Könyvajánló

A városi tanya

Szerző: 
Rosta Gábor
Kiadó: 
Leviter Kiadó Kft
Kiadás éve: 
2009

Miközben a betondzsungelben élő, magukat kicsit is zöldnek tituláló városlakók közül sokan küzdenek a nagyvárosi létből adódó korlátokkal, mégis kevesen adják a fejüket a falusi életre, éppen a nagyváros nyújtotta vélt és valós előnyök miatt.  Így ez a bizonyos küzdelem legfeljebb a szelektív hulladékgyűjtésre, a környezettudatosabb vásárlása és némi frusztrációra korlátozódik, természetesen mindez egyéni vérmérséklettől és „zöldségfoktól" függően.  Ezen a frusztráción és tétlenségen segíthet Rosta Gábor tollából született újonnan megjelent könyv.

A városi tanya ugyanis nem egy szokványos, öko háztartási praktikákból álló gyűjtemény, habár a tartalomjegyzékbe lapozva, első ránézésre talán annak tűnhet. A könyv első részében a szerző éppen arra mutat rá, hogy a kertészkedés, pontosabban a haszonnövény termesztés nem csak falusi környezetben valósítható meg. Lakásunkban, erkélyünkön, vagy jobb esetben társasházunk udvarán is megfelelő tervezéssel és szervezéssel rengeteg zöldséget, gyümölcsöt megtermeszthetünk. Természetesen nem kell önellátásra gondolnunk, de ezekkel a módszerekkel is jelentősen csökkenthető a jelenlegi egyoldalú függőségünk a piaci és bolti vásárlástól. Arról nem is beszélve, hogy egy kis szerencsével még jó kis lakóközösség is formálódhat a kert, vagy nota bene a cserép köré.

A könyv erősségét és hiánypótló jellegét a balkonkertészkedésről és a közösségi kertekről szóló rész adja. Mivel a szerző láthatólag komplex módon próbálja bemutatni a városi lakóteret, a könyvben helyet kapnak - számos más kiadványban is bemutatott - környezetkímélő takarítással, energiahasználattal és közlekedéssel kapcsolatos gyakorlatias információk is. Ezért az olvasó némileg csalódva veheti tudomásul, hogy a könyvből - helyszűke miatt - legfeljebb csak ízelítőt kaphat a kertészkedésről.

Kedvcsinálónak viszont kiváló, ugyanis a szerző annak ellenére, hogy a jelenlegi társadalmi, gazdasági rendszer összeomlását vizionálja, mindezt pozitív hangvétellel teszi. Nem tehetetlen félelemmel tekint a válságra és az olajkorszak utáni időre, hanem olyan inspiráló erőként mutatja be, amely régi-új ismeretek felfedezésére, kreativitásunk kibontakoztatására ösztönözhet bennünket.

A könyv végén rengeteg hazai és külföldi linkből álló gyűjtemény található, amely alapján jobban elmélyülhetünk egy-egy témában.

Érdemes ellátogatni a könyv honlapjára is, ahol már egy városi közösségi kert létrehozása van alakulóban...

 

Nyelv: 
magyar
Oldalszám: 
193
Ár: 
2450
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében