Könyvajánló

A Világ helyzete 2009 - Úton egy felmelegedő világ felé

Kiadó: 
Föld Napja Alapítvány
Kiadás éve: 
2009

Egy újabb kötet magyarul az éghajlatváltozásról, ám mégis kicsit más, mint az eddigiek. A kérdés, amelyet körüljár, igen egyszerűen megfogalmazható: mit tehetünk az éghajlatváltozás ellen? A válaszok pedig igen sokrétűek, igazi kaleidoszkóppal van dolgunk.

A 25 éve - itthon pedig 18 esztendeje - minden évben új kötettel jelentkező sorozat idén némi formai újítással rukkolt elő. Azt már az utóbbi években megszokhattuk, hogy a kötetek tematikussá (de legalábbis kvázi-tematikussá) váltak. Az idei kiadványban azonban a megszokott 20-25 oldalas áttekintések mellett találhatunk egy olyan, csaknem százoldalas blokkot is, amelyben 23 rövidebb írás szerepel.

A kötet szerkesztői egy pozitív jövőképet vázoltak föl a szerzők számára: "2101-ben vagyunk (...). Az emberiség valahogyan túlélte a globális felmelegedés legrosszabb időszakát (...) , és sikerült stabilizálnia a Föld éghajlatát. (...) Mit tett az emberiség a 21. században (...), amivelkiragadta a veszélyeztetett világot az éghajlati katasztrófa karmai közül?". A szerzők tehát annak megírását kapták feladatul, hogy mit kellene cselekednünk egy viszonylag kedvező vízió megvalósulása érdekében.

Míg a sorozat korábbi darabjaiban főként a kötetet összeállító Worldwatch Institute saját szerzőgárdája vitte a prímet, ezúttal számos külső szakértőt is fölkértek, köztük olyan, a tudományos életben jól csengő nevű szerzőket is, mint például Thomas Lovejoy, Ken Caldeira, vagy "Az anyagiasság súlyos ára" című könyv pszichológus szerzője, Tim Kasser. Az előszót pedig a Nobel-díjas IPCC elnöke, R. K. Pachauri írta, aki többek között arra is fölhívja a figyelmet, hogy a könyvnek különös aktualitást ad az ez év végi koppenhágai klímakonferencia. Itt várható ugyanis a Kiotói jegyzőkönyvet követő megállapodás megkötése.

2009 tehát már csak ezért is kulcsfontosságú év lesz a klímaváltozás szempontjából. Várhatóan újra a címoldalakra kerül majd az a téma, amelynek soha nem is szabadna lekerülnie onnan. Hiszen ez az a háttér, amely előtt a világ összes eseménye zajlik, és zajlani fog az elkövetkező évtizedekben. Folyamatosan foglalkoznunk kellene tehát vele, ám nemkatasztrofista módon, ahogy azt nem is kevesek teszik. Hanem sokkal inkább olyan kreatívan és pozitív szemlélettel, ahogy azt "A világ helyzete 2009" szerzőitől láthatjuk.

Megjelent a Védegylet Zöldirodalom levelezőlistáján, amelyen olyan kiadványok (könyvek, folyóiratok, civil szervezetek anyagai) ismertetése olvasható, amelyek explicit módon foglalkoznak az ökológiai fenntarthatóság témakörével. Feliratkozni a lista szerkesztőjénél, Takács-Sánta Andrásnál lehet a tsa[kukac]mail.datanet.hu címen.

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
292
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében