fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Korlátozzák a higany használatát

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az ENSZ kenyai környezetvédelmi ülésén februárban 140 ország képviselői megállapodtak egy világméretű egyezményről a higany használatának korlátozására.Környezetvédő civil szervezetek szerint csak egy ilyen egyezmény biztosíthatja, hogy valóban csökkenjen a világon a higany felhasználása. A megegyezés szerint világszerte csökkenteni kell a higany kereskedelmét, felhasználását és leginkább az általa okozott szennyezést. A világ országainak 2013-ra kell végső döntést hozniuk a tényleges intézkedésekről. Az átütő siker egyértelműen annak köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagymértékben megváltoztatta hozzáállását a környezetvédelmi kérdésekhez: az Obama adminisztráció támogatta a kötelező érvényű szabályozást.

A higany az egyik legismertebb és legveszélyesebb nehézfém. Károsítja az ideg- és immunrendszert, valamint a szaporítószerveket, és különösen a fejlődő szervezetre veszélyes. Nem jut ki az élő szervezetből, hanem feldúsul, így a ragadozó állatokban fokozottan felhalmozódik. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint világszerte veszélyes mértékben magas a halak higany-szennyezettsége.

A halak, különösen a ragadozó halak szennyezettségével régóta tisztában vannak az Európai Unió hatóságai is. Számos országában kötelező is a halakon jelölni, hogy azok a szennyezettség miatt veszélyesek lehetnek emberi fogyasztásra, különösen terhes nők és gyermekek számára.

Bár 2011-től tilos lesz a higany kivitele az Európai Unióból, az uniós higany-korlátozások ellenére jelenleg még mindig az EU a higany legnagyobb exportőre. Uniós tagságunk következtében Magyarországon már számos higanykorlátozó intézkedés életbe lépett, például több higanytartalmú eszközt, így az ilyen hőmérőket is betiltották.

 

Ugyanakkor a higanyfelhasználás továbbra sem elhanyagolható a klóriparban és a fogászatban. Európában a fogászati klinikák a higanytartalmú szennyvizek legjelentősebb kibocsátói, és az ipar után, évi 125 tonnával, a második legjelentősebb higany-felhasználók. A környezetvédő civil szervezetek – köztük a Levegő Munkacsoport – szerint a higanyos amalgám tömések használata indokolatlan. Ausztriában, Németországban és Kanadában már nem kaphatnak amalgám tömést a terhes nők és a gyermekek.

 

Január közepén Svédország június elsejei hatállyal betiltotta a higany használatát, beleértve a fogászati célú amalgámét. A svéd döntéshozók környezetvédelmi és egészségügyi okokkal indokolták a döntést. Amint Andreas Carlgren környezetvédelmi miniszter nyilatkozta, ez egy jelzés a világ országainak, és a svéd hozzájárulás EU és ENSZ azon céljához, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a higany használatát, és így a szennyezést. A Levegő Munkacsoport ezért szorgalmazza, hogy Magyarország is mihamarabb tegyen lépéseket az ENSZ egyezmény szellemében a higany ipari és fogászati felhasználásának felszámolásáért.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2009. februári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. További hírek és információk: www.vegyireakcio.hu.

 

Kép [cc] montnoir

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok