fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Korlátozzák a higany használatát

Az ENSZ kenyai környezetvédelmi ülésén februárban 140 ország képviselői megállapodtak egy világméretű egyezményről a higany használatának korlátozására.Környezetvédő civil szervezetek szerint csak egy ilyen egyezmény biztosíthatja, hogy valóban csökkenjen a világon a higany felhasználása. A megegyezés szerint világszerte csökkenteni kell a higany kereskedelmét, felhasználását és leginkább az általa okozott szennyezést. A világ országainak 2013-ra kell végső döntést hozniuk a tényleges intézkedésekről. Az átütő siker egyértelműen annak köszönhető, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagymértékben megváltoztatta hozzáállását a környezetvédelmi kérdésekhez: az Obama adminisztráció támogatta a kötelező érvényű szabályozást.

A higany az egyik legismertebb és legveszélyesebb nehézfém. Károsítja az ideg- és immunrendszert, valamint a szaporítószerveket, és különösen a fejlődő szervezetre veszélyes. Nem jut ki az élő szervezetből, hanem feldúsul, így a ragadozó állatokban fokozottan felhalmozódik. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint világszerte veszélyes mértékben magas a halak higany-szennyezettsége.

A halak, különösen a ragadozó halak szennyezettségével régóta tisztában vannak az Európai Unió hatóságai is. Számos országában kötelező is a halakon jelölni, hogy azok a szennyezettség miatt veszélyesek lehetnek emberi fogyasztásra, különösen terhes nők és gyermekek számára.

Bár 2011-től tilos lesz a higany kivitele az Európai Unióból, az uniós higany-korlátozások ellenére jelenleg még mindig az EU a higany legnagyobb exportőre. Uniós tagságunk következtében Magyarországon már számos higanykorlátozó intézkedés életbe lépett, például több higanytartalmú eszközt, így az ilyen hőmérőket is betiltották.

 

Ugyanakkor a higanyfelhasználás továbbra sem elhanyagolható a klóriparban és a fogászatban. Európában a fogászati klinikák a higanytartalmú szennyvizek legjelentősebb kibocsátói, és az ipar után, évi 125 tonnával, a második legjelentősebb higany-felhasználók. A környezetvédő civil szervezetek – köztük a Levegő Munkacsoport – szerint a higanyos amalgám tömések használata indokolatlan. Ausztriában, Németországban és Kanadában már nem kaphatnak amalgám tömést a terhes nők és a gyermekek.

 

Január közepén Svédország június elsejei hatállyal betiltotta a higany használatát, beleértve a fogászati célú amalgámét. A svéd döntéshozók környezetvédelmi és egészségügyi okokkal indokolták a döntést. Amint Andreas Carlgren környezetvédelmi miniszter nyilatkozta, ez egy jelzés a világ országainak, és a svéd hozzájárulás EU és ENSZ azon céljához, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a higany használatát, és így a szennyezést. A Levegő Munkacsoport ezért szorgalmazza, hogy Magyarország is mihamarabb tegyen lépéseket az ENSZ egyezmény szellemében a higany ipari és fogászati felhasználásának felszámolásáért.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2009. februári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. További hírek és információk: www.vegyireakcio.hu.

 

Kép [cc] montnoir

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás