vegyszerek miatt évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon. Soha nem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése! 

Állítsuk helyre hazánk környezet- és természetvédelmi rendszerét: követeljük, hogy a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot!


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


Az államtitkárság nem fogja tudni betölteni funkcióját és ellátni feladatait ezzel a lecsökkentett létszámmal – olvasható abban a nyílt levélben, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és a Greenpeace Magyarország Nagy István Agrárminiszternek címzett és amit 85 civil szervezet írt alá.

 

Nemzeti parkok veszélyben

Bár a mostani elbocsátások nem érintik a nemzeti parki igazgatóságokat, az augusztusi közigazgatási létszámstop a teljes közmunkaprogramjuk leállítását jelentette. Ahogy Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója nyilatkozta: ezzel a nemzeti parkok már most kritikus helyzetbe kerültek, ugyanis a közmunkaprogram leállításával mintegy 600 embernek kellett távoznia a nemzeti parkoktól. A nagyon szűkös költségvetés és az alacsony létszám miatt a nemzeti parkok ugyanis a közmunkaprogrammal oldották meg a bemutatóhelyek üzemeltetését, a védett területek kezelését.


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok