fbpx

| Tudatos Vásárló

Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot Magyarországnak – írd alá Te is!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is aláírta azt az online petíciót, amelyben hazai civil szervezetek követelik az önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztérium helyreállítását.

A természet- és környezetvédelemben dolgozó szakemberek csaknem felét elbocsátották az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságától. Ez súlyos csapás az európai szinten is példamutató magyarországi természetvédelmi rendszerre, amely évről évre egyre rosszabb helyzetbe került a kormány döntései következtében.

Miután 2010-ben megszűnt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a tárca feladatait több minisztériumban osztották szét. A természetvédelem a mostani Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságához tartozik. Sajtóértesülések szerint a minisztérium részére kirótt mostani 252 fős létszám az egész minisztériumra vetítve 32%-os leépítést írt elő, míg a Környezetügyért Felelős Államtitkárságra 44%-os leépítést rendelt el. A mostani leépítések ellehetetlenítik a hatékony természet- és környezetvédelmi munkát.

„A természeti erőforrások […] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége” – mondja ki Magyarország Alaptörvénye.

 

Írd alá Te is a petíciót itt!

 

Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a hazai környezet és természet állapotától. Meg kell óvnunk hazánk élővilágát; a levegőnk, termőtalajunk, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra. Egyre fokozódik a klímaválság. Drámai sebességgel pusztulnak ki a fajok. A légszennyezettség, illetve a természetet és egészségünket károsító vegyszerek miatt évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon. Soha nem volt még ilyen fontos a természet- és környezetvédelem erősítése! 

Állítsuk helyre hazánk környezet- és természetvédelmi rendszerét: követeljük, hogy a kormány tekintse prioritásnak a természet- és környezetvédelmet, és ennek részeként állítson fel önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot!


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


Az államtitkárság nem fogja tudni betölteni funkcióját és ellátni feladatait ezzel a lecsökkentett létszámmal – olvasható abban a nyílt levélben, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és a Greenpeace Magyarország Nagy István Agrárminiszternek címzett és amit 85 civil szervezet írt alá.

 

Nemzeti parkok veszélyben

Bár a mostani elbocsátások nem érintik a nemzeti parki igazgatóságokat, az augusztusi közigazgatási létszámstop a teljes közmunkaprogramjuk leállítását jelentette. Ahogy Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója nyilatkozta: ezzel a nemzeti parkok már most kritikus helyzetbe kerültek, ugyanis a közmunkaprogram leállításával mintegy 600 embernek kellett távoznia a nemzeti parkoktól. A nagyon szűkös költségvetés és az alacsony létszám miatt a nemzeti parkok ugyanis a közmunkaprogrammal oldották meg a bemutatóhelyek üzemeltetését, a védett területek kezelését.


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 A cikk az Agrárminisztérium  PTKF/78/13/2018 jelü pályázat támogatásával valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás